興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如題!

伯爵府

回覆:rosaki 的帖子

再近DD角度

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rosaki 發表於 15-4-21 14:47
如題!
白色鳳仙花

kate830    發表於 15-4-25 19:30
rosaki    發表於 15-4-21 14:52
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

回覆:rosaki 的帖子

D花生係葉底,奇怪的小花!
圖為小苗初長成,好易種,由發芽到開花,好似一個月都冇,冇記錄時間,所以唔知幾耐,但一定係一個左右!我三月唔知邊日買的。

伯爵府

引用:Quote:rosaki+發表於+15-4-21+14:47+如題!

原帖由 wong2323 於 15-04-21 發表
白色鳳仙花
請問是一年生長花,定多年生長?謝謝!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rosaki 發表於 15-4-21 14:54
請問是一年生長花,定多年生長?謝謝!
一年生草本,記得留下鳳仙花種子,鳳仙花果實一觸即爆,能把種子彈射到幾呎之外,要小心收集
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

引用:Quote:rosaki+發表於+15-4-21+14:54+請問是

一年生草本,記得留下鳳仙花種子,鳳仙花果實一觸即爆,能把種子彈射到幾呎之外,要小心收集 ...
點留種子?

謝謝!

超級版主

rosaki 發表於 15-4-21 15:16
點留種子?

謝謝!
鳳仙花謝後會有果實,果實如小橄欖狀,當內藏種子成熟後,會自動彈出....因此當果實已長到一定程度大時(長度大約2cm,寬度約1cm),可以透光檢視果實內的種子,若已呈現褐黑色,表示已成熟可採,採摘時小心把整個果實連梗取下放入袋中即可

rosaki    發表於 15-4-24 15:45
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

回覆:各位達人,求花名,謝謝!

有人知這是什麼嗎?如何種植?需要陽光嗎?謝謝!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:rosaki+發表於+15-4-21+15:16+點留種

鳳仙花謝後會有果實,果實如小橄欖狀,當內藏種子成熟後,會自動彈出....因此當果實已長到一定程度大時(長度大 ...
多謝指教我好白痴咁唸係咪差唔多就搵個袋笠住預防佢隨時爆

rosaki    發表於 15-4-29 14:11
wong2323  唔駛客氣  發表於 15-4-24 20:39

伯爵府

rosaki 發表於 15-4-24 15:46
有人知這是什麼嗎?如何種植?需要陽光嗎?謝謝!
知道了, 是福祿桐, 嘻嘻!!

首頁

尾頁

跳至