在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我老公不想多個工人在家,叫奶奶來我家照顧BB,但我現在坐月已很累了

大宅

回覆:全職工作的媽媽,不請工人姐姐,照顧初生BB,支持得到嗎

坦白講,淨係老人家揍都幾吃力,除非佢地仲後生

別墅

引用:我老公不想多個工人在家,叫奶奶來我家照顧

原帖由 SSChoi 於 15-04-05 發表
我老公不想多個工人在家,叫奶奶來我家照顧BB,但我現在坐月已很累了
我老公都係咁,但我奶奶唔ok過黎我屋企湊

大宅

回覆:全職工作的媽媽,不請工人姐姐,照顧初生BB,支持得到嗎

我第一胎時係得嘅,朝早交收阿B比99揍,夜晚係99屋企食晚,之後接返阿B返自己屋企揍,不過辛苦啲,放工仲要分工做家務

別墅

引用:我第一胎時係得嘅,朝早交收阿B比99揍,夜

原帖由 alam18 於 15-04-05 發表
我第一胎時係得嘅,朝早交收阿B比99揍,夜晚係99屋企食晚,之後接返阿B返自己屋企揍,不過辛苦啲,放工仲要 ...
奶奶家車程40分鐘。我收工七點幾,到時一定歺歺外賣,仲要無得訓

大宅

但你老公係咪可以叫99來你家揍B?

別墅

回覆:alam18 的帖子

Yes

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 alam18 於 15-04-05 發表我第

原帖由 SSChoi 於 15-04-05 發表
奶奶家車程40分鐘。我收工七點幾,到時一定歺歺外賣,仲要無得訓
妳99都好辛苦喎

翡翠宮

有個人幫輕下你會好D嘅,但係你99會唔會好難頂?

伯爵府

唔請工人都得,但一定要老公肯幫手分工合作至可以囉!

仲要老公捱得累,捱得煩才可以呀!

我老公事前把口得,(行動上都可以),但二星期已叫救命啦!

大宅

我bb現在3個多月,係我媽咪黎我屋企湊,返工前我湊,放工主要我湊,老公做家務。每日都好忙,但如果bb戒左夜奶係ok的。最辛苦其實係頭個半月,之後佢會冇喊咁多同埋自己一定會適應多左。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 BK Milk勳章

本人仔仔六歲

由出世開始也是((在職及沒有工人))

只能說句由家人照顧的情況下

EQ必須要提升

沒有任何人=妳的要求

PS

可換來安心工作
但不能太過多言

珍珠宮

老實講,湊 bb 好大精神和能力,否則一個老人家湊都幾辛苦,除非佢哋勁 enjoy

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

勁慘

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

引用:我bb現在3個多月,係我媽咪黎我屋企湊,返

原帖由 kt55 於 15-04-06 發表
我bb現在3個多月,係我媽咪黎我屋企湊,返工前我湊,放工主要我湊,老公做家務。每日都好忙,但如果bb戒左 ...
媽咪會過夜嗎?

大宅

我頭5個月都係咁,冇工人,未生前,亞媽好開心話幫手湊,之後亞媽每日過黎湊
亞媽每日單程車程45分鐘,湊左1個月,佢自己都話頂唔順,最後佢幫手湊到工人姐姐黎

大宅

我B21日大,而家坐月中,奶奶中午黎,黄昏走,基本上幫吾到我凑B,只幫下我飲食方面。而家準時三粒锺一餐奶,真係體力透支,諗起到時要返工真係人都癲!

別墅

回覆:dragonflies 的帖子

佢係我奶奶,我同我老公講哂所有會發生的可能性,但是佢兩母子係好憎工人,佢地要親力親為我都無計

別墅

引用:我B21日大,而家坐月中,奶奶中午黎,黄昏

原帖由 jillbanana 於 15-04-08 發表
我B21日大,而家坐月中,奶奶中午黎,黄昏走,基本上幫吾到我凑B,只幫下我飲食方面。而家準時三粒锺一餐奶 ...
你勁似我個case,我有陪月,奶奶來都係坐同陪月傾計。佢兩個晚上一走,我同老公先係一曰忙碌的開始

別墅

引用:我頭5個月都係咁,冇工人,未生前,亞媽好

原帖由 dragonflies 於 15-04-08 發表
我頭5個月都係咁,冇工人,未生前,亞媽好開心話幫手湊,之後亞媽每日過黎湊
亞媽每日單程車程45分鐘,湊左 ...
有時,我媽黎睇BB,比好多意見,但都係舊嗰套湊B方法。好似佢話一定要餵水畀我18日BB。夾硬都要迫我餵。我媽同我咬咗好耐,問咗勁多人,佢先肯屈服

首頁

尾頁

跳至