母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛

如果只可以喺公司廁所泵奶,你地仲會繼續餵母乳嗎?
有人知道我每日喺公司廁所泵奶(公司係一間房都冇),就話好心就餵奶粉啦!廁所有咁多菌,泵咗都唔要得啦!搞到咁辛苦為乜啫,一陣食壞個小朋友仲衰啦!
咁我就諗,雖然公司個廁所幾企理,但始終係廁所,我係咪應該放棄餵母乳呢?我只不過想bb食好啲啫......

大宅

回覆:如果只可在公司廁所泵奶.....😞

理得佢

泵緊果陣係close system, 啲奶受污染機會低,一泵完即扭埋蓋走,其實ok嘅

我本身公司有會議室可以用,但如果有人用緊我都會入廁所泵,入到廁所先洗手,set好野對手就唔會亂掂其他野

So far 寶寶都無咩事

子爵府

引用:如果只可以喺公司廁所泵奶,你地仲會繼續餵

原帖由 MilkMM 於 15-04-24 發表
有人知道我每日喺公司廁所泵奶(公司係一間房 ...
你係咪返office工?有冇自己位?個位open嗎?有冇男同事?
我自己就冇男同事,坐自己位,我用freemie照响位泵,拿出來及放入去時用餵奶巾蓋著,完全冇問題。如果有男士其實都唔會走光,你考慮吓。

男爵府

quarterday 發表於 15-4-24 14:32
你係咪返office工?有冇自己位?個位open嗎?有冇男同事?
我自己就冇男同事,坐自己位,我用freemie照响位 ...
公司全男班,得我一個女,所以唔可以喺自己位泵......仲要一啲板間住都冇,你眼望我眼...........

大宅

好同情你的情況!如果公司附近連商場哺乳室都無,廁所都無所謂啦,最緊要阿b食到媽媽奶!自己洗好對手,最多帶埋消毒噴霧,四圍噴下,尤其門鎖位。

大宅

引用:Quote:quarterday 發表於 15-4-24 14:32 你

公司全男班,得我一個女,所以唔可以喺自己位泵......仲要一啲板間住都冇,你眼望我眼........... ...
咁都係你自己一個用女厠啫,都ok ar

男爵府

fasic88 發表於 15-4-24 15:14
好同情你的情況!如果公司附近連商場哺乳室都無,廁所都無所謂啦,最緊要阿b食到媽媽奶!自己洗好對手,最 ...
我已經每次泵前洗乾淨對手,仲攞一保溫杯熱水入去泵,
泵前淥一淥啲用具,盡量想乾淨啲,一泵完就即時入樽放雪櫃,
自己已經好小心,但今日俾人咁講一講好打擊我士氣,好似我害個女咁............

男爵府

ccnine 發表於 15-4-24 15:27
咁都係你自己一個用女厠啫,都ok ar
廁所得一個,男女共用......
但因為都較大,所以我每次都係蓋好廁板,盡量靠洗手盆方向,

背住馬桶泵囉.........

大宅

我覺得咁樣,衞生上都ok ar, 可能心理上覺得無咁好啫

不過泵奶又會阻住其他人去厠所喎。。。

大宅

回覆:MilkMM 的帖子

好明白,我在廁所餵大2胎,第一胎在女廁廁格,第2胎好d有殘廁,我鼓勵你,加油,辛苦晒

大宅

我第二胎都係係廁所擠奶,冇問題。我會拎定支搓手液入去,關了門就搓手,再擠。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

我都喺廁所泵,雖然番工前膽心過,同事亦幾抗拒。但食左2個星期都無咩事

伯爵府

引用:如果只可以喺公司廁所泵奶,你地仲會繼續餵

有人知道我每日喺公司廁所泵奶(公司係一間房 ...
我之前都係洗手間pump俾我仔食窩,我仔現在16個月,淨係病過一次。
你問你同事,距肯定隻牛渣奶既環境好過你?其實你用個喇叭cup住個胸,搞掂之後擰實個蓋,我林唔到有幾多細菌可以走入去。除非你pump完打開擺係洗手間幾個鐘頭。

男爵府

引用:我覺得咁樣,衞生上都ok ar, 可能心理上覺

原帖由 ccnine 於 15-04-24 發表
我覺得咁樣,衞生上都ok ar, 可能心理上覺得無咁好啫

不過泵奶又會阻住其他人去厠所喎。。。
公司出面有公眾廁所,唔太阻人

男爵府

見到咁多媽媽都係咁樣,我就放心好多喇
咁我要繼續努力先得喇

大宅

畀面勳章

引用:見到咁多媽媽都係咁樣,我就放心好多喇咁我

咁我要繼續努力先得喇
加油呀!大仔時我都係toilet泵奶,泵到佢一歲!仲要邊泵邊手機上網!只要入到toilet再清潔好雙手就冇問題!

大宅

引用:見到咁多媽媽都係咁樣,我就放心好多喇咁我

咁我要繼續努力先得喇
香港對母乳餵哺係有好多誤解同抗拒

我地揀得做人奶媽媽要堅定,唔好俾佢地影響

大宅

我嚮廁所都泵咗7個月。你只不過做你最好嘅方法去俾最好嘅嘢俾BB。唔使理其它人唸或講啲乜。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