少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

希望各位jm可俾意見話說今晚亞仔放學回家同我講,學校一個亞sir(可能係社工或者傳道人)約佢假期同幾個同學仔食飯,到時有呢個亞sir私家車車佢哋去,食晚上自助餐,話係交流喎
聽完我好奇怪點解學校職員會私下約我個仔出去,我個仔今年中1咋喎,我究竟需唔需要通知學校校長有件咁既事?定係我太緊張呢?

複式洋房

回覆:花草樹 的帖子

你問下亞仔要不要比錢先?食晚上自助餐很貴喎,還要幾個同學,咁就真是奇怪d

伯爵府

引用:+本帖最後由+花草樹+於+15-4-22+00:15+編輯

原帖由 花草樹 於 15-04-22 發表

希望各位jm可俾意見話說今晚亞仔放學回家同我講,學校一個亞s ...
點解自己唔問清楚仔先?好似真係緊張咗d,如果真係學校職員,仲要有幾個同學,我覺得冇乜問題,反而仲安心

大宅

回覆 N.Y.P 的帖子

我今朝問咗亞仔係要俾錢,話學生有優惠俾90蚊,係任食雞煲打邊爐

大宅

回覆 濛查查 的帖子

因為唔係學校活動,所以感覺好奇怪點解學校職員會私下約學生外出,而且今朝亞仔話個職員唔係老師,但佢又答唔出係社工定傳道人

侯爵府

回覆 花草樹 的帖子

我吾會比阿仔去、我仔中學時、大約中三開始都會有老師約食飯、但通常都係中午飯、去到中五同中六時才試過一二次晚飯、

大宅

回覆 Candywong61 的帖子

我今朝心平氣靜同亞仔傾過,我叫亞仔如果真係要去的話,就叫個個學校職員打俾我,因為我覺得個職員帶得我個仔出去係有責同我交代一聲囉,亞仔話會再同個職員講吓另外,我都嘗試打俾班主任了解一下,可惜班主任未回覆
其實我有d擔心同唔明白點解個職員會咁樣約學生私下外出,我上網見有d中學有明確指引,係唔可以咁做

侯爵府

回覆 花草樹 的帖子

你仔好想去?

侯爵府

回覆 花草樹 的帖子

我會問仔個職員用什麼事情來約食飯?會解釋點解吾想佢去,中一仲係細、有咩事都可以放學後留係學校講會好些!

複式洋房

回覆:花草樹 的帖子

我諗你最好打去學校了解清楚是乜事,始終你仔太細,緊張是應該的

大宅

我昨日打過去學校搵班主任,但當時班主任做緊嘢唔得閒聽電話,之後我留過言留埋我電話,不過暫時到今日都未有人覆亞仔昨晚話個職員約出去食飯係因為大家熟喎,咁我會好意外點解可以咁樣

別墅

引用:回覆+N.Y.P+的帖子我昨日打過去學校搵班主

原帖由 花草樹 於 15-04-23 發表

我昨日打過去學校搵班主任,但當時班主任做緊嘢唔得閒聽電話,之後我留過言留埋我電話 ...
我中學都會同老師或者學校職員出去食飯 玩 有咩問題?你甘樣啊仔可能會無面喎

大宅

回覆 Winnies905 的帖子

學校剛回覆約我亞仔既職員原來唔係正式老師唔係社工唔係傳道人,佢係學校第一年請返嚟既輔助老師,
而且學校都好愕然有件咁既事,即係話學校無默許過學校職員咁樣私下約學生去街
再者我個仔只係中1學生雖然未至於話好細,但剛升中學似乎唔係咁好
又再再者學校老師都話佢哋有指引,係唔可以同低年班學生私下外出
另外,我中學生時代真係無老師咁約學生私下食晚飯,到畢業之後先會同老師聚會,而且仲係一大班人,起碼有十幾個人以上

洋房

唔係單獨出去,問題唔大。而且,我認為唔好俾小朋友感覺你反應過激,佢以後唔敢同你講去邊

Minor    發表於 15-4-25 13:50

男爵府

但係我都認為約個中一仔晚飯好有間題,我覺得重太細,佢咁樣都算出夜街。換轉F3以上我就覺得ok,因為感覺自理能力可應付任何突發事件。

大宅

回覆 cy.muimui 的帖子

好同意呀!我覺得中3以上還可以俾佢嘗試吓,但係中1太細啦,個職員車咗我個仔出去之後係要我個仔同其他3、4個同學仔(如果真係去哂就3、4個同學)搭巴士回家喎(約一個鐘車),仲要係食晚飯添,如果個職員同我個仔係學校附近食lunch都仲可以接受,唔明咩原因要特別約出去私人聚會晚飯,個職員亦都唔年輕係退休人士,學校今年請返嚟做助教,其實都已經唔年輕又有咁多工作經驗,係咪應該知分吋呢?每個行業都應該有守則有規矩㗎嘛而且我昨日同學校講學校都覺得有問題唔係咁好,佢係唔應該背住學校咁樣約學生私聚,有小朋友剛升中既家長你哋都要小心遇到呢d問題,無事當然好,但有咩閃失既話就後悔一世

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

花草樹 發表於 15-4-22 00:15
希望各位jm可俾意見話說今晚亞仔放學回家同我講,學校一個亞sir(可能係社工或者傳道人)約佢假期同幾個同 ...
講真我真係覺得無問題喎…有幾個同學一齊去,而個呀sir又長駐學校咁有乜好驚呢
小朋友最現實架喇,佢悶無興趣既自然無下次

首頁

尾頁

跳至