嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

半人奶半粉b,2個半月,歺歺都嘔得勁,醫生叫我轉飲含角豆膠成份美素力comfort,會杰身d冇咁易嘔。但我個b d痰好勁,再飲杰d覺得會仲多痰,加上未搵到呢隻奶粉,好難買。有冇媽媽都食過呢隻奶粉?

大宅

回覆 qoo_namie 的帖子

請問你BB係點嘔?噴射式甘嘔,定普通由咀邊留出?一日嘔幾多次?一次嘔幾多?

別墅

回覆:勁嘔奶,醫生話轉飲含角豆膠成份奶粉

5歺有4歺都會嘔得多,少極都30、40ml,多嘅50、60都有。已經唔係肚餓喊先餵,會分兩次掃風,但個b唔俾掃,勁喊,所以會嘔奶唔奇。但有時唔多喊,掃到風都照嘔30-40ml,唔係噴出黎。就算隔左三個幾鐘,佢都仲會嘔幾啖消化左嘅奶出黎。人奶or奶粉都係咁,歺歺餵奶都要用5、6條紗巾、換衫、抹地

別墅

我BB都係,點算?

別墅

回覆:Fluteli 的帖子

再睇另一個醫生話只要個b體重有增長就冇問題,大d就冇嘔得咁勁,如果幽門有事而勁嘔奶,體重係唔會增長。

侯爵府

回覆:qoo_namie 的帖子

是否奶粉問題?

別墅

回覆:Meir079 的帖子

本來都想轉奶粉但醫生就話冇關係

別墅

我b 5個月前都係咁餐餐嘔,就算果餐唔嘔,2個鐘後都嘔出黎。抱住半個鍾都嘔,唔係一兩談。佢體重一直都有增長,醫生建議轉奶粉,營養師就話唔使轉,因為奶粉唔岩佢係便便唔靚(水)或者冇得痾,同bb胃淺,末發育得好,只要體重有長就ok.轉左又要佢腸胃適應仲慘。我係冇轉到,6個月前係過度期。
之後5個月時,我就加糊仔係支奶度,有d糊仔係可以加落支奶度飲。例如開150ml,我就加3分2匙。分量除意,唔使加咁多。真係慢慢有改善,冇餐餐嘔,到9個月左右,完全冇嘔,我就減糊仔冇加支奶度。觀察佢有冇嘔,如果冇就戒糊仔加奶奶。

別墅

回覆:cici_8933 的帖子

我個b都係咁,但就勁喊吾俾掃風,就算最後掃到都會嘔,希望真係大d唔會嘔啦!

複式洋房

我個女都係甘 勁嘔。我諗冇人明白我地嘔媽😩
宜家七個月大 全人奶B。由一月大嘔到宜家四月
出世到宜家都好難掃風
佢食一兩安就唔食要 errr 如果err唔到。貪心再俾佢再食 一定嘔。 有時err左都嘔
嘔左再食。 嘔係嘔哂成餐或加埋上一餐。食完又嘔 又停loop
人都顛4、5個月都係甘 轉哂甘多隻奶樽
但我個女係重碼B 一直係生長線
睇過冇數多兒科醫生。咩野辦法都用過
健康院話嘔早少少俾下一餐。試過食得仲急。又嘔。我仲怕佢嘔到冇水份添呀

複式洋房

埋身食就好D 嘔少D

複式洋房

想問你地B有冇食鄰狀。我懷疑係。因為係其他一個副作用

別墅

回覆:joycekung 的帖子

七個月大可以食固體,都冇好d?

別墅

回覆:joycekung 的帖子

我個b有食輪狀,但未食之前都係嘔,只係食完輪狀d便便希左同多左,幾日後就冇野

公爵府

qoo_namie 發表於 15-4-13 11:27
半人奶半粉b,2個半月,歺歺都嘔得勁,醫生叫我轉飲含角豆膠成份美素力comfort,會杰身d冇咁易嘔。但我個b ...
美素力 comfort 可以打去美素佳兒訂貨, 只限上門送貨, 既然醫生咁講, 信佢一次先, 吾得至轉醫生或者找佢鬧, 隨你喜歡啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

侯爵府

我個仔由出世就開始餐餐奶嘔,係噴射式,我日日準備幾條大毛巾係地下俾佢嘔。我睇過幾個醫生,都係話大d就會好,無辦法,慶幸個b一直有增重,我又試過古法銀鏈加蛋,我覺得係有些少幫助,我開初會掃風,但一掃嘔得仲誇,之後我就嘗試唔同佢掃,打豎抱佢伏係我心口,15分鐘後先開始掃,好有效,嘔少好多,過左半歲,正式無再咁嘔。

別墅

引用:我個仔由出世就開始餐餐奶嘔,係噴射式,我

原帖由 lazywife 於 15-04-23 發表
我個仔由出世就開始餐餐奶嘔,係噴射式,我日日準備幾條大毛巾係地下俾佢嘔。我睇過幾個醫生,都係話大d就 ...
古法鏈加蛋係點整?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 15-04-23 發表我

原帖由 qoo_namie 於 15-04-23 發表
古法鏈加蛋係點整?
用紗巾包住銀鏈同熟雞蛋,同個bb碌肚仔

複式洋房

我個仔都係2.5 m, 上星期同你情況一樣。5安奶分2次飲,唔比掃風,有時要向後\'咬\'腰,勁嘔奶,掃風同佢鬥力咁。。。。之後試下比佢一次過飲,掃風方法由坐係大脾变為放係搏頭,我覺得d風易出d同快d。但佢條頸就要加倍小心。

大宅

引用:我個b有食輪狀,但未食之前都係嘔,只係食

原帖由 qoo_namie 於 15-04-23 發表
我個b有食輪狀,但未食之前都係嘔,只係食完輪狀d便便希左同多左,幾日後就冇野

...
有, 我女就係食完

首頁

尾頁

跳至