想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

希望大家幫幫我研究下……
我平時cycle 28日,通常day 14-15排卵。我用紅d由day 10開始check,見深粗就用cb哈哈笑再confirm...
上個月第一次食排卵藥,都發現體溫同排卵試紙唔match. 最低溫日,紅d得淺控……過3日左右體溫升0.3先check到試紙排卵。
我今個月第2cycle食排卵藥,day 5食到day 10....我擒日開始check紅d都得個控,今日都係,但今日day 11 體溫已經36.73!
剛剛呢次m, 體溫都高,平均有36.5! 死啦… 今日do唔do好…… 我怕今日do咗,老公到我day 15唔肯do....
我應該點好? 我同老公通常得1次,間中可以補一次但唔一定。所以我怕miss咗排卵…… 希望大家俾意見我! 感激!

大宅

回覆:pokmilkpuff 的帖子

其實體溫唔好太計較,因為體溫真係難control 得好好,我試過好多次差半個鐘都差0.3,4度架。如果日日得個控就應該未得。當然最好c6很配合do 多啲,機會高啲嘛

洋房

E...我O個D 體溫同試紙係配合到架WOR
我深粗...的時間係只有2 天,體溫最低的一日, 和第2天升返工O個日,
只有呢2天係深粗...

你可能量體溫....唔準呀?
一定要仲係床到就量..每天同一時間, 而且我係用口探的, 個人認為口探準D
我用過紅外線探額頭就好似唔多準..........

我係第一個CYCLE 量體溫和用試紙.............
大家努力!加油

大宅

引用:其實體溫唔好太計較,因為體溫真係難contro

原帖由 minicc 於 15-04-23 發表
其實體溫唔好太計較,因為體溫真係難control 得好好,我試過好多次差半個鐘都差0.3,4度架。如果日日得個控 ...
就係do唔到咁多先慘……

大宅

引用:E...我O個D 體溫同試紙係配合到架WOR我深粗

原帖由 StephanieDarlin 於 15-04-23 發表
E...我O個D 體溫同試紙係配合到架WOR
我深粗...的時間係只有2 天,體溫最低的一日, 和第2天升返工O個日,
只 ...
我之前本來溫度同試紙match,同你一樣最低溫日係試紙深粗。但上個月開始食排卵藥,最低溫日,紅d得淺控,升溫2日先見深粗……
今個月仲搞笑,m come時都唔係太低溫,到今日平均有36.55度! 有日升到36.73! 但紅d都係淺控咋……
我每朝7點一醒就量,口探,5 分鐘,電子專量基礎體溫果隻……

大宅

引用:Quote:原帖由 StephanieDarlin 於 15-04-23

原帖由 pokmilkpuff 於 15-04-23 發表
我之前本來溫度同試紙match,同你一樣最低溫日係試紙深粗。但上個月開始食排卵藥,最低溫日,紅d得淺控,升 ...
好多jm 有講過佢地特登又用電子同舊式水銀,電子係有誤差,如果妳唔怕麻煩,用舊式水銀加口探一定係最準! 可能啲排卵藥或者情緒打亂左啲hormone,最好去診所問下甘既情況應點做!

大宅

引用:Quote:原帖由 pokmilkpuff 於 15-04-23 發

原帖由 minicc 於 15-04-23 發表
好多jm 有講過佢地特登又用電子同舊式水銀,電子係有誤差,如果妳唔怕麻煩,用舊式水銀加口探一定係最準! ...
多謝你呀…
為生仔真係做好多嘢同壓力好大……

複式洋房

回覆:求教……紅d vs 基礎體溫,信邊個好?

我食完排卵藥體溫都有小小唔同跟過往比較

大宅

引用:我食完排卵藥體溫都有小小唔同跟過往比較

原帖由 HkHklove 於 15-04-25 發表
我食完排卵藥體溫都有小小唔同跟過往比較
係啦…… 今日中醫都話我呢個cycle體溫高…… 好奇怪。

複式洋房

係咪用第二次晨尿驗紅d呀?
會唔會食排卵藥會影響體溫
我食完升溫慢!
再食埋醫生開既藥同塞藥就高溫番小小

大宅

引用:係咪用第二次晨尿驗紅d呀?會唔會食排卵藥

原帖由 HkHklove 於 15-04-26 發表
係咪用第二次晨尿驗紅d呀?
會唔會食排卵藥會影響體溫
我食完升溫慢!
係呀,同埋呢幾日我都每日驗2-3 次,早晚咁,希望唔好miss....
體溫高少少係好嘅,唔駛擔心宮寒,我呢次m come到而家大多數都係around 35.5...(以前m時得36.2左右)
但上個月高溫期平均有36.8以上。
不過呢2個月食排卵藥,最低溫日都check唔到紅d...所以好煩,唔知幾時do好

大宅

回覆:求教……紅d vs 基礎體溫,信邊個好

係day 11升到36.73,之後3日都係低溫……

複式洋房

我係連續3日低溫,紅d去到90左右就冇左!經期就成日遲好多日,唔知塞藥會唔會影響遲來經期呢?因為之前都冇遲得那麼多

男爵府

pokmilkpuff 發表於 15-4-26 00:32
係day 11升到36.73,之後3日都係低溫……
你有無CHECK過係咪黃體不足?

大宅

引用:我係連續3日低溫,紅d去到90左右就冇左!經

原帖由 HkHklove 於 15-04-29 發表
我係連續3日低溫,紅d去到90左右就冇左!經期就成日遲好多日,唔知塞藥會唔會影響遲來經期呢?因為之前都冇 ...
其實塞藥係咩藥? 有冇問過醫生關唔關事令經期反而唔準?

大宅

引用:Quote:pokmilkpuff 發表於 15-4-26 00:32

原帖由 ignit 於 15-04-29 發表
你有無CHECK過係咪黃體不足?
雖然冇正式check過,不過中醫西醫憑我徵狀都認為我黃體素不足,所以day 15要開始食黃體素10日,已經3個月。
上回講到我day 11 紅d check到有控,唔知係咪排,之後:
Day 13 36.3 紅d 個控仲淺咗
Day 14 36.46 紅d仲係得個控
Day 15 36.64 紅d個控仍好淺色,cb冇哈哈笑
Day 16 我飛咗公幹,時間亂哂但一落機check紅d 終於有深線,大約80%,可能已經miss咗最深粗
Day 17 36.94 紅d轉淺
Day 18 36.94 冇check 紅d喇

所以幾奇怪! 最低溫同升溫時,都check唔到排…… 關唔關食咗排卵藥事? 唔知信體溫do好,定睇試紙do...反正我出trip前do咗一次……

男爵府

pokmilkpuff 發表於 15-4-30 05:47
雖然冇正式check過,不過中醫西醫憑我徵狀都認為我黃體素不足,所以day 15要開始食黃體素10日,已經3個月。 ...
咁似係DAY16排, 你DAY17,18真係高溫

禁止訪問

回覆:pokmilkpuff 的帖子

男爵府

我信基礎體溫
紅d從來無反應過
用基礎體溫一個月就有左第一胎,而家準備要第二胎

大宅

引用:Quote:pokmilkpuff 發表於 15-4-30 05:47

原帖由 ignit 於 15-04-30 發表
咁似係DAY16排, 你DAY17,18真係高溫
你覺得係? 我只能Day 15 do....

首頁

尾頁

跳至