嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 一個星期前傷風。。之後帶佢睇屋企留下d醫生。食左一個星期藥都未好返。。今日帶佢去睇兒科,醫生話佢變左支氣管炎雖然醫生話佢唔係好嚴重。。
但好擔心呀。。會唔會變哮喘嫁?有無媽咪可以分享下。。。我阿b得半歲咋應該要點做呀我?

子爵府

引用:bb+一個星期前傷風。。之後帶佢睇屋企留下d

原帖由 dorothy802 於 15-04-23 發表
bb 一個星期前傷風。。之後帶佢睇屋企留下d醫生。食左一個星期藥都未好返。。今日帶佢去睇兒科,醫生話佢變 ...
用藥用得快 控制到就唔會有事
先聞氣放鬆氣管 有幫助的

大宅

爸B勳章

回覆:bb支氣管炎

以後要小心保養,以後傷风會較易引發支氣管炎,同時氣管會較敏感,呢個係我女既經驗

大宅

引用:以後要小心保養,以後傷风會較易引發支氣管

原帖由 joeychung424 於 15-04-24 發表
以後要小心保養,以後傷风會較易引發支氣管炎,同時氣管會較敏感,呢個係我女既經驗

...
咁會唔會變哮喘嫁??

回覆 dorothy802 的帖子

dorothy802您好,BB仲細又未好返媽媽難免會咁擔心,而支氣管炎的確係要多D時間慢慢好。除左繼續服用藥物,平日要俾佢多喝暖水/滋潤湯水,並確保頸部溫暖,床仔要遠離窗簾或大塵位置。如果覺得BB咳既情況持續﹑抖氣加速﹑大聲甚至有hehe聲,就建議要再睇醫生。祝BB早日康復!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

爸B勳章

唔會係一兩次就發生既事,哮喘係好嚴重,一般都係氣管敏感,唔使太擔心,多做運動飲食均衡就得,我女成日都發炎,醫生話大d氣管生得粗d,情況都會改善,飲下湯水都有幫助

大宅

引用:唔會係一兩次就發生既事,哮喘係好嚴重,一

原帖由 joeychung424 於 15-04-24 發表
唔會係一兩次就發生既事,哮喘係好嚴重,一般都係氣管敏感,唔使太擔心,多做運動飲食均衡就得,我女成日都 ...
半歲bb可以飲咩湯水呢請問

仲有。。請問有無聽話朝早帶bb落街吸新鮮空氣。。對bb好d呢?

大宅

你bb有無發燒?我兩歲仔仔上月中傷風後開始有好多痰,食左成個星期藥好左少少,以後差少少手尾,又唔想睇西醫,買左三劑猴棗未,成200蚊一支,食左3日都係唔得,又睇返西醫,話敏感,因我仔少咳,但咳起來就勁多痰,斷斷續續到今日帶佢去睇兒科,話佢有少少氣管炎,好在無發燒,如果唔係就要食抗生素,好奇問下支氣管炎同氣管炎病徵係咪好似?

首頁

尾頁

跳至