婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

娘家出錢買樓嘅JM, 妳地層樓有冇C6名ga??
男家出錢買摟嘅JM, 層樓有冇妳名?...

我呀爸呀媽想幫我地上車, 我呀爸send 左個message 俾媽咪話層樓要加埋男友個名,因為怕佢覺得冇面, 同埋覺得我地唔信佢...我真係覺得佢地好錫我..!連我男友都錫埋...男友其實冇預到有佢名, 但有諗住一齊供ga...因為佢覺得間屋算係我嫁妝, 同埋覺得2個人生活唔應該咁計較...所以冇所謂.

但我忽然間諗起, 如果間屋係男家出首期, 佢地會唔會都加我名? 如果冇名又要我供...我又會唔會介意? 我覺得我會好唔忿氣, 我認我唔夠大方

妳地會點諗?

大宅

回覆:Pandorrabbity 的帖子

嗯…從法律角度睇,只要你能證明層樓你有份供,萬一將來要分錢,你只要拎到證明文件,就有say.

禁止訪問

男爵府

回覆:娘家/ 男家出首期, 有冇妳/C6名?

如果外家出首期,最好唔好聯名。如果第日有咩事,你連爸爸俾你既半個業權都要俾人。要面就唔該自己努力買樓,加佢名咁唔係叫有面囉。我男人一定唔會收。
如果大家一齊出首期,聯名會好d, 起碼大家有個保障先。不過從稅務角度會扣少d供樓部份。除非佢唔介意送層樓俾你 (但又係有咩事時,你唔會知對方會點攞番層樓)...
另外倒轉,男家出首期都唔應加你名,你亦應該唔洗供。除非你打算還番首期,到還左時咪加名囉。無功不受碌呀

333s    發表於 15-4-23 12:47

男爵府

回覆:娘家/ 男家出首期, 有冇妳/C6名?

你一個人名,同亞爸講男友個名等第時搵到錢時用來買第二層樓

翡翠宮

婚都未結梗係唔好落佢名, 唔好攞黎煩.

Onlybb    發表於 15-4-24 09:31

大宅

引用:你一個人名,同亞爸講男友個名等第時搵到錢

原帖由 TropyC 於 15-04-23 發表
你一個人名,同亞爸講男友個名等第時搵到錢時用來買第二層樓
好提意!!

別墅

其實未結婚真系唔好寫埋名,第二就系當你地買第二層樓個稅高好多。
所以點都系只寫返你比較好。

大宅

引用:婚都未結梗係唔好落佢名, 唔好攞黎煩.

原帖由 mini1204 於 15-04-23 發表
婚都未結梗係唔好落佢名, 唔好攞黎煩.
咁又係..

大宅

引用:其實未結婚真系唔好寫埋名,第二就系當你地

原帖由 豬Fan 於 15-04-23 發表
其實未結婚真系唔好寫埋名,第二就系當你地買第二層樓個稅高好多。
所以點都系只寫返你比較好。 ...
但如果佢幫手供冇名會唔會唔係咁好?

象牙宮

Pandorrabbity 發表於 15-4-23 11:11
娘家出錢買樓嘅JM, 妳地層樓有冇C6名ga??
男家出錢買摟嘅JM, 層樓有冇妳名?...

你父母有D. 唔識保护自己.
非大方問題. 而是保障未來, 引起不必要的爭奪...
如你又是在香港購樓... 三百万至過千万. 父母比首期? 過百万? 供款人是誰?

如我爸媽想幫我上車, 樓該用父母+自己名. (如我是供樓者)
如男方父母比首期, 你又非供樓者. 沒有名.. 有問題?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

回覆:娘家- 男家出首期, 有冇妳-C6名

水晶宮

如果我家人俾首期,冇c6名都好正常啫,我識個朋友,男方阿爸俾首期寫晒兩個個名,點知最後男有第三者分手,咁當時樓價唔算高,男方將層樓轉埋俾個ex

伯爵府

嫁左其實加無所謂
未嫁就一定唔明加

子爵府

回覆:Pandorrabbity 的帖子

痴線㗎
女家出錢買樓 寫埋男方名
好似貼大床咁
我一定唔會 好似冇人要 貼樓去嫁人
我父母養大我 供書教學 用佢兩老嘅錢
去嫁人仲要送樓寫埋男方名 除非男家俾佰萬禮金
我一定唔俾 未結婚 我會唸埋離婚嘅問題 係自私㗎 今時今日身邊幾多朋友結婚離婚 先得㗎

333s    發表於 15-4-23 14:38

大宅

我地係62比大部份首期,老公比小部份同無樓
家庭支出(水電煤差管)老公比
樓名只係我老公的,所以我覺得好合理

大宅

未嫁就咪鬼攪咁多嘢啦x2

2口子連基本信任都未有,就學人講買樓?

知吾知買樓有咩情序同法律風險?知吾知點計物業稅,將來負資產/失業/樓市泡沫點算?兩個人一齊承擔?

333s    發表於 15-4-23 14:38

侯爵府

333s 發表於 15-4-23 12:45
你父母有D. 唔識保护自己.
非大方問題. 而是保障未來, 引起不必要的爭奪...
如你又是在香港購樓... ...
甘叫大方咩?!好聽啲叫唔識保護自己,難聽啲叫做
將來嘅野講唔埋,更何況自己做女攞左父母啲老本,父母愛惜妳,做女嘅都要保障返父母和將來仔女!

333s    發表於 15-4-23 14:39
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

畀面勳章

落一個名夠啦!留返佢個名將來買第二間,可避左雙重印花稅嘛!

翡翠宮

如果你男友對你好都冇所謂,但係呢D始終都係利益,6299就唔一定會加你個名

首頁

尾頁

跳至