興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-06-29 發

原帖由 ozoz 於 15-06-29 發表
我一湊二無工人,都無乜時間理,K3尾嘅一小時,好多時已經係自己睇,我只不過係夜晚睡前10-20分鐘會陪。至 ...
羨慕你可做ftm,雖然辛苦,可以親手帶大仔女學會懂事,真係好,而且自己揍萬事可由自己去話事……

其實我都無特別要我仔認字,無字card or finger pointing,但有時發現叉不多年紀小多友有高閱讀力,就心思思想了解一吓,不過只要佢喜歡閱讀我就、老懷安慰lu......相信我仔總有日會識ge。。

咁你學校方面又做得幾好啵,學校幫手推吓,D小朋友先上心,但我學校冇乜……唉!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-29+發表我一湊

原帖由 linglinglong 於 15-06-30 發表
羨慕你可做ftm,雖然辛苦,可以親手帶大仔女學會懂事,真係好,而且自己揍萬事可由自己去話事……
不用擔心,我主要係靠學校,屋企只係順水推下就可以,屋企付出小小時間可以好好效果。相信無一間學校唔鼓勵閱讀,試試啦。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-06-30 發

原帖由 ozoz 於 15-06-30 發表
不用擔心,我主要係靠學校,屋企只係順水推下就可以,屋企付出小小時間可以好好效果。相信無一間學校唔鼓勵 ...
佢學校只有電子書only,兒童資訊網上睇故事書,但我仔如果比佢上,佢只專注係遊戲個part, 佢話我睇左一個故事就要玩番兩個遊戲,死味!?!?

實體書一年只有幾本……omg 少得可憐,無reading scheme!學校有鼓勵看書,但要上網,真係吾明典解咁細個成鬼日上網,壞處太多,D好似動畫般的電子書,要小朋友睇返實體書好難,所以要靠自己!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表不用擔

原帖由 linglinglong 於 15-06-30 發表
佢學校只有電子書only,兒童資訊網上睇故事書,但我仔如果比佢上,佢只專注係遊戲個part, 佢話我睇左一個故 ...
你小朋友學校係咪好靠evi呢?我小朋友學校都有用,但不會力推,學校好間中有播某d題材,eg清明節,目的係協助老師講解,跟據女兒描述,一個學期播大約1-2次作為輔助。至於d功課,如果做,半年交一次有貼子,無就無所謂,大女k1時我有開比佢做,但無開遊戲,不過我覺得效果麻麻,對k1似乎唔太易,後來我無乜開比佢。我認識有朋友小朋友學校好倚賴evi,個個星期校內會播,每週必須小朋友完成evi功課,朋友後來覺得學校理念同佢出入太大,k2轉校之後開心好多。

大宅

回覆:ozoz 的帖子

wa!咁耐無上Bk,大家keep 住討論真係好!加油呀!

大宅

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

我女9月升小一,英文好,可以睇3百頁的chapter book, 但中文就幼稚園程度……真心請教那些兩方面都發展好的小朋友媽咪,点做會好啲。因阿女唔鍾意中文。

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

子爵府

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-06-30 發

你小朋友學校係咪好靠evi呢?我小朋友學校都有用,但不會力推,學校好間中有播某d題材,eg清明節,目的係協 ...
係呀evi + 閱讀摩天輪,綱上睇的,9月都k3 lu....自己加把勁!

複式洋房

你小朋友學校係咪好靠evi呢?我小朋友學校都有用,但不會力推,學校好間中有播某d題材,eg清明節,目的係協 ...
其實都好靠學校佩合先得,我有朋友無乜話特別同佢小朋友閱讀,但佢學校有閱讀計劃而且每星期都派圖書回家,e+ 變成習慣,閱讀力也提升!

我要加油呀……呀……呀!

