嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡自從返n班後就好易咳,由10月斷斷續續咳到依家,呢半年兩次氣管炎,一次支氣管炎,3月尾氣管炎致入院,康復後有食青蛙藥本來好地地,點知今星期食緊藥都咳,我真係好灰無哂辦法,求大家幫幫我!

我中西醫都睇過,好返一陣又咳過,什麼燉燈燉洋蔥都試過,嚟緊會試(惡)魚肉湯,有無專科醫生介紹?謝謝!

大宅

回覆:求救!3歲囡氣管敏感咳,求良方&醫生

有無人可幫我

回覆 siutoto007 的帖子

siutoto007您好,返左學的確會容易D同同學有交义感染,真係唔舒服就唔好返學,或者帶返口罩。返到屋企要注意返個人衛生,同囡囡勤D清潔雙手。如果覺得咳既情況持續地無改善,抖氣唔舒服甚至有hehe聲,就建議要再睇醫生啦,睇下有無需要處方氣管舒張藥。祝囡囡早日康復!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

引用:阿囡自從返n班後就好易咳,由10月斷斷續續

原帖由 siutoto007 於 15-04-15 發表
阿囡自從返n班後就好易咳,由10月斷斷續續咳到依家,呢半年兩次氣管炎,一次支氣管炎,3月尾氣管炎致入院, ...
有沒有介囗?

大宅

引用:+本帖最後由+Angela@牛欄牌媽咪專線+於+15-

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-04-15 發表

回覆 siutoto007 的帖子
今日已再睇醫生,希望能夠好番

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 15-4-16 09:27

大宅

引用:Quote:原帖由+siutoto007+於+15-04-15+發表

原帖由 amazing 於 15-04-15 發表
有沒有介囗?
有呀!凍飲,朱古力,生冷熱氣的都無食,依家醫生建議連寒涼疏果都介埋。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+amazing+於+15-04-15+發表有

原帖由 siutoto007 於 15-04-15 發表
有呀!凍飲,朱古力,生冷熱氣的都無食,依家醫生建議連寒涼疏果都介埋。

...
蕉,橙,提子,0檬一定要介呀

伯爵府

回覆:siutoto007 的帖子

我仔都試過氣管咳了8個月有多,咩方法都試過,食擴生素都食到怕,搞到身體冇哂低擴力,次次病親都大大獲。而家他飲黑接骨木2個月多,在二手嗰邊買,對氣管好了些少,最近傷風咳都係10天左右好返,好過之前了。

別墅

引用:我仔都試過氣管咳了8個月有多,咩方法都試

原帖由 coffeeling 於 15-04-15 發表
我仔都試過氣管咳了8個月有多,咩方法都試過,食擴生素都食到怕,搞到身體冇哂低擴力,次次病親都大大獲。 ...
黑木接骨对鼻敏感和氣管敏感有冇效

複式洋房

我女11月尾都咳到而家變支氣管炎,睇醫生食藥都唔得,諗緊睇呼吸糸統科定耳鼻喉,𠒇科專科比藥咳起咳d痰出嚟,咳就咳但咳唔到痰出,唉呢兩晚食左青蛙藥都咳醒咳到嘔,有無好醫生好介紹?

大宅

引用:Quote:原帖由+siutoto007+於+15-04-15+發表

原帖由 amazing 於 15-04-15 發表
蕉,橙,提子,0檬一定要介呀
知道,依家盡量介得徹底點

大宅

引用:我仔都試過氣管咳了8個月有多,咩方法都試

原帖由 coffeeling 於 15-04-15 發表
我仔都試過氣管咳了8個月有多,咩方法都試過,食擴生素都食到怕,搞到身體冇哂低擴力,次次病親都大大獲。 ...
啱啱買咗接骨木但未開始飲又病咗,唉!真係好灰好困擾,成日驚佢變哮喘,睇醫生睇到怕!

大宅

引用:我女11月尾都咳到而家變支氣管炎,睇醫生食

原帖由 connie2311 於 15-04-15 發表
我女11月尾都咳到而家變支氣管炎,睇醫生食藥都唔得,諗緊睇呼吸糸統科定耳鼻喉,𠒇科專科比藥咳起 ...
我本想睇耳鼻喉/胸肺科,但掛號時個醫生話唔睇小朋友,叫我睇兒科!

伯爵府

回覆:siutoto007 的帖子

耳鼻喉會睇小朋友喎,點解唔睇呢

伯爵府

回覆:JOANNEJJ 的帖子

有較的

大宅

呢d case要睇中醫ga!

大宅

引用:耳鼻喉會睇小朋友喎,點解唔睇呢

原帖由 coffeeling 於 15-04-16 發表
耳鼻喉會睇小朋友喎,點解唔睇呢
我無相熟,最終睇番兒科

大宅

引用:呢d+case要睇中醫ga! +

原帖由 just4baby 於 15-04-20 發表
呢d case要睇中醫ga!
依家打算睇中醫調理吓醫尾咳,但有食緊青蛙藥唔知得唔得

大宅

我完全心身同感受呀!我個仔住院到住到claim爆保險!而家睇養和兒科,楊執庸教授,之前睇中環梁殷,梁殷平均$900,養和第一次$18xx!之後平均$1100!第一貴,因為要聞氣!我都唔想睇咁貴,但之前試過屋企附近嘅兒科,由普通傷風無咳,都變支氣管炎!醫生已經話青蛙仔無用!
我而家食緊COMVITA蜜糖,其實食咗都有咳,but at least do not get worst!
唔知點解,噚日一食中藥調理,跟住又勁咳!
你有無幫佢吸鼻水,氣管敏感,好多時因為鼻水倒流引起,that's why初初只係流少少鼻水,都會變成咳到死!
我以上介紹的醫生都不會隨便開擴生素!
太多心聲,不能盡錄,有需要可以whatsapp!

別墅

唉,我都完全身同感受,我囡自讀n班起,就係咁不斷咳,氣管炎,感冒。之前食青蛙药,然後又睇過中醫,點知食左中醫仲咳到傻,半夜爬黎爬去,訓得唔好,上年10月,西醫叫我地聞埋氣,咁我自己又驚有類固醇,聞下又唔聞,之後停左又斷斷續續咁咳返,今年3月,醫生叫我地聞足2個月,加滴鼻,仲比醫生話我有誤解,佢話以為聞我3多唔好,其實唔聞仲傷身,之後呀囡keep 住聞真係舒服好多,起碼食到野,之前成日唔開胃,醫生話佢條氣唔順,無胃口。唉其實我都投晒降,聽人講,游水可以醫鼻敏感,同練氣,我打算過多2個月同佢去學,希望有效
BTW,其實我已經試過,鱷魚肉,川貝燉蘋果,中醫,洋蔥水,蒜頭水,不過都無用

首頁

尾頁

跳至