醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽食好多药攪到便秘,聽聞很多長者都食橙粉幫助排便,但買回來後才知道食药前後两小時不可服用,E+仲未定到幾點食最好

公爵府

橙粉不可以食大多的, VITAMIN C 太多會仲毒的, D 手 & 腳都會黃的. 我老板之前成日食VITAMIN C 的, 後來E生話佢吸收特太多了, 中左VITAMIN C 毒, 我見過佢手板係黃色的. 所以橙粉有大量VITAMIN C成份, 小心. 這些東西, 都不要亂試.
西油汁是很有效的, 可以一試.

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:橙粉不可以食大多的, VITAMIN C 太多會仲毒

原帖由 Yeelim 於 15-04-14 發表
橙粉不可以食大多的, VITAMIN C 太多會仲毒的, D 手 & 腳都會黃的. 我老板之前成日食VITAMIN C 的, 後來E生 ...
中毒真係估唔到

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:媽食好多药攪到便秘,聽聞很多長者都食橙粉

原帖由 麻凡人 於 15-04-05 發表
媽食好多药攪到便秘,聽聞很多長者都食橙粉幫助排便,但買回來後才知道食药前後两小時不可服用,E+仲未定到幾 ...
食西「妹」或火龍果可以嗎?

幸福可以好簡單

複式洋房

回覆:麻凡人 的帖子

火龍果是最好的

男爵府

回覆:銀飾品 的帖子

有食西梅乾,火龙果唔鐘意食

珍珠宮

Yeelim 發表於 15-4-14 00:43
橙粉不可以食大多的, VITAMIN C 太多會仲毒的, D 手 & 腳都會黃的. 我老板之前成日食VITAMIN C 的, 後來E生 ...

橙粉無維他命C喎
http://www.metamucil.com.hk/product/metamucil

公爵府

橙粉會無維他命C的, 真的嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 麻凡人 的帖子

橙粉真不可以亂食及多食.... 最好向醫生了解一下.

我家人亦係聽人講, 話食左有得如廁, 覆診時就叫醫生開比佢,
但醫生不主張, 反而比草餅, 因為內在的糖份好高!

這些東西, 不要亂試.....

tks.

首頁

尾頁

跳至