嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

半人奶半粉b,2個半月,歺歺都嘔得勁,醫生叫我轉飲含角豆膠成份美素力comfort,會杰身d冇咁易嘔。但我個b d痰好勁,再飲杰d覺得會仲多痰,加上未搵到呢隻奶粉,好難買。有冇媽媽都食過呢隻奶粉?

別墅

回覆:勁嘔奶,醫生話轉飲含角豆膠成份奶粉

5歺有4歺都會嘔得多,少極都30、40ml,多嘅50、60都有。已經唔係肚餓喊先餵,會分兩次掃風,但個b唔俾掃,勁喊,所以會嘔奶唔奇。但有時唔多喊,掃到風都照嘔30-40ml,唔係噴出黎。就算隔左三個幾鐘,佢都仲會嘔幾啖消化左嘅奶出黎。人奶or奶粉都係咁,歺歺餵奶都要用5、6條紗巾、換衫、抹地

別墅

回覆:Fluteli 的帖子

再睇另一個醫生話只要個b體重有增長就冇問題,大d就冇嘔得咁勁,如果幽門有事而勁嘔奶,體重係唔會增長。

別墅

回覆:Meir079 的帖子

本來都想轉奶粉但醫生就話冇關係

別墅

回覆:cici_8933 的帖子

我個b都係咁,但就勁喊吾俾掃風,就算最後掃到都會嘔,希望真係大d唔會嘔啦!

別墅

回覆:joycekung 的帖子

七個月大可以食固體,都冇好d?

別墅

回覆:joycekung 的帖子

我個b有食輪狀,但未食之前都係嘔,只係食完輪狀d便便希左同多左,幾日後就冇野

別墅

引用:我個仔由出世就開始餐餐奶嘔,係噴射式,我

原帖由 lazywife 於 15-04-23 發表
我個仔由出世就開始餐餐奶嘔,係噴射式,我日日準備幾條大毛巾係地下俾佢嘔。我睇過幾個醫生,都係話大d就 ...
古法鏈加蛋係點整?

別墅

引用:完全同你一樣,我也剛係醫生度拿左兩罐miso

原帖由 milmilkan 於 15-04-30 發表
完全同你一樣,我也剛係醫生度拿左兩罐miso comfort ,琴日先開始食,琴晚依然有嘔,好彩係一大啖…唔係兩三 ...
我個醫生話呢隻奶粉係可以減少嘔奶,但可能會柯多左,留意一下。醫生俾左隻冇藥性嘅肚風水化胃気(見圖),餵奶前俾0.2ml佢食,我個b易er氣好多,仲er得好聲,嘔奶比以前少左d

別墅

回覆:勁嘔奶,醫生話轉飲含角豆膠成份奶粉

漏左張圖

首頁

尾頁

跳至