跳至

首頁

尾頁

別墅

想問餵人奶的媽媽, 你地bb每次會唔食晒2邊? 我呀仔食完一邊就瞓.. 第二邊谷好多奶, 仲會滴出黎...有時bb搵個nipple時, 餵緊o個邊d奶仲會噴出射到亞b, 我覺得好煩..係咪每次要pump剩o個d出黎?

我又怕pump出黎比bb, 佢之後唔再食埋身餵...

大宅

好媽媽勳章

好似話唔食都要pump 出來,
如果唔係塞住會發炎 or 發燒.
唔知係唔係.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我大b同細b2個都唔係食晒2邊嫁,
2個都係食一邊就夠飽~我好明白你話噴奶果隻情況,
噴到牙b成面都係不特只,仲有時整到成件衫都係奶...
有時d奶出得太急又搞到bb飲飲下奶係到咳~
so我既做法就係佢食奶之前泵走少少前奶,等d奶出得冇咁急~
另外你話飲奶樽既問題~
果時我大囡餵人奶果時就係太聽健康院d姑娘講既野~
結果真係冇比過奶樽囡囡飲~直到佢1歲佢都唔肯飲奶樽....~
有時想比水都唔肯飲~
所以依家細b我都有時會泵奶出黎用奶樽餵佢....
so far佢依家2樣野都識得飲~有時仲可以叫人幫手餵奶...
自己可以休息下添~所以我覺得冇咩問題~
只要唔好餐餐都用奶樽餵就ok啦~
我依家大約一日比佢用1-2次用奶樽飲~

別墅

我仲慘.比b女食到nipple損晒.好痛.所以我都係擠出來餵.nipple好d先埋身餵.不過我一餐擠一邊.一餐另一邊.左右輪住來餵.

:-) :-( :-D ;-) :-o :-D :-( :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x :hammer: :weapon: :adore: :weapon: :adore: :verycold: :party: :lalala: :wave: :ranting: :weapon: :-D :-) :-? 8-) :pint: :hammer: :angryfire: :idea: ?-( :cheeze: :sm: :sick: :lalala: :mrgreen: :-| :wave: :yawn: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party:

別墅

多謝妳的回覆, 明白晒, 不過因為亞b食剩另外一邊會痛, 所以我都pump/揸定d出黎以防萬一, 我亞b脾氣唔好, 好心急, 一開始要搞一輪先食...

原文章由 loveycat_0724 於 08-6-23 17:38 發表
我大b同細b2個都唔係食晒2邊嫁,
2個都係食一邊就夠飽~我好明白你話噴奶果隻情況,
噴到牙b成面都係不特只,仲有時整到成件衫都係奶...
有時d奶出得太急又搞到bb飲飲下奶係到咳~
so我既做法就係佢食奶之前泵走少少前奶, ...

別墅

我之前都餵損左呀, 妳可以試吓用NIPPLE CREAM, 仲有, 護士教話人奶係天然藥方, 即係可以用妳自己少少奶去濕個NIPPLE, 之後比佢吹乾(幾分鐘暴露於空氣中), 都幾work架, 我好快就好左...

原文章由 三三三 於 08-6-23 17:42 發表
我仲慘.比b女食到nipple損晒.好痛.所以我都係擠出來餵.nipple好d先埋身餵.不過我一餐擠一邊.一餐另一邊.左右輪住來餵.

大宅

有時真係睇見阿仔都好笑, 又係好似含極都唔對位咁, 又含又吐,又心急 佢自己都發炆, 食食下又好似發炆咁擰黎擰去, 唔知地其他bb
係咪咁

不過我都有pump出黎餵佢, 因為想知佢食幾多, 而且我都有補奶粉, 但佢食完奶樽, 埋身為佢都肯食wo!

chanpcdaisy 於 08-6-24 10:21 發表
多謝妳的回覆, 明白晒, 不過因為亞b食剩另外一邊會痛, 所以我都pump/揸定d出黎以防萬一, 我亞b脾氣唔好, 好心急, 一開始要搞一輪先食...

[/quote]

[ 本文章最後由 tigerl 於 08-6-24 16:09 編輯 ]

別墅

原文章由 chanpcdaisy 於 08-6-24 10:28 發表
我之前都餵損左呀, 妳可以試吓用NIPPLE CREAM, 仲有, 護士教話人奶係天然藥方, 即係可以用妳自己少少奶去濕個NIPPLE, 之後比佢吹乾(幾分鐘暴露於空氣中), 都幾work架, 我好快就好左...

...

