母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

就嚟返工,要train up BB用樽。之都ok嘅,因我一向日抖埋身,夜晚用樽。但呢幾日一用樽爆喊,質都係食50-60ml, 倒多過食。埋身呢又好ok喎,所以應該唔係厭奶。請問係關個奶咀事定佢根本唔鍾意用樽?好奇怪之前都仲冇問題嘅。見佢爆喊覺得佢好可憐。咁細個其實都係想媽媽多d俾佢埋身多d安全感。但無奈又要返工。

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

子爵府

回覆:就嚟3月個月BB唔鍾意用樽要埋身

試下搵其他人餵啦,佢地好醒架,見到媽咪係到就唔想用樽,蝦媽咪。

大宅

我個時都係咁,放完產假返工阿b唔肯用樽,試過8個鐘唔肯飲奶,99車佢黎我公司添。

我地就改用nuk黃奶嘴,可能軟身d比較肯飲,不過都好扭計,要羅野比佢玩呀,或者um佢訓著飲迷糊奶先飲晒。

都要過成2-3個月先好返d,過度期無辦法,好在我99非常好心機先過到。

依家11個月大反而日頭淨係肯用樽,得朝早訓醒埋身。

大宅

引用:我個時都係咁,放完產假返工阿b唔肯用樽,

原帖由 apple_alice 於 15-04-16 發表
我個時都係咁,放完產假返工阿b唔肯用樽,試過8個鐘唔肯飲奶,99車佢黎我公司添。

我地就改用nuk黃奶嘴, ...
好苦惱,試多幾日再唔得就去買nuk隻樽試。thanks

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

大宅

引用:試下搵其他人餵啦,佢地好醒架,見到媽咪係

原帖由 emily_money 於 15-04-15 發表
試下搵其他人餵啦,佢地好醒架,見到媽咪係到就唔想用樽,蝦媽咪。
其實已經唔係我餵㗎,都唔得。

大宅

回覆:maggielau921 的帖子

换奶咀試下,我都試左好多好多牌子,現在用緊 nuk, 瞓著用户pigeon.

男爵府

ajtajt2012 發表於 15-4-16 19:01
换奶咀試下,我都試左好多好多牌子,現在用緊 nuk, 瞓著用户pigeon.
Nuk 奶咀啱唔啱放chu chu 樽?

大宅

引用:Quote:原帖由+apple_alice+於+15-04-16+發

原帖由 maggielau921 於 15-04-16 發表
好苦惱,試多幾日再唔得就去買nuk隻樽試。thanks
唯有試唔同既咀~
我仔未滿3個月,用pigeon 因方便買,佢係唔肯食飛機咀既,但我大囡時反而只食飛機咀,都試過用nuk母乳咀唔食
啲bb真炎尖!哈哈!

大宅

可能奶咀舊了孔太大太快BB唔鐘意,我仔差不多三個月時都是這樣,換了新奶咀就ok返

大宅

引用:Quote:原帖由 maggielau921 於 15-04-16 發

原帖由 kinyan11 於 15-04-17 發表
唯有試唔同既咀~
我仔未滿3個月,用pigeon 因方便買,佢係唔肯食飛機咀既,但我大囡時反而只食飛機咀,都 ...
尋日用過Avent (之前用開chu chu母乳咀), 一樣唔食!

大宅

引用:可能奶咀舊了孔太大太快BB唔鐘意,我仔差不

原帖由 nkknkknkk 於 15-04-17 發表
可能奶咀舊了孔太大太快BB唔鐘意,我仔差不多三個月時都是這樣,換了新奶咀就ok返

...
都應該唔係呀,我d樽好新㗎咋!佢剩係鍾意埋身。

大宅

我個B都係剩係鐘意埋身......媽媽返咗工,佢會餓到頂唔順先食樽.....
3 餐奶變咗食得2餐或以下......
不過唔知點解有時會肯食哂3餐...
生長線由3(0mth)去10(2mth)再跌番低過3(4mth)
如果媽媽冇返工BB就唔駛餓咁多個月😭😭😭
唯有希望加固之後可以好d....

大宅

引用:我個B都係剩係鐘意埋身......媽媽返咗工,佢

原帖由 lassie1111 於 15-04-17 發表
我個B都係剩係鐘意埋身......媽媽返咗工,佢會餓到頂唔順先食樽.....
3 餐奶變咗食得2餐或以下......
不過唔 ...
聽到你講好擔心。。。但係我唔返工又唔得,冰格已存過百包冰奶,我屋企人點都會質佢飲,係飲得少同我覺得BB好慘囉,BB埋身係最自然,難得佢仲鍾意添,唉!

複式洋房

我個仔3個月一直都係用Chu Chu 母乳奶咀,依家每次餵佢都要試一陣位先識啜,之前無呢個問題。我都諗過轉NUK易食d,有冇人知NUK奶咀可唔可以用Chu Chu奶樽?
thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