興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

如果大家覺得以下分享係有用的,請廣傳給身邊所有有小朋友的朋友,因為我由衷的希望每對親子都有機會體驗伴讀的甜蜜時光。由父母一手帶領自己最疼錫的小朋友走進閱讀的奇妙世界,是何等的美事呢!

我啱啱去鄰居(以下化名N)度玩,傾開買書睇書嘅話題,佢個女好鐘意睇英文書,依家K3都已經睇哂ORT stage 1-9,進入treetop stage (中學程度)。
佢女係由兩歲半開始,用了短短兩年半年左右。佢家工人姐姐都係講中文,父母講嘅係中文為主,英文為輔助,但以佢小小年紀識講識聽識睇嘅英文一d都唔少。

N強烈推介Oxford reading tree(ORT)系列,相信好多媽媽都知道,內容有連續性,故事內容配合小朋友唔同年齡而變化,由簡單小故事到有劇情出人意表,逐漸令小朋友對故事人角有歸屬感,成為好朋友,就好似睇愛回家咁,晚晚都要睇下先安樂。當小朋友愛上個故事情節人物等,語文(中英也好)便會成為附屬品,連帶一齊接受埋,鐘意埋,無形之中認到好多生字,用的沈浸形式學到英文句子的结構,完全唔洗硬銷,好輕鬆嘅環境下就學到嘢。更重要的是小朋友培養對閱讀嘅興趣係终生受用。

N成功培養孩子愛上閱讀的心得 :

1. 最初,小朋友對書本的接受程度係因人而異, 如發覺小朋友係唔鍾意,甚至抗拒.
家長要識得放下腳步, 試下停一停,過一段時間再試, 等待小朋友的腦袋發展成熟,聽得明更多故事的內容,能代入其中就會慢慢接受.
亦可以試多D 唔同題材,畫風,類形的書, 慢慢摸索小朋友的喜好.
初段, 家長一定唔可以心急,強迫小朋友聽故事,這只會更打擊閱讀意慾,更千萬不能妄下定論,以為小朋友唔鍾意閱讀.輕易放棄.
N就係由女兩歲半開始, 但一開始女唔接受, 唔想聽, N唔想俾女對閱讀留下壊印象, 便馬上停止, 等到三歲再試, 之後便一帆風順.

2. 持之以恆, 當小朋友接受左書之後,便要堅持每日伴讀, 看似簡單, 實行起來唔係容易, 成功關鍵在於每日,無論家長在不在狀態,有沒有時間, 想不想也好. 每日抽時間親子閱讀,自然成為小朋友生活的一部份,尤如擦牙,洗面, 食飯一樣,
就是這樣每天重復做, 習慣才能養出來. 要是只係一星期讀一兩次, 或者家長有心情才讀, 係唔會有愛上閱讀的效果.

3.有求必應, 令小朋友感受到係閱讀的世界裡 ,她係有話事權,自由自在,一切都暢通無阻, 家長係唔會 SAY NO. 小朋友要聽邊本書, 幾多本, 聽幾耐, 咩時間聽都盡可能配合

4.減少娛樂,N係在職媽媽,weekday可以伴讀嘅時間好有限,放假N多數會選擇留係屋企同兩個女一齊睇書,拎好多好多書出來,張屋企變成書攤,一睇就一個下午!我自己因為要經常撘車,就利用呢d時間伴讀。

5.語調抑揚頓挫,表情生動活潑,初段為吸引小朋友鐘意聽故事,家長讀書時不宜太單調、配合故事內容有不同聲線、語氣,加上丰富的表情動作,小朋友會更投入地聽。當書本程度開始深,生字開始多,家長就要做功課,查定字典,預先自己讀幾次,避免伴讀時唔流暢,吸引度大減。我個人經驗只要建立左閱讀習慣,小朋友又鐘意個故事,就算照書讀都會聽得好留心。

6.由淺入深,初段係小朋友建立閱讀的自信心的關鍵期,由一些簡單的短句開始,當小朋友累積認到一定數量的生字後,慢慢加深難度,鼓勵自己讀一些一句子,從而令小朋友親身經歷閱讀的成就感,但如小朋友做到唔好,或唔想時,一定唔可以强迫、批評,家長切勿心急,追求一時效果,只是拔苗助長。

總括黎講,N覺閱讀時間係親子最温馨愉快的寶貴時間,是一種享受,而不係負擔。只要家長心態正確,視培養閱讀習慣為引领小朋友追求知識嘅一把金鎖匙,不是單純學語文(中文英文也好)的方法,就可以在伴讀之路走得更遠更深.

