興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

引用:好鼓舞呀我個女19m,超鍾意睇書,試過捉住我

原帖由 scgift 於 15-04-07 發表
好鼓舞呀我個女19m,超鍾意睇書,試過捉住我一日睇成30本書,但暫時只係睇圖,未開始認字,屋企有O ...
加油,一分付出一分收獲!

禁止訪問

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

大宅

我都岩岩入左套stage 1-2 oxford tree俾22個月大仔仔, 由無字書12本開始睇起, 我每中午, 每晚都會同佢講故事, 任由佢12本揀俾我講佢知.

佢揀左一本lost teddy, 咁岩封面吸引到佢, 因為有架巴士. 佢喜愛巴士.
自從講左呢本story後, 佢晚晚都摷呢本書出黎要我講. 真係好好笑.
有時仲一日講幾轉.

我都相信如樓主所講, 由得小朋友自己揀, 等佢最enjoy story time 就會養成閱讀的興趣及習慣.

多謝樓主sharing.

大宅

回覆:cathycheung1124 的帖子

不客氣,大家都努力!相信閱讀的力量!如覺得我分享嘅係有用share俾身邊有小朋友嘅朋友啦!

大宅

多谢楼主分享。我自己都好钟意睇书,庆幸暂时我仔都钟意睇书,我每晚一定抽时间同佢讲故事,少至五分钟我都要讲,唔讲好似好对唔住阿仔。我哋的书,有中有英,中文讲德育品行多,英文就故仔多。我係床边整咗个书柜,专门放佢啲书,佢好搞笑,一起身就搜书睇,真係感动死妈咪我。不过有时都好唔开心自己冇本事做全联妈咪,可以教佢的时间真係好少

大宅

回覆:siuyatyat 的帖子

你同囝囝都鐘意睇書,咁已經好好。唔緊要嘅,放假盡量留係屋企,一樣可以追番d時間,加油呀!

禁止訪問

複式洋房

我都好鍾意睇書架!自細俾小朋友有呢個習慣最好,多謝樓主分享!

大宅

回覆:maymay0 的帖子

不客氣,係呀,本身鐘意睇就更好!

大宅

回覆:mayaki1212 的帖子

我想問如果講英文故事書嘅時候,你係會用英文去讀同埋解釋去講,定係翻譯左中文俾佢聽呢?

因為我平日都係用中文同BB溝通,如果講故事轉英文一來佢聽唔明,跟住可能變得冇興趣;二來佢會唔會覺得好奇怪點解我講左唔同嘅語言呢?但是如果翻譯做中文,咁咪冇左學英文嘅意義?

大宅

回覆:QuestionsGirl 的帖子

我自己係一句英一句中翻譯俾佢聽,讀多幾次佢明,就全英文了。只要故事係佢鐘意,佢其實唔會介紹你用全英文

大宅

引用:我自己係一句英一句中翻譯俾佢聽,讀多幾次

原帖由 mayaki1212 於 15-04-17 發表
我自己係一句英一句中翻譯俾佢聽,讀多幾次佢明,就全英文了。只要故事係佢鐘意,佢其實唔會介紹你用全英文 ...
介意,唔係介紹

侯爵府

2024年龍年勳章

tks for sharing

大宅

我小朋友現在3.5歲
佢都ok 鍾意睇書,但只限伴讀
佢唔會自已去拿書自己睇
但一話一齊睇書 佢就會開心去拿好多書比我讀
我覺得佢似鍾意聽故事多過睇書
就算有點讀筆,佢都係想我陪佢睇
我應該點做比佢學習自己一個睇書呢

大宅

我小朋友現在3.5歲
佢都ok 鍾意睇書,但只限伴讀
佢唔會自已去拿書自己睇
但一話一齊睇書 佢就會開心去拿好多書比我讀
我覺得佢似鍾意聽故事多過睇書
就算有點讀筆,佢都係想我陪佢睇
我應該點做比佢學習自己一個睇書呢

大宅

畀面勳章

謝謝分享!好有用。
panda panda I love panda

大宅

引用:我想問如果講英文故事書嘅時候,你係會用英

原帖由 QuestionsGirl 於 15-04-15 發表
我想問如果講英文故事書嘅時候,你係會用英文去讀同埋解釋去講,定係翻譯左中文俾佢聽呢?

因為我平日都係 ...
我都有同樣情況,講全英文,阿仔坐不耐,講真點講都不及講中文生動。唯有英一句中一句啦,不過D 專家話咁樣講不好,話小朋友會好混亂。

大宅

引用:Quote:原帖由+QuestionsGirl+於+15-04-15+

原帖由 siuyatyat 於 15-04-18 發表
我都有同樣情況,講全英文,阿仔坐不耐,講真點講都不及講中文生動。唯有英一句中一句啦,不過D 專家話咁樣 ...
我都聽過,所以唔知點做好

大宅

回覆:siuyatyat 的帖子

呢個說是我都聽過,在實際生活時,我兩個小朋友都無產生混亂。
說話方面,我自己係一歲之前只講母語,之後佢哋開始學講嘢,教一些英文生字,遇到字詞英文較容易發音的,我唔介意教左英文先,eg, bird,當佢完全認得雀仔係bird 時,我話埋俾佢知呢樣嘢中文叫雀仔。
伴讀方面,家姐較遲開始,英文書大概三歲幾先開始,因都大個,中英翻譯的方法,當佢完全明白個故事,我就只去讀英文,所以掌握無問題。
弟弟幾個月開始接觸書本,英文書有些時候完全無翻譯,佢都會聽,反而故事內容吸引唔到佢,佢就唔想聽

如果伴讀遇到困難可以參考汪培珽嘅
餵故事書大的孩子
聽出英文耳朵(大概記得個書名)
上網好容易找到的
她是高手,一定幫到大家

大宅

好好的分享,小朋友剛24mth,要快d開始,除左ost仲有無推薦?開始中文會太早嗎?
家有萬樂

首頁
12345...10

尾頁

跳至