自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

是咁的,我讀U時嘅室友近排聯絡返我話自己打算結婚
佢話自己男朋友出黎工作幾年,人工係高過佢嘅,工作能力都唔錯,可以話係有前途
佢本人條件麻麻,樣貌普通,人工普通,但家境唔錯
又未去到大富大貴果d,但爸媽已經幫佢買左樓,唔洗供,可以話人生唔洗為錢煩
咁佢男朋友屋企就係窮d,老豆老母好似都長期住大陸,自己宜家係同人合租
佢話因為男朋友對佢好nice好照顧,所以要結婚
但家庭背景相差有d遠,我室友父母係唔贊同結婚,但又未阻止
我室友話佢男朋友有十幾萬積蓄,男朋友父母可以攞出十幾萬,呢d錢加埋可以做首期買樓
佢男朋友人工夠供樓,但就會過得辛苦d

我話點解唔住你屋企俾你嘅樓?
佢話果層樓係佢私人財產,男朋友憑咩住?
我:哈?但你唔係結婚咩?結婚就係屋企人喎仲分咁清?
佢話男朋友冇出錢梗係唔可以住佢自己嘅樓.......................

我本來以為係佢屋企人唔俾男朋友住
但佢話佢爸媽話如果sure咗要結婚,應該係佢地一起住,咁就唔洗煩供樓,話佢好自私
佢話覺得自己冇錯
覺得男人唔應該用女人錢,唔應該住女人樓,就應該攞出錢來俾女人洗
我問佢咁層樓點算?佢話收租lor擺係度
佢話男朋友賺唔到咁多錢都冇資格住咁好..................

同佢食完飯我一時無言以對,
好想同人分享下佢嘅idea卻又搵唔到人
我係認為家庭條件好係應該俾你好好利用嘅,咁樣你可以提高自己生活水平嘅同時,有更高追求
同埋都談婚論嫁如果咁care自己蝕底就搵個有錢人喇
何必為難自己男朋友?

利申:佢條仔知佢屋企條件唔差,唔知道佢名下有樓
---------------------------------------------------------------------------UPDATE
佢話男朋友知道層樓嘅事都同意唔住
今個星期見家長XDDDDDDD
呢d男人好有骨氣!!!!!!!!

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24564243

其實我係個女仔的話,我唔會想個男仔一舖清晒個戶口

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實咪又係男女唔平等囉..

男人有樓, 女人一毛子唔出入住, 仲要加名, 仲覺得離婚要分間半間屋幾咁正常....

相反又唔得

子爵府

回覆:(轉)寧願睇住男朋友挨苦供樓,不肯一起住自己私樓

呢d妳情我願啫

TingTing    發表於 15-4-17 08:53
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

珍珠宮

不適合結婚...

水晶宮

引用:其實咪又係男女唔平等囉..男人有樓, 女人一

原帖由 good_pig 於 15-04-16 發表

男人有樓, 女人一毛子唔出入住, 仲要加名, 仲覺得離婚要分間半間屋幾咁正常.... ...

大宅

熱血勳章

good_pig 發表於 15-4-16 21:58

男人有樓, 女人一毛子唔出入住, 仲要加名, 仲覺得離婚要分間半間屋幾咁正常.... ...
係囉

大宅

分得咁清楚,睇死佢地會好快因錢銀問題離婚收場。

男爵府

我想知既然唔住女仔層樓,買/租第二層個女仔會否出錢供

大宅

個situation咁熟口熟面既??

男爵府

下下計算到盡其實好辛苦姐,如果真心想白頭到老,應該好好利用女方既呢間屋,大家一齊住,照顧屋企洗費男仔包,咁其實都公平姐。而且唔洗為供樓煩,少好多煩惱,生活輕鬆d自然感情都好d。不過女仔既然決定係咁唯有祝福佢地開心結婚啦,每個人想法唔同

808280    發表於 15-4-17 15:53

大宅

熱血勳章

大力士媽咪 發表於 15-4-16 22:21
分得咁清楚,睇死佢地會好快因錢銀問題離婚收場。
唔知點解而家啲女仔咩都要同個男仔計到盡

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:我想知既然唔住女仔層樓,買/租第二層個女

原帖由 wg_ann 於 15-04-16 發表
問得好

大宅

熱血勳章

wg_ann 發表於 15-4-16 22:24
佢計到咁盡我估唔會囉

大宅

熱血勳章

快樂寶寶 發表於 15-4-16 22:29
你講貓姐?
呢個男仔搵到錢的

子爵府

引用:個situation咁熟口熟面既??

原帖由 快樂寶寶 於 15-04-16 發表
好似呢度既一位jm

大宅

引用:其實咪又係男女唔平等囉..男人有樓,+女人一

原帖由 good_pig 於 15-04-16 發表

大宅

引用:Quote:快樂寶寶 發表於 15-4-16 22:29 個si

原帖由 jessief 於 15-04-16 發表
你講貓姐?
呢個男仔搵到錢的
找不同

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

熱血勳章

catcatmak 發表於 15-4-16 22:30
下下計算到盡其實好辛苦姐,如果真心想白頭到老,應該好好利用女方既呢間屋,大家一齊住,照顧屋企洗費男仔 ...
係,下下計到咁大家都辛苦
有層樓已經比好多人輕鬆,唔使供樓可以儲多啲錢諗下換層再靚啲好過

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jessief 發表於 15-4-16 22:30
唔知點解而家啲女仔咩都要同個男仔計到盡
唔係計到盡...係計到自己著數曬...

首頁

尾頁

跳至