母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

每8小時落一次抗生素,要住幾日,屋企d儲l備唔知夠唔夠又驚出院返屋企佢唔再肯埋身難得今次做到全人奶,自己居然唔爭氣發炎比醫生捉入院

伯爵府

BB 最緊要既係有媽媽....要健健康康呀..

唔好理太多

大宅

畀面勳章

回覆 quarterday 的帖子

唔好咁擔心,先要搞掂番自己個身體。可以嘅話就keep住泵啦!

子爵府

引用:BB 最緊要既係有媽媽....要健健康康呀..唔

原帖由 rachel_tim 於 15-04-21 發表
BB 最緊要既係有媽媽....要健健康康呀..

唔好理太多
多謝,c6話昨晚bb在家喊得好厲害大仔又無端端發燒,我又幫唔到手,好sad呀好掛住两個細嘅,又好擔心c6咁涯法,我好返到佢病

子爵府

引用:回覆 quarterday 的帖子唔好咁擔心,先要搞

原帖由 Purplecloud 於 15-04-21 發表

唔好咁擔心,先要搞掂番自己個身體。可以嘅話就keep住泵啦! ...
已經keep住泵,醫生話d奶可餵bb,但我都有d膽心,落完抗生素嗰4個鐘d奶泵出嚟唔要,幾安幾安咁倒好肉痛

大宅

回覆:全人奶媽入咗院

我都係全人奶,上個月肺炎入咗醫院,因為要食抗生素,前前後後10日唔餵得奶,屋企得5日諸備,唯有餵住奶粉先,期間都定時定候泵奶仲要手刃倒咗佢,真係好心痛
好返之後餵返BB完全冇問題,所以樓主唔駛擔心,加油

大宅

畀面勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

我都食緊抗生素唔餵得奶 今日都倒左好多奶!冰奶又唔夠,要俾奶粉。。不過奶粉都有營養,唔好咁執著!(我成日咁安慰自己)

子爵府

引用:我都係全人奶,上個月肺炎入咗醫院,因為要

原帖由 alam18 於 15-04-22 發表
我都係全人奶,上個月肺炎入咗醫院,因為要食抗生素,前前後後10日唔餵得奶,屋企得5日諸備,唯有餵住奶粉 ...
多謝你安慰,想問你醫生有冇話你d奶可以照餵?我個醫生話我d抗生素好安全,可照餵bb,唔知而家餵唔餵好。

子爵府

引用:回覆 quarterday 的帖子真係好肉赤!會唔會

原帖由 Purplecloud 於 15-04-22 發表

真係好肉赤!會唔會考慮儲嚟做人奶皂?見有另一個帖話組織人奶皂班。 ...
我有諗過留比bb冲涼。你個建議都好好,謝謝。

子爵府

引用:我都食緊抗生素唔餵得奶 今日都倒左好多奶

原帖由 Heymama1222 於 15-04-23 發表
我都食緊抗生素唔餵得奶 今日都倒左好多奶!冰奶又唔夠,要俾奶粉。。不過奶粉都有營養,唔好咁執著 ...
你醫生有冇話你可以照餵?我個醫生話好安全,可以照餵,只係我自己擔心。

複式洋房

我之前都試過兩次食抗生素,都只係泵出來倒咋,因為我擔心比bb食不太好,只留少少比bb沖涼。不過好彩bb之後埋身係ok,冇話幾日就唔比埋身餵,你放心啦。
係呀。我想問下大家,我工人突然開左罐奶粉比bb食,現在比我收埋左,但想問下開左既奶粉,可以放幾耐,話曬都幾百元一罐

大宅

引用:Quote:原帖由+alam18+於+15-04-22+發表我都

原帖由 quarterday 於 15-04-23 發表
多謝你安慰,想問你醫生有冇話你d奶可以照餵?我個醫生話我d抗生素好安全,可照餵bb,唔知而家餵唔餵好。

...
我問咗醫生,我食嗰隻抗生素唔可以餵人奶

大宅

呀,我有試過乳腺炎食抗生素,係可以繼續餵人奶嘅。如果你醫生話okay就唔駛太擔心啦

子爵府

引用:我之前都試過兩次食抗生素,都只係泵出來倒

原帖由 carmenkmtsoi 於 15-04-23 發表
我之前都試過兩次食抗生素,都只係泵出來倒咋,因為我擔心比bb食不太好,只留少少比bb沖涼。不過好彩bb之後 ...
我見過個罐有寫住一個月內要食完,你睇吓你嗰罐有冇寫。

子爵府

引用:Quote:原帖由 quarterday 於 15-04-23 發表

原帖由 alam18 於 15-04-23 發表
我問咗醫生,我食嗰隻抗生素唔可以餵人奶
有冇問過醫生有冇第二隻替代,因為我入院時急診醫生開咗一隻佢話餵人奶ok嘅,第二日專科醫生話嗰隻都係唔夠安全轉另一隻比我,再第二日繼續高燒佢再加多一隻,佢都話安全嘅,係我自己擔心啫。

大宅

我嗰時肺炎比較大鑊,除咗抗生素仲有第二D藥食緊,醫生完全唔建議餵人奶,所以我冇問有無第二隻藥可以代替

子爵府

引用:我嗰時肺炎比較大鑊,除咗抗生素仲有第二D

原帖由 alam18 於 15-04-23 發表
我嗰時肺炎比較大鑊,除咗抗生素仲有第二D藥食緊,醫生完全唔建議餵人奶,所以我冇問有無第二隻藥可以代替

...
其實我都唔小嘢,我係腎炎。醫生話我唔入院吊葯,d菌就會入血,會有生命危險,如果唔入就要自己簽字拒絕入院,佢唔負責,所以我先入院。我比同事鬧死,話我唔顧自己都要顧2個細。我下次真係唔敢啦,哩幾日老公好辛苦。

大宅

嘩你都幾大鑊,趁呢幾日好好休息
如果真係擔心D奶有事,不如食住奶粉,等好返先再戰,健康要緊,一定做得返全人奶💪💪

大宅

回覆:alam18 的帖子

我係多災多難的人奶媽

我生b時因為有點發燒,所以出世後我同呀囝都有食抗生素,而醫院一直都俾我餵奶的。直至呀囝打左3日抗生素針,我食左一星期藥,就停晒藥。期間都是全人奶。

點知係第二個星期,嚴重敏感入左院,每日要打2枝類固醇針,再連食4日藥。當刻所有的奶只可倒,我連沖涼都唔敢。問左醫院,10日後可餵奶,好彩呀囝愛媽媽奶多於奶粉。

再係呀囝10個月時,瞎腸炎又入院。手術後食一個星期抗生素,期間冇停過人奶。醫生話麻醉藥都冇問題,照電腦掃描的顯影濟都冇問題。佢地仲刻意搵個答案添。

現在20個月,繼續全人奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