跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地好呀,
我係香港女孩,男友係馬來西亞華人,
佢住係檳城 kedah,我地打算兩年之後結婚

我剛剛辭去工作,
準備下個月去馬來西亞玩,

有個好煩惱既問題...

我想 stay 係馬來西亞三個月,
不過特區護照只可以停留 30日,
咁我同男友都打算每隔 30 日就出一出境 (泰國同新加坡),
然後再返馬來西亞 咁樣

但問過朋友話唔可以咁樣做,
要申請 visa 之類,
不過又見到有人話可以咁樣 (出出入入)

我 send email 去馬來西亞註香港領事館,但無 reply
我而家唔知應該點做...
請問大家有咩方法?

大宅

回覆:sukitsoi226 的帖子

因妳係兩次,可能第二次妳要出境耐d,我老公之前都試過去新加坡stay1日在返嚟,其實都要睇妳好唔好彩,我覺得第二次最好選去新加坡同上下班時間過境,因呢段時間多人,希望幫到妳

複式洋房

唔該晒 !!!
如果要耐 d 係要幾耐?
我地打算留新加坡 5日,因為佢哥哥住係o個邊

我男友問過當地移民官,佢話第一次出境之後再入返馬來西亞都未必可以留多 30 日,同埋要睇回程機票 (我張回程機票係 9 月中)

唉,好煩惱.........

大宅

真係要睇運氣,妳如果申請visa嚟得切嗎?
最好係高峰時期過關,雖然辛苦d
祝妳好運

複式洋房

我問左領事館啦,佢地覆我話 30 日之後第二次入境係有權唔批比我再留多 30 日,有可能只得 10 日,無論我係邊度入境,因為怕唔知我會做 d 咩 (其實我可以做 d 咩?我都唔明... )

然後我就問有無咩文件我可以申請到逗留,
佢地話 visa 只有 1 種,就係由醫院簽署證實要留係當地醫病,呢個 visa 係得 60 日,中間係唔可以出境
然後就叫我去試下咩投資計畫,我 search 過,都係 d 有錢人先 afford 得起 (我覺得)

我見到有人話有朋友留左係馬來西亞半年,中間都係出入新加坡,都話無事

其實我都知道係睇彩數,最怕到時拒絕我入境就麻煩 T____T

你地結婚之前係咪都唔可以咁樣逗留?

複式洋房

你有冇 BNO? BNO 90日

複式洋房

問過了,BNO 都係最多 30 日

複式洋房

我用 BNO 佢 chop 90 日俾我架喎

複式洋房

我結婚前係一個月 Malaysia, 一個月 Hong Kong 咁飛來飛去。

但 passport 可能 chop 得太多,有次真係唔俾我入境,之後入左 office 同佢講話黎 meet boyfriend, 佢先 chop 7 days 俾我,之後我地再去immigration HQ extend, 好麻煩

複式洋房

我都有見到 wikipedia 係寫住 BNO 有 90 日
所以我都有問領事館o既人但佢地都係話同特區護照一樣最多 30 日

有見到有 d 人話出出入入(境)好多次,的左入房問,仲要問好耐

我而家諗住先去三個禮拜,返香港再等三個禮拜然後先再去兩個月 (夠 30 日就出一出境,用 Yukiruirui888 既方法,用上下班時間),希望無咁多阻滯啦...

可唔可以話我聽 immigration HQ extend 整左幾耐?同埋用左幾多 $$ 呀?唔該晒~

複式洋房

唔駛錢,但用左全日時間

複式洋房

咁係咪最後都可以批到30日比你呀?之後再入境有無咁麻煩?

我覺得馬來西亞 d 入境條例好似成日變咁
我男友起碼問咗十個人(移民官同埋入境處做嘅人)
佢話無一個人答佢同一樣嘅答案
有人話可以 其實都係會比你過 照蓋印
有人話其實唔可以留足30 日 留三個禮拜就好出境
= ="...... 越聽越亂

複式洋房

extend 拎到 30 日,但好麻煩,又要boyfriend bank statement, pay slip 咁,又要寫信

嗰次之後我轉左用 BNO...

複式洋房

咁你而家係咪都係用 BNO 出入境呀?

其實結左婚係咪先可以無咁麻煩 ?

複式洋房

BNO 好啲囉我覺得。。。
原來佢唔係次次 chop 90 days 喎,有時 30 days only

結左婚唔駛驚佢懷疑你成日出入境做啲咩囉,俾人的入 office 都好驚。。。

複式洋房

咦? 咁其實我可唔可以 BNO 同特區護照輪住用ga?

複式洋房

應該可以喎

複式洋房

上次因為機票啲日子太近,有次用返 HKSAR, 又俾人捉入office

複式洋房

如果可以輪住用兩本護照就應該好好多

比人捉左入房幾耐呀?男友可唔可以一齊等?

複式洋房

因為我本特區護照真係 chop 得太多,我諗住隔左半年再用唔會問,點知都問。 嗰次好啲隔得耐,問一陣就 OK. 唔駛去 extend.

我自己飛咋,自己一個人。

首頁

尾頁

跳至