我哋傾左成晚,我非常好奇點解N會咁堅持大量閱讀,其實係同N自身在學習語嘅經歷有關。我問N你小時英文係咪好好,N俾我一個完全相反嘅答案。

N係七十後,升中係考學能测驗,只考中文和數學。N嘅中數成绩很好,考入英中名校。上中學後,N英文嘅水平同其他由小學直升嘅同學嚴重脱軌。因為英中原故,只有中文科係中文教,其他科目全英文教。N上堂95%聽唔明老師講咩,連做咩功課都唔知做咩,講係開唔到口,老師問問題唔敢抬起頭,睇又係大部份生字唔知點解。危機當前,只能夠靠自己,刻苦地、艱辛地,由零開始自學英文。花了九牛二虎的氣力,英文寫作都只不勉強合格。
所以,N學習英文嘅路途充滿血與汗,她深刻體會到語文根基打唔好的弊處。所以,N明白通過大量伴讀課外書,無論詞語運用、句子造型、聽說能力、寫作能力,就在自自然然、輕輕鬆鬆嘅情形下植入小朋友嘅腦袋裡。

如果大家覺得我嘅分享有用的,請廣傳給身邊所有有小朋友的朋友,因為我由衷的希望每對親子都有機會體驗伴讀的甜蜜時光。由父母一手帶領自己小朋友走進閱讀的奇妙世界,是何等的美事呢!

大宅

回覆:mayaki1212 的帖子

還要補充一點,ORT只是N強烈推介的其中一套書,她買嘅讀嘅套書仲有好多好多。谢谢大家!

男爵府

大宅

引用:還要補充一點,ORT只是N強烈推介的其中一套

原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表
還要補充一點,ORT只是N強烈推介的其中一套書,她買嘅讀嘅套書仲有好多好多。谢谢大家!

...
Tks for sharing!

別墅

引用:還要補充一點,ORT只是N強烈推介的其中一套

原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表

...
最近好少上bk,一黎就見到你個post,多謝你既分享

伯爵府

回覆 mayaki1212 的帖子

多謝分享,好令人鼓舞

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

大宅

引用:Quote:原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表

原帖由 Qqbbbaby 於 15-04-05 發表
最近好少上bk,一黎就見到你個post,多謝你既分享
我都好耐好耐無上bK,如果覺得我鄰居嘅故事值得分享,請Share俾身邊嘅人。

大宅

多谢各位,如果你哋喜歡閱讀,也多多鼓勵身邊嘅人睇書。

大宅

引用:回覆 mayaki1212 的帖子多謝分享,好令人鼓

原帖由 sumbaby2011 於 15-04-05 發表
回覆 mayaki1212 的帖子

多謝分享,好令人鼓舞
係呀,我都會加陪努力!

伯爵府

mayaki1212 發表於 15-4-5 12:00
係呀,我都會加陪努力!
我侄仔四歲,想發展他的閱讀興趣,你可否介紹一套類似ORT的書册,希望是中文版本,先謝!

大宅

引用:Quote:mayaki1212 發表於 15-4-5 12:00 係

原帖由 sumbaby2011 於 15-04-05 發表
我侄仔四歲,想發展他的閱讀興趣,你可否介紹一套類似ORT的書册,希望是中文版本,先謝! ...
我女四歲時好鐘意睇青田教育中心的書仔,圖書館有得借。

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:呢排發現lady bird 系列都不錯,可試下

原帖由 makcc 於 15-04-05 發表
呢排發現lady bird 系列都不錯,可試下
谢谢分享!
妺妺仲细,依家享受住精美嘅插圖先!
我家兩姐弟,都係姐姐细時鐘意認字,讀ABC多d,弟弟雖然由幾個月大開始睇書,但又唔太鐘意認字。

禁止訪問

回覆:mayaki1212 的帖子

大宅

點教我仔只愛聽我講故事,永遠唔會望住字,所以叫佢睇書,只會睇公仔,字可能太多字唔識,佢自己放棄左。

男爵府

好鼓舞呀我個女19m,超鍾意睇書,試過捉住我一日睇成30本書,但暫時只係睇圖,未開始認字,屋企有ORT stage 1~2,等我的起心肝多啲同佢睇下先

大宅

引用:點教我仔只愛聽我講故事,永遠唔會望住字,

原帖由 manfung79 於 15-04-07 發表
點教我仔只愛聽我講故事,永遠唔會望住字,所以叫佢睇書,只會睇公仔,字可能太多字唔識,佢自己放棄左。:na ...
可能仲细,你有冇试過指住讀?

首頁
12345...10

尾頁

跳至