複式洋房

引用:我女9月升小一,英文好,可以睇3百頁的chap

原帖由 bbhelen 於 15-07-01 發表
我女9月升小一,英文好,可以睇3百頁的chapter book, 但中文就幼稚園程度……真心請教那些兩方面都發展好的 ...
我都想請教吓大家……不好意思或先請教你,你是英文幼稚園,家裡語竟是英為主?平時是怎樣的呢,我本身英文絕對不是頂瓜瓜之人……較為深的英文書自己都有難度……要做D工夫先放同隻仔講,唉!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表你小朋

原帖由 linglinglong 於 15-07-02 發表
其實都好靠學校佩合先得,我有朋友無乜話特別同佢小朋友閱讀,但佢學校有閱讀計劃而且每星期都派圖書回家, ...
我小朋友學校都係咁呀,另外有角色扮演令佢投入故事,又會隔星期朗讀比老師家長聽,初期係一個字,到k3尾係一句句,好有效,小朋友要求睇多d多d再多d。你都唔好放棄,每晚伴讀10-15分鐘3-4本書,常換書,一定會有效果。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-07-02 發

原帖由 ozoz 於 15-07-02 發表
我小朋友學校都係咁呀,另外有角色扮演令佢投入故事,又會隔星期朗讀比老師家長聽,初期係一個字,到k3尾係 ...
多謝你喔,你校又真係做得好好,我會加油,希望我仔亦能開花結果:

大宅

引用:Quote:原帖由 bbhelen 於 15-07-01 發表我

原帖由 linglinglong 於 15-07-02 發表
我都想請教吓大家……不好意思或先請教你,你是英文幼稚園,家裡語竟是英為主?平時是怎樣的呢,我本身英文 ...
其實最最緊要係養成每日閱讀的習慣。這個最重要。我細女讀全日制幼兒園,愉快學習,家裡人沒有特別說英語。但每天只看新聞,其他電視節目很少看。(看明珠台英文字幕例外)。以前見大仔同學補習,自己就好驚落后,推阿仔去補習……但后來發觉留在家看書效果更好!有閱讀習慣的孩子其實不須要補習。

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-07-02 發

原帖由 bbhelen 於 15-07-02 發表
其實最最緊要係養成每日閱讀的習慣。這個最重要。我細女讀全日制幼兒園,愉快學習,家裡人沒有特別說英語。 ...
多謝你喔,我也有迷思,今年summer 我也為我仔報了一些英文班,第一希望加強聽說讀寫,第2亦為小學,唉……

我希望我仔真心喜歡閱讀,舉例,因為當我帶佢去書局/圖書管,佢經常叫走,典解耍去咁耐,我想走呀,在書店就會先看玩具,我會比佢看一陣之後我話書店其實看書啵,我叫佢返來先看書,看到吸引的書佢也停下來慢慢看圌,當我帶了新書回家,佢立即想睇,會期待入面有D咩書,看中了就立即叫我讀比佢聽,我看到他這樣子多開心……但當爸爸有新玩具帶回家我就失寵了。

男爵府

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

回覆:mayaki1212 的帖子

Thx for sharing

大宅

回覆:mayaki1212 的帖子

想請教,我的女兒讀緊k1, 我每晚唸讀Ort , 暫到 stage 7.

1) 女兒在k1階段,能認到的英文生字較少,大約什麼時候可認到句子?

2)請問有沒有中文書像Ort 一樣有吸引力,就是連灌性,因女兒對Ort 好大吸引,但中文書不大感興趣。

謝謝!

別墅

Ching_Mammy 發表於 15-5-14 15:14
回覆 mayaki1212 的帖子

ORT Level 9 只是小二程度的書, 咁快去到中學程度???
我都想講, K3 讀ORT stage 9好普通! K3好多小朋友讀Roald Dahl, Horrid Henry's, Magic School Bus, Geronimo Stilton.......我識最勁睇 Harry Potter!

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆 tinyan1977 的帖子

K3 睇得明Harry Potter??!!

首頁

尾頁

跳至