其實我都有用人奶搽nipple.亦都有用過nipple cream.因為b女只食實半粒乳頭.姑娘話我個乳頭太短.所以b女好難咬實.我用好多方法佢都係咬住果個位.所以就係果個位勁痛同損晒....
:-) :-( :-D ;-) :-o :-D :-( :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x :hammer: :weapon: :adore: :weapon: :adore: :verycold: :party: :lalala: :wave: :ranting: :weapon: :-D :-) :-? 8-) :pint: :hammer: :angryfire: :idea: ?-( :cheeze: :sm: :sick: :lalala: :mrgreen: :-| :wave: :yawn: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party:

禁止訪問

大宅

自上次比囡囡咬損咗之後,我開始唔埋身餵,而用手搾出黎,BB囡食得幾好,一嚟可能佢出世去過兒科食慣左奶樽,唔係好識埋身食, 所以就算食左45分鐘都好快要再黎,二來用奶樽餵我知佢每餐,食完約1.5-2小時先肚餓。咁我D時間會好用D。

大宅

你地好, 我都有勁滴奶呀, 呢邊阿b食一陣就瞓, 另一邊就猛滴. 我都唔知點好, 而且阿b只啜到我個乳頭 啜唔哂我個乳暈, 攪到每次餵佢我都要忍痛......有乜辦法可以令佢啜哂我個乳暈. 仲有, 佢半夜好似唔洗瞓咁....不停"ee哎哎" 又喊, 我知我老公好慘, 因為佢冇得瞓.......help me..

別墅

我依家餵一邊時, 另一邊會用即棄乳墊索住另一邊, 但都係有噴d奶去亞b塊面度, 同埋我如果nipple太痛, 會用手揸d奶出黎(我有電pump, 但用手最舒服, 因為feel到乳線個位)用樽比亞b

太痛好辛苦的, 而且亞b最近啜得又大力... 做媽媽真係唔容易, 而且呢幾日bb個patpat 損晒, d poopoo 仲好似水左咁, 之前係有一patpat的, 你地亞b的poo poo 係咪咁?

真係食又要擔心, 佢疴又要擔心...

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 tigerl 於 08-6-24 16:06 發表
有時真係睇見阿仔都好笑, 又係好似含極都唔對位咁, 又含又吐,又心急 佢自己都發炆, 食食下又好似發炆咁擰黎擰去, 唔知地其他bb
係咪咁

不過我都有pump出黎餵佢, 因為想知佢食幾多, 而且我都有補奶粉, 但佢 ...

唉...我阿b都係咁呀...又含又吐...有時唔0岩位啜唔到奶, 就食到發忟大喊...又啜得慢...食食下又訓著...整醒佢後又再訓...每次埋身餵個幾兩個鐘都係唔飽...所以我都情願搾出黎餵佢喇
執仔之手 與仔偕老

複式洋房

咁我想問, 你地每次餵幾耐架? 我每次都係餵半個鐘到, 因為佢食下瞓下. 最唔好係我亞囡只係食死一邊, 攪到唔飽, 唔飽又扭計wor. 攪到我要補奶粉先得.

禁止訪問

複式洋房

你好有恆心呀!我都係一半人奶, 一半奶粉咋. d老人家係咁架啦, 唔好理佢啦, 佢地果個年代d人都唔明人奶既好處. 唔好唔開心呀!!

原文章由 小吉梨 於 08-6-25 22:11 發表
食一邊係好ga, 因為後乳營養多些, 飽d~

我之前都好唔順, 但這幾天迫自己要全母乳...可是, 老人家就是不喜歡, 阿b哭 更偷偷地補奶, 仲比說話我聽, 話我餓親阿b...搞到我大喊了個幾鐘收唔到聲呀 ...

我bb好 ...

別墅

大家都要加油呀, 我都係全母乳的, 每次餵成1個鐘(約20-30分鐘食一邊, 之後瞓左, 幫bb換片, bb 醒左, 佢會眼光光, 我再比另一邊佢啜少少bb就會瞓得好好...
不過最近bb d大便好水好似潟咁, 係咪唔正常?!

我之前都好唔順, 但這幾天迫自己要全母乳...可是, 老人家就是不喜歡, 阿b哭 更偷偷地補奶, 仲比說話我聽, 話我餓親阿b...搞到我大喊了個幾鐘收唔到聲呀 ...

我bb好 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我BB都係咁,張大個咀仔搵位入咁,好心急好忟!
我都好想BB食到後奶,但佢食食下又會吐出嚟,跟住就擰黎擰去唔肯食番呢邊!所以我覺得佢每餐都食唔飽架!

原文章由 tigerl 於 08-6-24 16:06 發表
係咪咁

不過我都有pump出黎餵佢, 因為想知佢食幾多, 而且我都有補奶粉, 但佢 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問食人奶需唔需要掃風?我埋身餵果餐就無掃,補奶粉就有掃!
我BB都係每餐食約30分鐘,但期間會吐番出嚟搞一輪先再食!

小吉梨,希望你能夠堅持到全人奶! 我上一胎係多位老人家反對下堅持咗一個月,今次怕自己唔夠奶俾小B,所以一早計劃好補奶粉,不過就唔會餐餐補,老人家就無再反對.... 大家都係想BB好,唔好咁唔開心,第日BB身體好,佢地就會明白!

我bb好 ...

男爵府

我都係全人奶,不過係pump出黎,3-4個鐘pump一次,夠小b一日所需,唔使補奶,其實我覺得pump出來餵十分好,又可以知道小b食幾多,又可以3-4個鐘餵一次,我唔使餵得咁辛苦,小b又唔使食得咁辛苦

[ 本文章最後由 TVb08 於 08-6-27 02:01 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至