跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人小女係今年一月時參加該校的2歲幼兒鋼琴班. 由於當時小女只有2歲半, 加上未學過, 本來我擔心佢進度同其他小朋友不一會跟不上, 但游說的職員說無問題, 老師會照顧每位小朋友的進度, 上堂一小時每位同學只有約10-15分鐘跟老師單獨學琴, 其他時間由助教教導其他如拍子等, 加上該班的上課時間 (星期二5:30-6:30) 很配合小女的午睡時間, 所以join左一期8堂.

雖然職員很煩, 每次見到我都游說我如果連續報3期(即24堂共$7500)就會送一部鋼琴仔比我 (我已經同職員講左幾十次我屋企係有鋼琴但仍然不停sell我), 但我見上課時間就到我個女, 所以我2月中時再續多一期. 由於上堂時間亦都配合到, 所以我放工經過會親自去接埋佢, 老師見我接佢就會叫佢彈幾下比我睇下佢進度.

上星期日晚上7點學校打黎, 但我MISS CALL, 星期一早上學校再打黎話由於我個女進度較其他人慢, 加上我個女係唔考音樂試, 佢地要我轉去星期四4-5PM果班, 並即時生效. 首先, 我報的是星期二果班, 點解中途要我轉兼且我係無得揀, 而且學校一D通知期都無比我就即時生效, 職員竟然話我地已經通知左你, 係你無聽電話, 有無搞錯, 那是一日前的事, 即是上堂前兩日, 咁都叫有通知期? 職員只說這是公司policy, 我是因為上堂時間岩先續期的, sell我續期時學校亦無提過進度問題, 所以我堅持要原班時間上堂.

職員同公司傾完後再比電話我, 再話我個女進度同其他小朋友唔一樣, 仲話: 你都係想接佢放學睇佢表演之嘛, 咁轉星期六你可以自己接佢放學同睇佢表演.... 首先, 我無講過要親自接佢放學同想睇佢表演, 我純粹係因為上堂時間就到我個女午睡時間先報呢班, 我比錢後你叫我轉第二班? 第二我星期六亦都唔得閒黎上堂, 所以我堅持原班上堂, 如果學校覺得我個女阻住人地, 咁請退款

一直到星期二早上(即是上堂當日)學校先打電話黎話會退款比我, 叫當晚唔使去上堂. 我問幾時先可以退款比我, 職員竟然話要一個月後. 有無搞錯? 你要我即時唔返學, 但一個月後先退款比我? 最後職員先話可以一星期後退款比我.

雖然收到退款, 但仍然心心不忿. 雖然一開始已經感覺到呢間係一間hardsell的機構, 但無諗過作為一間商業機構竟然如此不負責, 收錢後隨意調動上堂時間, 等同收錢後比第二樣貨品我一樣, sell我的時候咩都得, 比錢之後咩都唔得兼且無得揀. 而且完全無考慮過小朋友的需要和感受, 簡直枉稱自己係學校和老師, 話轉時間就轉時間, 下午上堂上午先話唔使再返學. 我個女臨時知道無得返學校好失望, 也算吧, 我唔想再見到呢班職員和老師

複式洋房

謝謝分享

男爵府

大宅

算啦,周圍都有得學。間學校改個好名就吸引到顧客。

大宅

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+jennymcm+於+15-4-24+15:57+編

原帖由 jennymcm 於 15-04-24 發表

本人小女係今年一月時參加該校的2歲幼兒鋼琴班. 由於當時 ...
我都有幫襯過呢間,好hard sell, 特別係有位肥肥哋矮矮哋嘅staff, 皮笑肉不笑,一sell 你唔到就會long face, 同sell facial 嘅一樣

複式洋房

回覆:deby49 的帖子

就係果位肥肥地矮矮地既staff 成日sell我買3期,亦都係佢打電話嚟同我講以上嘅說話

複式洋房

他們絕對無商業道德,宣傳單張上白紙黑字寫住
每月可觀課一次,但join左後問及何時可以觀課,
嗰個肥小姐居然話公司現在無左觀課啦。
絕對是貨不對板。

有次仲無喇喇早一天前先通知老師唔得閒,
所以要延期。吹脹

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:天才兒童藝術協會柏麗店 - 無責任的商業機構, 不是教育機構

其實點解要去呢d不是專注音樂的機構學琴?我女細個時會報Tom lee Yamaha , 大個就搵琴行老師單對單,一定跟到進度,時間又自由。
再唔係可報柏斯小小莫扎特,評語也正面。呢d大公司,衰極有個譜

大宅

回覆:jennymcm 的帖子

呢間野堅黑店。上前年上個summer musical班,話完左會有表演。course8月完,10月先表演,中間又叫你報深造班,表演要自己買飛。但報班時完全唔講!

