母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb而家都係六周,正正猛長期,佢啜十分鐘就訓,之後訓半個鐘又啜十分鐘,啜完兩次十分鐘,佢就會訓到一個鐘,之後又要食。咁樣佢係咪會食來食去都係前乳,食唔到後乳?
通常O係佢訓果半個鐘,我會泵清另一邊乳房的奶,用黎餵下一餐。呢段時間佢食奶好唔定時,好唔定量。每朝第一餐,因為太眼訓,會泵出黎餵佢,但佢食極都伸脷要再食,唔肯訓,直至食到大約300ml先肯停。但呢餐食成個半鐘,有時要兩個鐘先食完。一路餵,一路驚佢飽得滯,搞到個人好frustrated😭

子爵府

回覆:bebe925 的帖子

我同你差唔多,情況一樣不停想食又唔訓,食一陣又訓左,唔知飽未,只好不停餵,唔知上餐定下餐,我驚佢食太多,前排我仲要塞左乳腺炎

複式洋房

回覆:JNF 的帖子

Exactly,餵到唔知上餐定下餐。開頭唔知有猛長期呢樣野,仲以為佢有問題

珍珠宮

引用:Exactly,餵到唔知上餐定下餐。開頭唔知有猛

原帖由 bebe925 於 15-04-24 發表
Exactly,餵到唔知上餐定下餐。開頭唔知有猛長期呢樣野,仲以為佢有問題

...
我個都係咁,直頭每半個鐘要抱住餵,今日成4 個鐘都唔得閒,連飯都食唔到,成日喊

大宅

回覆:bb 猛長期,餵到好frustrated

兩個鐘內食幾多久都係咁一邊

因為啜啜下前乳慢慢變後乳

你呢十分鐘食唔到後乳唔緊要,後乳唔會無左,你下個鐘果十分鐘食返同一邊就食到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bebe925 發表於 15-4-24 17:12
我bb而家都係六周,正正猛長期,佢啜十分鐘就訓,之後訓半個鐘又啜十分鐘,啜完兩次十分鐘,佢就會訓到一個 ...
你先餵左邊後餵右邊, 下一餐先餵右邊後餵左邊, 咁唔減少飲太多前乳既機會.

另外你唔駛去泵清. 餵完就算, 你休息多一陣仲好, bb 會自己調節食幾多.

複式洋房

bebe925 發表於 15-4-24 22:29

...
如果唔知就真係幾擔心~~

大宅

我用樽餵, 係咪無猛長期?bb兩個月了

複式洋房

我係一半樽餵一半埋身餵,但我聽過奶粉b都有猛長期,咁可能樽餵都會有。
有無jm知,冰奶,雪奶同新鮮泵出黎d奶嘅營養有無唔同。
因為雪櫃最耐果包奶,已經係差唔多放左一個月,但又諗,無理由新鮮的用得著,走去冰左佢架,你地會點選擇?

別墅

引用:我bb而家都係六周,正正猛長期,佢啜十分鐘

原帖由 bebe925 於 15-04-24 發表
我bb而家都係六周,正正猛長期,佢啜十分鐘就訓,之後訓半個鐘又啜十分鐘,啜完兩次十分鐘,佢就會訓到一個 ...
300ml in one meal!?

大宅

佢吃吃下訓,你可以,摸下佢耳仔,,下巴,,或者掃風,,應該就會繼續食。

複式洋房

回覆:lobb2015 的帖子

Yes ar , 一日會有一餐係咁,頭先斷斷續續埋身食左兩個鐘,間中甩咀,址乳頭,又食過

複式洋房

回覆:prawn2 的帖子

佢甩左咀後要搞五分鐘先肯再啜,好夠時再啜時,啜左兩三下就想嘔咁樣,掃風又無野嘔,但又依舊舔舔脷,要再抖五至十分鐘先可以正常咁啜

水晶宮

頂十日到猛長期過左就冇問題架喇

伯爵府

其實孟長期係指幾時?

大宅

唔好太擔心,諗太多俾自己太大壓力。我阿B由出世到而家五個月都未試過啜超過20分鐘,通常7-10分鐘。體重一直OK,肥髀啖啖肉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