興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都岩岩入左套stage 1-2 oxford tree俾22個月大仔仔, 由無字書12本開始睇起, 我每中午, 每晚都會同佢講故事, 任由佢12本揀俾我講佢知.

佢揀左一本lost teddy, 咁岩封面吸引到佢, 因為有架巴士. 佢喜愛巴士.
自從講左呢本story後, 佢晚晚都摷呢本書出黎要我講. 真係好好笑.
有時仲一日講幾轉.

我都相信如樓主所講, 由得小朋友自己揀, 等佢最enjoy story time 就會養成閱讀的興趣及習慣.

多謝樓主sharing.

大宅

回覆 qinqinyan 的帖子

我仔2歲了, 都是睇緊Stage 1, stage 2 未開始, stage 1 尾已經有簡單句子喇!
我想2.5歲應該由1 睇起

如果你有需要, 我可以share 淘寶linking 給你我邊間買

大宅

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

其實我都好想請問點為之小朋友完成一個stage?
好似我小朋友咁,佢22m開始睇Oxford tree, 現在26m, 都仲係stage 1, 佢係好熱愛每日都會自己睇,同叫我伴讀,但佢仲係好細,佢好喜歡重複又重複睇,唔怕悶。

好細個就完成stage 9 的小朋友,家長是怎樣去確定佢地完成一個stage 架? 我都唔知幾時可以俾佢開始第二個stage 呀。

首頁

尾頁

跳至