複式洋房

回覆:l_wingwing 的帖子

因為我想搵有鋼琴性質嘅playgroup而唔係專注學琴嘅班,所以無選擇通利,而家搵左正式學琴試左,但老師話佢太細唔適合而家學

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:因為我想搵有鋼琴性質嘅playgroup而唔係專

原帖由 jennymcm 於 15-04-25 發表
因為我想搵有鋼琴性質嘅playgroup而唔係專注學琴嘅班,所以無選擇通利,而家搵左正式學琴試左,但老師話佢 ...
Yamaha不是主要彈鋼琴的,有唱遊丶拍子丶唱歌丶身體節奏等,琴只是輔助,level高d先玩多少少個琴。我女讀了兩三年,見她對音樂有興趣先比佢單對單學琴,當時她讀k2。太細個我也不贊成學琴住

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jennymcm+於+15-04-25+發表因

原帖由 l_wingwing 於 15-04-25 發表
Yamaha不是主要彈鋼琴的,有唱遊丶拍子丶唱歌丶身體節奏等,琴只是輔助,level高d先玩多少少個琴。我女讀了 ...
據我了解柏斯也差不多,但當時因屋企近Tom lee所以選了Yamaha

大宅

回覆:天才兒童藝術協會柏麗店 - 無責任的商業機構, 不是教育機構

我對呢間野都冇乜好感,果時去問oxford playgroup ,勁hard sell之餘,又串,因為我係返part time,所以想平日上堂,星期六日我想family day,但佢果時得一班平日,就唔到我時間,佢竟然串我問我係咪嫌貴,話要上有質素既playgroup就要咁既價錢,搞到我勁嬲!

男爵府

好媽媽勳章

柏C嘅小小莫札特都係音樂playgroup, 唱好多英文歌,聽故仔,唱遊,又有拍子等音樂知識

複式洋房

引用:Quote:原帖由 l_wingwing 於 15-04-25 發表

原帖由 l_wingwing 於 15-04-25 發表
據我了解柏斯也差不多,但當時因屋企近Tom lee所以選了Yamaha
Thanks, 咁等我去通利同柏斯再睇睇,多謝大家

大宅

引用:我對呢間野都冇乜好感,果時去問oxford+pla

原帖由 miss_lau22 於 15-04-25 發表
我對呢間野都冇乜好感,果時去問oxford playgroup ,勁hard sell之餘,又串,因為我係返part time,所以想 ...
我舊年有問過呢間既小一面試班,我聽完佢sell 已經覺得唔係好啱我女,跟住佢再話仲有佢預備班係for 呢個小一面試班
聽完都覺得頭暈,佢見我冇興趣,就問我係咪嫌貴,又係話佢地既course 有質素,仲衰格到話:只係咪知你囡囡跟唔跟到,我地個course 以英文為主。
聽到我火都黎,我咪笑住答佢:如果真係有質素,又對我囡好,幾貴我都俾得起。但我諗我仲有好多選擇,呢度唔止你一間有offer 面試班。同埋我諗你唔係太清楚屯門區啲幼稚園(佢之前已經問過我囡讀邊間幼稚園),我囡間學校都係以英文為主,我唔明白點解你會認為我囡會跟唔到。

跟住個staff 叫我可以考慮下,我就話我唔會考慮,跟住走人!!!

別墅

BK Milk勳章

呢間我都問過報讀playgroup 資料,又係個肥矮係甘sell, 佢話要收足十二堂前,但冇試堂,我心諗而家大部份都有,最多收番錢試。已經十五十六,睇章程,又同佢哋講好唔同,我更加唔會考慮。今時今日既服務加上訊息混亂,仲要懶巴閉,等執

大宅

呢間一向都知係黑店
唔知點解佢可以做咁多年, 仲有人幫襯

男爵府

我唔知呢間係咪黑店。我嚮個仔15個月先幫襯過playgroup,話佢地好有名,所以冇試堂,一讀就要三個月。咁我見唔太貴(成三年前百幾蚊堂度喇),咁就試下。點知,上左幾堂,發覺班入面既差異好大,我仔真係細,完全唔知老師做緊乜,內容唔太啱呢個年紀。再加上果個位置真係差,次次搭lift都等好耐,上左幾堂就冇上了。

後來我發覺原來好多社區中心如ymca既playgroup都好好,平靚正!!

複式洋房

回覆:tai_man 的帖子

呢間之前阿女係度學拼音,上左2期即半年,阿女係最後一堂,我諗住交學費時,同我講唔想學,我問佢點解,佢話個外藉老師督佢副眼鏡來駡佢,當時阿女只得4歲,從來唔知個先生叫咩名,嗰日突然識講老師個名,我就知有問題,立即唔學。當初話全班都係同年齡,結果成班有1半係小學生,老師又唔理佢地,又要一次交3個月學費,簡直浪費左我半年時間

首頁

尾頁

跳至