婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

请問意見。
如果43.有子宫瘤11cm,医生話周边有好多粒细:。叫割全子宫。保留卵巢。

但另一講法,话D瘤唔生在子宫就生去卵巢,不如割理卵巢。
但卵巢係分祕荷爾蒙。

另外,又有無人參不多case.是否割子宫,還是割11cm 和D细瘤呢?

不打算生孩子,二人世界。

有無好嘅医生介绍下

伯爵府

beautiful 發表於 15-4-20 01:20
请問意見。
如果43.有子宫瘤11cm,医生話周边有好多粒细:。叫割全子宫。保留卵巢。
請問樓主現在情况怎樣?

男爵府

引用:请問意見。如果43.有子宫瘤11cm,医生話周

原帖由 beautiful 於 15-04-20 發表
请問意見。
我情況同你近似,我只做了子宮切除手術,我婦科e生無提到d瘤會生出卵巢所以要割埋卵巢,佢還强調要力保卵巢,因為會影響荷爾蒙分泌,雖然你決定不生育,但子宮和卵巢對女性來說也很重要,非最後關頭才考慮手術,請樓主要謹慎考慮和咨詢另一婦產科醫生意見好d。這是我的經驗。

複式洋房

回覆:割子宫是否有需要割埋卵巢

我十一月會做子宮切徐,但醫生的話我未更年期,要保留了卵巢

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+beautiful+於+15-04-20+發表

原帖由 wing752 於 16-02-21 發表
我情況同你近似,我只做了子宮切除手術,我婦科e生無提到d瘤會生出卵巢所以要割埋卵巢,佢還强調要力保卵巢 ...
可唔可以介紹边位醫生。

子爵府

2024年龍年勳章

引用:我十一月會做子宮切徐,但醫生的話我未更年

原帖由 yukting427 於 16-02-23 發表
我十一月會做子宮切徐,但醫生的話我未更年期,要保留了卵巢
我親人仲有三幾年到更年期,但醫生叫佢連卵巢都割埋,費事留後患第日有卵巢癌。醫生話反正佢快到更年期。

我倍佢去睇,醫生似乎無諗其他方法,一嚟就話要做手術!佢因為子宮肌瘤以至嚴重貧血所以醫生要佢割子宮,佢仲未接受倒,而家仲要話割埋個卵巢,所以佢困擾緊!

複式洋房

Bertie07 發表於 16-2-25 20:57
我親人仲有三幾年到更年期,但醫生叫佢連卵巢都割埋,費事留後患第日有卵巢癌。醫生話反正佢快到更年期。

...
子宮肌瘤以至嚴重貧血已經係大問題, 醫生講得正確, 差唔多更年期其實子宮,卵巢 都做無用, 點解要留個炸彈比自己....

不過, 好多人突然無左個器官真係比D心理附導.....

男爵府

唔好切卵巢,老得好快㗎

水晶宮

都差唔多更年期囉,卵巢遲早都無用架喇 ~ 卵巢癌大多數都好似先有病徵,醫又辛苦,死又死得辛苦。係我既話,過左 45 就會割喇。。。

子爵府

2024年龍年勳章

引用:都差唔多更年期囉,卵巢遲早都無用架喇+~+

原帖由 Nbs 於 16-02-27 發表
都差唔多更年期囉,卵巢遲早都無用架喇 ~ 卵巢癌大多數都好似先有病徵,醫又辛苦,死又死得辛苦。係我既話 ...
大家都係女人,我明白我親人的感受,可以後生多兩年就多兩年,一下子冇晒d器官又真係好慘!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Nbs+於+16-02-27+發表都差唔

原帖由 Bertie07 於 16-02-28 發表
大家都係女人,我明白我親人的感受,可以後生多兩年就多兩年,一下子冇晒d器官又真係好慘!

