自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

由於近日朋友家人需要等做器官移植..得兩星期時間..如果等唔到就會................
呢件事令我諗到今日社會有人介意器官捐贈..覺得逝者應該留有全屍..宗教信仰問題唔會將自己既器官移植到他人身上..其實有D宗教例如:佛教、道教、天主教 、基督教和回教都認同器官捐贈精神.
其實捐贈器官係會將大家既愛心繼續落去...去幫助有需要既人~~~
捐贈者亦都要同家人講..自己係有填捐贈咭..因為家人反對..都完成唔到逝者心願~我好多年前已經填好.仲有老公講明我既心願..將所有有用的都捐出.....
我知仲有一D 人會 "無言老師" 我對呢D人係好尊重..亦好感謝佢地咁做.....

朋友既媽媽得一個多星期時間去等待呢個機會

如果未填捐贈咭既jm , 希望大家可以填此咭...幫助其他有需要既人...
http://www.organdonation.gov.hk/tc/home.html

(PS...我唔係咒各jm死....)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大宅

回覆:器官捐贈...

大宅

我本人填左...但C6暫時都未接受到

水晶宮

畀面勳章

之前填咗。

男爵府

hehazoey 發表於 15-4-22 10:11

我同老公都一齊填左....

我而家想做 "無言老師"

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我有填,應該捐到(希望啱用);除非有家人撲出黎反對。
我直系親屬得阿仔一個,如果佢未成年,就無人簽名同意。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

BBqueenie 發表於 15-4-22 10:13
我同老公都一齊填左....

我而家想做 "無言老師"
我都有同屋企人講過做無言老師

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

(Samantha) 發表於 15-4-22 10:12
之前填咗。
x2

水晶宮

我一早填左 亦講明有乜就盡捐
相信我屋企人唔會反對

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

珍珠宮

15週年勳章

引用:推我本人填左...但C6暫時都未接受到

原帖由 hehazoey 於 15-04-22 發表

me too

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

10幾年前已填左, 亦同家人講左任割.............
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

我一早交待左,所有野捐得就捐,火化后骨灰撒入海,唔想死人霸生地!

男爵府

蕃茄薯仔湯 發表於 15-4-22 10:16
我一早填左 亦講明有乜就盡捐
相信我屋企人唔會反對
要講明比家人知...
因為我聽過..有家人反對而捐唔成~~~

伯爵府

好早就填左

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hotingmum 發表於 15-4-22 10:18
我一早交待左,所有野捐得就捐,火化后骨灰撒入海,唔想死人霸生地!

...

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

hotingmum 發表於 15-4-22 10:18

...
我都係咁同屋企人講, 生前冇咩野幫到人, 咪屎後睇下幫唔幫到同埋撤左我算, 唔好曬後人的錢

大宅

熱血勳章

Support!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

已填, 推

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:由於近日朋友家人需要等做器官移植..得兩星

原帖由 BBqueenie 於 15-04-22 發表
由於近日朋友家人需要等做器官移植..得兩星期時間..如果等唔到就會................
呢件事令我諗到今日社 ...
好早已登記左,我老公都知,萬一早走就盡捐,救得一個得一個,仲可以比仔女知道,讓佢地明白生命寶貴。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至