興趣嗜好

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

想問ort係咪要用點讀筆?

大宅

引用:想問ort係咪要用點讀筆?

原帖由 carmen0807 於 15-06-10 發表
想問ort係咪要用點讀筆?
我而家都想買點讀筆同書,正研究緊。不過我覺得用唔用筆好睇你想點同小朋友讀書,如果年紀細未識自己讀,你一定要伴讀,但你伴讀得根本就唔駛筆,除非你英文唔太好都要一齊聽讀音。如果年紀夠大啲佢可以坐定定睇書,而你又唔想伴讀,咁支筆應該都有用,但問題係你會放棄伴讀嗎?

而我自己想買既目的係想幫小朋友學好phonics,自問有啲讀音都唔太標準,唔想教錯佢,所以諗住一齊聽一齊讀。而且有點讀筆就可以自製埋其他phonics既書做點讀書。如果你有其他諗法,歡迎share,我都仲考慮緊點買法。

大宅

回覆:carmen0807 的帖子

我有買小達人點讀筆,但细囝太细(2y)唔啱用,枝筆都有d重量,佢控制唔到力度點唔到,大女(7y)就有會有興趣揸住枝筆一路點一路睇,啱用d。不過,枝令筆本身好似神神地,感應唔太好,有時點幾下都無反應。我覺得如果小朋友细,stage 1-2自己講都OK,但之後高level,怕自己發音唔準,可以聽同小朋友一齊聽MP3,亦都可以代替左枝筆功能。當初買枝筆,我係諗住到高level自己唔識讀嘅英文可以聽定先,再伴讀時會順暢d。

複式洋房

引用:如果大家覺得以下分享係有用的,請廣傳給身

原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表
如果大家覺得以下分享係有用的,請廣傳給身邊所有有小朋友的朋友,因為我由衷的希望每對親子都有機會體驗伴 ...
繼續請教或分享:小兒剛5歲一般他是看圖多,認字不多,如自己在家有時佢獨自看書半小時或以上,你的朋友之小孩閱讀能力之高,伴讀以外還有其它要佩合嗎?(如有否上拼音班等)

以我為例:我一直只伴讀,我讀佢聽,他多不願反過來試讀給我聽,或故事人物演繹,每人分一個人物去讀,他也不喜歡,伴讀過程也只有我的声音,伴讀時我没有finger pointing 的習慣,字咭也没有特別要佢認,我只一心希望他愛閱先!認字方面不比別人多,但說話方面因有伴讀,說話技巧及表達力相對提升……

我這做法正確嗎,足夠嗎,請大家提点分享一吓,謝謝!

子爵府

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

想問下有無jm可以share下第一冊係點樣架?

大宅

引用:Quote:原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表

原帖由 linglinglong 於 15-06-14 發表
繼續請教或分享:小兒剛5歲一般他是看圖多,認字不多,如自己在家有時佢獨自看書半小時或以上,你的朋友之小 ...
個人覺得如要提升英文語文能力伴讀故然重要,但如果想佢識讀識串,學習拼音也是需要的,如果學校教學也是英語為主一定有幫助,可以想一下,小朋友見到一大堆字母,如何知道點讀? 我覺得一定要學習拼音拆字,咁樣佢先會識讀。 當然,要首先培養佢鍾意睇書,然後教佢拼音,咁第二時佢自己閱讀時就可以容易明白同記入腦~

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-06-14 發

原帖由 BB618 於 15-06-15 發表
個人覺得如要提升英文語文能力伴讀故然重要,但如果想佢識讀識串,學習拼音也是需要的,如果學校教學也是英 ...
多謝

小兒本身不是英文幼稚園,從小語境也不是英語,平日多講故事及聽英文cd 等等……所以我真心請教有高閱讀力小朋友之家長!因為我小兒本身對一個個word 還没有概念,拼音課程,拼讀拼讀,學懂拼再試讀,繼而可以推斷故事內容……是否就是這樣呢?

你小朋友多大?

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:還要補充一點,ORT只是N強烈推介的其中一套

原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表
還要補充一點,ORT只是N強烈推介的其中一套書,她買嘅讀嘅套書仲有好多好多。谢谢大家!

...
可否問問有冇推薦適合2歲半既書?