...
甘當然每個人諗法唔同啦 ~
我見得多,諗得灰啲啫

男爵府

Bertie07 發表於 16-2-28 00:22

...
非常同意你的睇法,子宮,卵巢,乳房其實真係女性的性徵及身體內的器官,我是過來人,不開心一定有,最重要是往後的日子掂行下去,我也好慶幸有朋友的支持及我的婦產科醫生鼓勵,艱難的日子也過去了,現重新出發,以我所知私家醫生的醫徳比較參次,大家真的要謹慎選擇你信任的醫生才決定手術,借助呢個平台,雖然大家互不認識,但仍可互相支援,大家也要加油

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+Bertie07+於+16-02-28+發表大

原帖由 Nbs 於 16-02-28 發表
甘當然每個人諗法唔同啦 ~
我見得多,諗得灰啲啫
你係好理性就真!你是做醫護的嗎?我親人話養和陳煥堂斷證好準,話有好多case人人話要做手術,佢就可以建議其他方法,我親人話要排埋隊成個幾月見埋佢先決定。

但我心諗,佢係副院長又咁多病人,會唔會好細心同你睇,做手術嗰陣會唔會趕頭趕命!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:Bertie07+發表於+16-2-28+00:22+大家

原帖由 wing752 於 16-02-28 發表
非常同意你的睇法,子宮,卵巢,乳房其實真係女性的性徵及身體內的器官,我是過來人,不開心一定有,最重要是往後 ...
是的!BK就係呢度好!

你手術後而家,感覺怎樣?有人話做完好開心因為唔再有經期好方便

男爵府

引用:Quote:原帖由 wing752 於 16-02-28 發表非

是的!BK就係呢度好!

你手術後而家,感覺怎樣?有人話做完好開心因為唔再有經期好方便
現心情好多了,多謝關心,經期係女人的特徵,如果無經期又怎有bb有下一代呢?無經期事實係方便左但唔覺特別開心law, 可能其他人感受不同la, 最重要都係自己想掂

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Nbs+於+16-02-28+發表甘當然

你係好理性就真!你是做醫護的嗎?我親人話養和陳煥堂斷證好準,話有好多case人人話要做手術,佢就可以建議 ...
我唔清楚你親人既case, 有無其他唔使做手術既方法我就唔知喇~ 陳醫生我亦personally 唔認識~ 我好耐之前係公家做既。公家既 case, 唔係真係需要既話都唔會做手術,有啲人會覺得係拖,有啲人就覺得公家無錢銀 conflict 同大家都想做少啲野架,所以真係有需要先會建議做。各有各睇發啦~

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Nbs+於+16-02-28+發表甘當然

你係好理性就真!你是做醫護的嗎?我親人話養和陳煥堂斷證好準,話有好多case人人話要做手術,佢就可以建議 ...
不過的而且確,私家醫德係參差既。某程度上,私家醫生係一門生意。亦都某程度上,佢地講乜都得,唔需要同上頭交代,唔需要報數。而且病人們比得錢,亦都自然會好信個私家 (其實睇產前產後版就會見到。。。)所以如果想再考慮下,睇多個醫生都無況 ~

男爵府

引用:Quote:原帖由 Bertie07 於 16-02-28 發表你

原帖由 Nbs 於 16-02-28 發表
不過的而且確,私家醫德係參差既。某程度上,私家醫生係一門生意。亦都某程度上,佢地講乜都得,唔需要同上 ...
同意你的睇法,有名氣有口啤未必是最好的醫生,好多醫生口甜舌滑,吹到自己係權威禁,非手術不可,所以奉勸大家要多搜集資料,多聽其他醫生的意見,再同自己的朋友家人商量才作決定

Nbs    發表於 16-2-28 19:38

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+Nbs+於+16-02-28+發表不過的

原帖由 wing752 於 16-02-28 發表
同意你的睇法,有名氣有口啤未必是最好的醫生,好多醫生口甜舌滑,吹到自己係權威禁,非手術不可,所以奉勸 ...
明白!咁重要嘅手術,我親人話要再見多幾個醫生我幾忙都同佢去。問多個醫生都好!但佢睇咗3個醫生,3個都話要做手術因佢有幾個子宮肌瘤,所以我估佢問陳醫生,都會係叫佢做手術。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至