自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:急!!印傭回鄉,話要咩認證!完全唔明!

係咪印尼發比姐姐既勞工咭,佢地叫做紅咭,如果向香港續就要一個月時間唔使比錢,但如果返到印尼續就要比錢但就可以即時取咭

男爵府

回覆:CMSmile 的帖子

請問有無放假信的sample? pls pm me!! thx a lot!!!

男爵府

回覆:omega_chui 的帖子

應該係呢張,宜家時間緊迫,只可以工人回印尼先整了……………

男爵府

回覆:LokYauYau 的帖子

請問佢回Indonesia呢十幾日,我要不要幫佢買旅遊保??

珍珠宮

張證可以在印尼做,好似要幾百元;
香港做就不用$,不過要成個月加好早好早好早去排隊;
我工人試過,排了幾次才成功,我話,真係做唔到,就算啦,印尼做, I pay

至於要什麼文件回鄉,首先,每個機場都不同,叫她 問agent 加同鄕最準確;而且,不用太擔心,她們國家什麼文件都不重要,最重要是。。。$$$

珍珠宮

我工人試過,排了幾次才成功,我話,真係做唔到,就算啦,印尼做, I pay

至於要什麼文件回鄉,首先,每個機場都不同,叫她 問agent 加同鄕最準確;而且,不用太擔心,她們國家什麼文件都不重要,最重要是。。。$$$

大宅

啱啱打去agent問,印尼總統早前已宣布唔需要做嗰d工作證,即ktkln,只要帶passport, contract, hkid card出入境就無問題。。除非有犯罪紀錄先返唔到香港。
請問你地去邊度做工作證?
因agent話竟然總統已廢除呢一樣嘢,又點會有機構做工作證呢?

男爵府

回覆:ComeOnBBShop 的帖子

我今早都問agent,佢都話唔洗!佢話好多姐姐比人呃!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我工人姐姐上年回鄉放假係要有張有効 ID card 先可以再回港,當時仲未到期。
最近我提佢要續証,在港搞啦免費,佢話依家唔使再搞張ID card,印尼出境返港唔再需要張咭!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

請問究竟要什麼?1)HK ID. 2)passport, 3) contract 4) letter for vacation leave

仲要唔要保險copy and ktltn(乜證)

子爵府

即係係邊度做

公爵府

引用:張證可以在印尼做,好似要幾百元;香港做就

原帖由 ngokwan 於 15-04-18 發表
我工人試過,排了 ...
我工人話不用好早排隊的,佢話有證就有得拿,證未寄到來HK就幾早出去都無用
我工人11點出門口都拿到證返來
佢話有好多姐姐都会呃顧主話要好早出門排隊,其實係佢地想早d去玩

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+15-04-18+發表張

原帖由 yl88 於 15-04-20 發表
我工人話不用好早排隊的,佢話有證就有得拿,證未寄到來HK就幾早出去都無用
我工人11點出門口都拿 ...
係?

可能我工人好早去排隊取。。。申請表,我記得我仲問,晨早去排隊。。。取申請表?仲問,咁仲要唔要再去排?佢話,不用了,有申請表就可申請,取證不用排。

Thx very much
不過,我不擔心我工人呃我早起出去玩,因為佢放假仲懶過我,我們全家10 時出門去玩,佢幫我們攪掂小朋友後,都未出街。

禁止訪問

男爵府

我都問左agent,
轉總統後而家唔洗嗰張證o架喇!唔洗去做啦。

放假返印尼只要passport+contract+放假信

男爵府

回覆:lyl 的帖子

thank u so much!

首頁

尾頁

跳至