樓市動向

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

本身並唔係住港島, 但因為老公同我都喺港島區 (中環同香港仔) 返工, 再加上阿女下年升K1, 諗緊搬去港島區, 方便返工之餘校網又好D。

因為完全唔熟港島區, 初步睇康怡/杏花村可能較適合我地 (中西區太貴買唔起, 南區校網又好似麻麻)。我地既budget得850萬, 想搵實用面積大約650-700呎既3房單位。唔想買單楝樓, 想搵大型屋苑, 太古城應該買唔起。各位JM覺得康怡定杏花村好住D, 又或者有冇其他介紹?

大宅

回覆:真心求教: 康怡定杏花村

校網就康怡好, 實用就杏花村好

大宅

same2 發表於 15-4-21 14:04
校網就康怡好, 實用就杏花村好
原來康怡同杏花係唔同校網, 我以為都係東區添....

KIbabe    發表於 15-5-2 10:34

大宅

小學唔同區, 中學就同係東區

子爵府

杏花村的方便程度同康怡差好遠下,你認真体會下先決定好D

子爵府

你一定要藍籌屋苑三房的話,你真係冇太多可選

大宅

scotttlk 發表於 15-4-21 15:01
你一定要藍籌屋苑三房的話,你真係冇太多可選
如果唔係藍籌屋苑, 仲有乜選擇? 因為我對港島區唔熟, 只係唔想搵單棟樓... Thanks!

男爵府

回覆:SzeForCat 的帖子

北角會考慮嗎?港運城、百福花園、丹拿、城市花園、和富得唔得?

子爵府

港運城、和富應該超左佢預算
丹拿、南豊仲有D機會

子爵府

以你所講的情形, 如果添多少少有鯉影灣呀, 海怡, 帝后果D, 就先去左睇先都唔好去杏花law

侯爵府

引用:本身並唔係住港島, 但因為老公同我都喺港島

改去親 子 講 場www.babydiscuss.com
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

引用:以你所講的情形, 如果添多少少有鯉影灣呀,

原帖由 scotttlk 於 15-04-21 發表
以你所講的情形, 如果添多少少有鯉影灣呀, 海怡, 帝后果D, 就先去左睇先都唔好去杏花law
...
杏花真係咁差? 因為我地鍾意純住宅區,唔想一落樓就車多人多,所以先諗杏花同康怡。

大宅

引用:Quote:原帖由 SzeForCat 於 15-04-21 發表

原帖由 SaBB 於 15-04-21 發表
康怡好住!好實用,主人房放到大衣櫃,雙人床再加張四呎梳妝檯都吾迫。可選山、海或園景都得, 靜中帶旺 , ...
Thanks, 康怡有冇邊座好住? 上康同中康係咪靜d? 有邊幾座唔係鑽石廳? 唔好意思,咁多問題

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:原帖由 SaBB 於 15-04-21 發表康怡好

原帖由 SzeForCat 於 15-04-21 發表
Thanks, 康怡有冇邊座好住? 上康同中康係咪靜d? 有邊幾座唔係鑽石廳? 唔好意思,咁多問題

...
康怡都好濕,要全屋做好防潮先得!我本人鐘意A座9百及八百幾個隻積, 個全山景好靚, 9百幾個 主人房重有衣帽間,但太遠,下下要坐小巴返屋企先得。中康就用料出名比上及下康靚,積都ok, 房有凹位係for衣櫃位幾好。下康無景,太近大路,下雨天去MTR要攞傘及一般廳個窗係細d。overall, 我覺得中康及上康G-H座最方便及好。至於鑽石廳,以我記得就全屋苑都係。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 SaBB 於 15-04-21 發表康怡好

原帖由 SzeForCat 於 15-04-21 發表

...
上康同中康係咪靜d?我覺得係,但我未住過下康的所以吾100%肯定

男爵府

如果要港島區地鐵沿線屋苑,你個預算可以去西灣河站上蓋欣景花園睇下,地方實用,交通方便,仲系地鐵管理㖭。

男爵府

欣景樓下係市政街市
杏花空氣好,清靜
下康係交通方便,小朋友多興趣班選擇
上康要搭多一程小巴,唔多方便
14,16校網差不多,視乎樓主鍾情邊間

珍珠宮

回覆:SzeForCat 的帖子

睇下你喜歡方便定係自成一角。。。

杏花村感覺就relax, 放工行返家合埋眼都唔會撞到人, 人唔多, 出入多數都係居民。 但交通主力港鐵, 有時去遠少少都左轉右轉好麻。。。最近大mall要去太古。

kornhill就方便。 但人流多較多, 中下康都可以行到返家。 上到去a b 座就真係要接小巴。。 我個人就大愛a b 座。 山區靚又靜。 但最後冇擇, 就係因為程小巴

康怡都係鑽石廳。 杏花就有d方廳, 好靚floor plan. 但你3房鑽廳都唔會太難擺位

如果like露台可以睇下杏花。

又可以睇可有冇近間小學心水
太古14網。 杏花16網

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

康怡方便好多

首頁
12345...6

尾頁

跳至