家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因生b換左樓,3月開始裝修發現浴室天花滲水,投訴管理處9次,至今都未有回覆,話找不到業主,想請教可以點做?

大宅

回覆:樓上漏水投訴9次冇回應,點算?

我樓上都滲水,管理處又唔跟,樓上又唔理,12月我報食環署,但跟得好慢,你可試打1823。

公爵府

畀面勳章

回覆:joyoyo 的帖子

有冇買家居保?

大宅

引用:我樓上都滲水,管理處又唔跟,樓上又唔理,

原帖由 rkowsoakna 於 15-04-19 發表
我樓上都滲水,管理處又唔跟,樓上又唔理,12月我報食環署,但跟得好慢,你可試打1823。

...
吾係好慢,係非常之慢。

大宅

是呀, 食環攪成年都未跟到. 驗過幾次都找不到源頭. 管理處仲好笑, 話屋苑老化, D 石屎自然脫落. 明明滲緊水. 都可以這樣講. 同上面個業主講, 唔理仲發惡. 都唔知甚麼世界.

複式洋房

直接去Small Claim Tribunal去告佢.

目的唔係真係告佢, 係要佢見到法庭傳票知道個嚴重性.

P.S.
1) 你要先有樓上業主個名先告到佢.
2) 法庭用掛號信寄傳票, 所以佢無excuse 話唔知/收唔到.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

joyoyo 發表於 15-4-19 00:34
因生b換左樓,3月開始裝修發現浴室天花滲水,投訴管理處9次,至今都未有回覆,話找不到業主,想請教可以點 ...
去搵所屬地區的區議員幫手,會快好多
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

引用:直接去Small+Claim+Tribunal去告佢.目的唔

原帖由 jthlau 於 15-04-21 發表
直接去Small Claim Tribunal去告佢.

目的唔係真係告佢, 係要佢見到法庭傳票知道個嚴重性.
點都要先搵左個源頭,可自己搵公正行,收費claim返樓上,因為隔幾層漏都聽過唔少。

公爵府

2024勳章

我新年前都發現浴室有浸水, call管理處, 管理處都跟得好貼, 4月頭食環署係樓上落完色粉再check埋, 而家個case pass左過屋宇署, 唔知又要等幾耐了

公爵府

2024勳章

樓上唔係成日係屋企, 佢企缸位一沖涼就會滴水落黎, 所以我對於樓上既行踪係料如指掌

子爵府

引用:因生b換左樓,3月開始裝修發現浴室天花滲水

原帖由 joyoyo 於 15-04-19 發表
因生b換左樓,3月開始裝修發現浴室天花滲水,投訴管理處9次,至今都未有回覆,話找不到業主,想請教可以點 ...
我曾經試過一樣cause, 報左食環處,揾埋區議員,但最後我係叫買樓個地產經紀搵樓上業主個電話,自己打畀個業主叫佢整

別墅

我屋企又係咁, 食環PASS 左俾屋宇署, 唔知仲要等几耐先CHK 到源頭.

仲要浴室隔離間房個天花係咁生毛毛出黎, 清完唔夠兩日又生過.

你地會咁樣嗎?

可以點搞呀?

真係好煩

男爵府

2024年龍年勳章

搵私人check結構漏水公司,出份報告證明樓上滲水再搵律師出信告佢,全部費用樓上業主承擔好快攪得掂

rkowsoakna    發表於 15-4-25 17:33

複式洋房

上年我幫我媽咪攪!找食環·屋宇處係得個拖字,最後我俾左10000找公正行去做檢驗和評估,確定係樓上漏水,我就去小額錢債告佢!最後佢要找人維修和賠償50000俾我媽咪!

男爵府

2024年龍年勳章

引用:上年我幫我媽咪攪!找食環·屋宇處係得個拖

原帖由 mwc1003 於 15-04-25 發表
上年我幫我媽咪攪!找食環·屋宇處係得個拖字,最後我俾左10000找公正行去做檢驗和評估,確定係樓上漏水, ...
你間公正行咁平?我搵果間3萬大元

大宅

引用:上年我幫我媽咪攪!找食環·屋宇處係得個拖

原帖由 mwc1003 於 15-04-25 發表
上年我幫我媽咪攪!找食環·屋宇處係得個拖字,最後我俾左10000找公正行去做檢驗和評估,確定係樓上漏水, ...
可否PM公正行資料俾我,Thanks

複式洋房

回覆:TsuiYan 的帖子

香港驗楼,tel:26699030

水晶宮

useful

禁止訪問

大宅

回覆:mwc1003 的帖子

我想問你呢50000 係咪full claim?

首頁

尾頁

跳至