親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

請教: 7月份會去大阪,其中一日打算由大阪搭新幹線去京都一日遊,諗住俾小朋友著和服,去行清水寺一個圈(主要影相求支籤咁,唔會留太耐),同埋去嵐山搭小火車。請問:

1) 一日夠時間玩哂嗎?
2) 新幹線要預早買票嗎?
3) 如果清水寺去嵐山,可搭咩車? 車程幾耐?

謝謝!

珍珠宮

引用:請教: 7月份會去大阪,其中一日打算由大阪

原帖由 Freesia_cat 於 15-04-19 發表
請教: 7月份會去大阪,其中一日打算由大阪搭新幹線去京都一日遊,諗住俾小朋友著和服,去行清水寺一個圈(主 ...
Sorry, 寫錯,係求籤

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Freesia_cat 發表於 15-4-19 09:51
請教: 7月份會去大阪,其中一日打算由大阪搭新幹線去京都一日遊,諗住俾小朋友著和服,去行清水寺一個圈(主 ...

1. 首先你要計下交通時間,同埋你預約左和服幾點。(btw,7 月應該係租浴衣?)

因為通常租和服係9點10點上下,
著得黎攪得黎都差唔多11點幾12點,
然後你著左和服行動唔方便,
而且又要就番還衫時間,
所以都去唔到太多地方。

2. 唔需要,但如果你驚,可以出發前一日去買定第二日既車票。

3. 呢個建議你自己學識自己查,
一來自由行其實好常要自己搵車,常常都會有呢D交通問題,
自己學識就唔駛下下問人,
二來日本交通好覆雜,唔同時間出發都可以有唔同組合係唔到地方轉車,
班次唔同又會影響車程,所以人地就算答左你,你去到都可能唔係個回事。

查鐵路資料,只要打頭尾兩個站就得:
http://transit.loco.yahoo.co.jp/

關西交通 by 小氣少年:解答左差不多所有有關關西交通既問題:
http://nicklee.tw/?page_id=21023

步行京都.乘換案內-巴士.鐵道的達人
(一個針對京都巴士的工具,可以教你景點之間可以坐什麼巴士到達,需要多少時間等。)
http://www.arukumachikyoto.jp/

google map 規劃行程教學:
http://shampoolee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=3420662

伯爵府

shinku 發表於 15-4-19 12:15
1. 首先你要計下交通時間,同埋你預約左和服幾點。(btw,7 月應該係租浴衣?)

因為通常租和服係9點1 ...

大宅

Freesia_cat 發表於 15-4-19 09:51
搭新幹線要去新大阪, 同時要¥2,810, 真的這樣搭?

珍珠宮

引用:Quote:Freesia_cat 發表於 15-4-19 09:51

原帖由 kls12 於 15-04-19 發表
搭新幹線要去新大阪, 同時要¥2,810, 真的這樣搭?
我小朋友因為喜歡新幹線,所以貴點我地都照搭。其實係有其他更平嘅鐵路選擇。

珍珠宮

引用:Quote:Freesia_cat 發表於 15-4-19 09:51

原帖由 shinku 於 15-04-19 發表
Thx

其實交通通常我老公會去研究,但因為我未book和服時間,所以想大概有個時間預算先。你我資料很有用,我會交俾我老公。謝謝!

大宅

引用:Quote:原帖由+shinku+於+15-04-19+發表本帖

Thx

其實交通通常我老公會去研究,但因為我未book和服時間,所以想大概有個時間預算先。你我資料很有用, ...
我都是七月去,有二天停留在京都,想去四個地方,分別是嵐山、清水寺、伏見稻荷及貴船流水麵,大家一齊研究吓吧!
第一天會穿和服,到時應是浴衣吧,第二天就𣎴會了。穿和服首要的考慮是選條較容易的路,清水寺多梯級多人,見九成九香港人都是到這裡,我反而想去嵐山為第一站,租和服及會入天龍寺,但不坐小火車了。
下午若許可的話,會乘JR去伏見稻荷,其他第二天才去了.這樣可行嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 15-04-19 發

我都是七月去,有二天停留在京都,想去四個地方,分別是嵐山、清水寺、伏見稻荷及貴船流水麵,大家一齊研究 ...
嵐山附近也有得租和服嗎?

其實我想同小朋友著和服,找個靚嘅地方影相行吓,唔一定要去清水寺。我只知著和服至少1小時,同埋見呢度jm教早點去,因為靚衫好早被揀哂。

我未去過京都,所以完全無頭緒。

大宅

引用:Quote:原帖由+Freesia_cat+於+15-04-19+發

我都是七月去,有二天停留在京都,想去四個地方,分別是嵐山、清水寺、伏見稻荷及貴船流水麵,大家一齊研究 ...
嵐山還有一個好處,有人力車,多一個選擇,不知活動範圍有多大,可否去到JR站?

還有另一個問題,我將在早上八時,由梅田去嵐山,有兩個選擇,JR 及阪急電鐡. 在這時段是否阪急電鐵較有機會有位坐?

若晩上八時回程,在河原町乘阪急電鐵回梅田,也是否比在京都駅較大機會有位坐呢?謝謝

大宅

引用:Quote:原帖由+kls12+於+15-04-19+發表我都

嵐山附近也有得租和服嗎?

其實我想同小朋友著和服,找個靚嘅地方影相行吓,唔一定要去清水寺。我只知著和 ...
我都未去過,但我知嵐山是有的,但不是專做外國人生意吧!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 15-04-19 發

我都未去過,但我知嵐山是有的,但不是專做外國人生意吧!
如果嵐山有,對我嚟講會更方便。但就唔知邊度搵,同埋唔知有無得預約……

首頁

尾頁

跳至