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:點教我仔只愛聽我講故事,永遠唔會望住字,

原帖由 manfung79 於 15-04-07 發表
點教我仔只愛聽我講故事,永遠唔會望住字,所以叫佢睇書,只會睇公仔,字可能太多字唔識,佢自己放棄左。:na ...
你同佢讀書時時講慢d,用手指一隻隻指住來讀,佢隻眼會慢慢跟住你手指睇既。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:我都岩岩入左套stage 1-2 oxford tree俾22

原帖由 cathycheung1124 於 15-04-11 發表
我都岩岩入左套stage 1-2 oxford tree俾22個月大仔仔, 由無字書12本開始睇起, 我每中午, 每晚都會同佢講故 ...
請問我仔宜家2歲半我都想買套俾佢,我見到有1-9/1-2/3-9,我仔9月入到k1,是否可以直接買3-9俾佢呢?1-2對佢來講會唔會太淺

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:謝謝分享.我兒子K.3, 6歲, 最近買了ORT 6-9

原帖由 shyeung 於 15-04-27 發表
謝謝分享.
我兒子K.3, 6歲, 最近買了ORT 6-9比他. 之前1-5他已有.
他很喜歡看, 更喜歡我講, 我是一句英, 一 ...
請問就來升k1是否要買1-2,直接買3會太深嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 shyeung 於 15-04-27 發表謝

原帖由 qinqinyan 於 15-06-16 發表
請問就來升k1是否要買1-2,直接買3會太深嗎?
升k1,應該啱啱開始學A~z, stage 3 大概每版兩行英文字左右,如果之前冇睇開,一開始stage 3 可能會深左少少,建議你去書局/圖書館睇下stage 1 & 2, 睇下小朋友有冇興趣睇先考慮買全套~

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 15-06-16 發表

原帖由 BB618 於 15-06-16 發表
升k1,應該啱啱開始學A~z, stage 3 大概每版兩行英文字左右,如果之前冇睇開,一開始stage 3 可能會深左少少 ...
佢學校已經教曬A-Z,但佢就唔係好識,你套邊度買?我想淘寶買,但如果佢自己使用點讀筆得嗎?我想自己未返屋企時,佢可以自己學習

大宅

引用:Quote:原帖由 BB618 於 15-06-16 發表升k1,

原帖由 qinqinyan 於 15-06-16 發表
佢學校已經教曬A-Z,但佢就唔係好識,你套邊度買?我想淘寶買,但如果佢自己使用點讀筆得嗎?我想自己未返屋 ...
我stage 1~3 好耐之前係書局買,4~9就淘寶,不過我冇用過點讀筆所以唔知好唔好,stage 4 以下我有伴讀,之後果d佢地自己睇~

複式洋房

回覆:qinqinyan 的帖子

我個人經驗,我有幾款不同類型点讀/ easy pen/rass ……等等,我之前也想我去左返工時佢自己可以佬点一番,只可惜新c坑3日香,玩一排佢無玩了,只好我放工回來一齊点吓……所以之後ORT 我無再買多支佬点了,自己唔識就查字典+快亦通幫手……

大宅

回覆 qinqinyan 的帖子

我仔2歲了, 都是睇緊Stage 1, stage 2 未開始, stage 1 尾已經有簡單句子喇!
我想2.5歲應該由1 睇起

如果你有需要, 我可以share 淘寶linking 給你我邊間買

大宅

回覆 cathycheung1124 的帖子

我都想要淘寶link謝謝

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:回覆 qinqinyan 的帖子我仔2歲了, 都是睇緊

原帖由 cathycheung1124 於 15-06-17 發表

回覆 qinqinyan 的帖子
好啊,唔該,同買聽講有大本試同細本書之分,有人話淘寶買既縮細左,是否字體好細?

大宅

引用:Quote:原帖由 cathycheung1124 於 15-06-17

原帖由 qinqinyan 於 15-06-17 發表
好啊,唔該,同買聽講有大本試同細本書之分,有人話淘寶買既縮細左,是否字體好細?

...
淘寶既書係細本d, 不過可以接受,我可以今晚返屋企影一本比大家參考下~

複式洋房

BB618 發表於 15-6-17 10:24
淘寶既書係細本d, 不過可以接受,我可以今晚返屋企影一本比大家參考下~

...
你係淘美音定英音,之前見有JM話美音會有趣啲,英音悶,我見過某間店既美音有晒音樂底,唔知英音有冇呢?

首頁
45678...10

尾頁

跳至