懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Draculat 發表於 15-4-26 10:02
其實真係好慘
顧主又憑什麼不給呢?
係丫!我有問過HR...佢話可以自己揀,但就一定唔好前一後九,因為驚危險。
我個經理就迫我放前三或前四,佢話為我著想,到時會好腫好辛苦。
其他同事都係一樣比佢迫放前三或四!

男爵府

引用:其實真係好慘顧主又憑什麼不給呢? +

原帖由 Draculat 於 15-04-26 發表
其實真係好慘
顧主又憑什麼不給呢?
根據勞工法,佢又真係有權唔俾既...

複式洋房

回覆 boey0507 的帖子

我上司都想我前4 但我堅持唔肯
我話身體係我自己 生完休息唔夠之後成日病咪仲煩
男人上司 冇小朋友 又點會明生完要休息吖

香港產假已放得少 仲要我哋推前放... 真係唔好...

複式洋房

回覆 ziubobo 的帖子

我經理係女人,未結婚未生過bb....佢講到好為我著想咁,但好多同事都話前3同前4,bb都未夠2個月就要返工。
自己都未休息夠!

唉,所以好煩丫!佢又成日追我交份産假表比佢!

複式洋房

引用:放前一後九定前二後八好

原帖由 ivysugar 於 15-04-24 發表
放前一後九定前二後八好?你們會點選擇?
前一咁危險,你公司ok未先? 有啲公司唔會同你搏架。而且生前其實你有好多嘢要準備。我諗前3後7其實係最max...待產一生人最重要時刻,早啲放假啦!

別墅

回覆:放前一後九定前二後八好?

我公司比前1,公司有個同事剛生完都係前1,但唔覺她特別大個肚,我都打算前1,因為第一次產檢個b大小小大左一星期,推早左一星期edd,但第二次產檢又細左一星期,所以我唸應該唔會早一星期出生

子爵府

前二後八穩陣d...
不過因為我第一胎39週4出世.....諗住第二胎都係放前二啦....
點知到36週時...都未放產假已經急不及待要出世了...變左前0後10

大宅

認識瑞士牛牛第一回

勞工處建議最多放前2

大宅

引用:回覆+boey0507+的帖子我上司都想我前4+但我

原帖由 ziubobo 於 15-04-30 發表
回覆 boey0507 的帖子

我上司都想我前4 但我堅持唔肯
有時候真係好無耐
我情願生左抖耐些

別墅

我會放前4後6

複式洋房

育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆:放前一後九定前二後八好

我剛剛轉全職,之前係同一間公司嘅part time, 好似係要連續受聘四十星期先可以有十週嘅法定產假,我想知我咁嘅情況有無

大宅

前二好似好點?
前一,應該最後番工時超辛苦?
又未有機會休息就要生,生完就無可能休到息??

別墅

本身想返埋今個星期五放前0後10(因星期六就入院)。

但一踏入38w,真係堅辛苦,個肚又重,企得多,坐得多,條腰都好似斷開咁滯,我仲要天水圍去九龍灣返工,全程車程都要企同行好多路,
雖然返到公司有得坐住黎做野唔辛苦,但返工嗰程真係好難頂,有諗過踏的士返工,但每日蝕兩,三百蚊坐的士,不如早幾日放假就算⋯⋯⋯
所以,我決定返埋聽日就開放假。

子爵府

我放前二後八,因前兩胎都係38週幾就出世,第一胎放假後第二日就出世,第二胎就第四日出世,故今胎我諗都係38週幾出世,我放前二會好D,所以你睇返情況。
我有同事D BB多過期居留,就會算前零後十

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆:放前一後九定前二後八好

喺公司生就唔好la
28 安全d

首頁

尾頁

跳至