親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

一早中港城岀發到九洲港再轉車到酒店,由於九洲港往長隆的車不停馬戲酒店,需於橫琴灣酒店轉馬戲酒店專車。落船後仲有時間,所以去左真工夫買午餐,先去坐巴士,車程約50分鐘。

中午時份到達酒店,於大堂check-in,雖然3點才可拎房,但可先辦手續便可往票務中心換海洋王國門票。領取門票後,從酒店後門出發行5-10分鐘到海洋王國,十分方便。

由於平日關係,樂園很少遊人,基本上所有遊戲都不用排隊,超爽!玩左半日已玩大半個樂園~海豚保育中心>鯨鯊館>白鯨表演>海底列車>企鵝館>北極熊館>巡遊>旋轉木馬(海洋生物版)>繽紛世界餐廳食個late lunch>玩碰碰車>海象館>小飛象(海豚版)>旋轉水戰>夜光巡遊>返酒店。

晚餐於酒店樓下的港澳餐廳食,食物唔夠熱,淡味,柚子茶真係有茶味,應該係用茶沖柚子蜜,有少少怪,而且貴過園區內餐廳,早知係園區食埋好過

晚飯後到前枱拎匙卡上房,經過走廊見到煙火滙演,睇埋先返房。入到奇趣房,同官網張相一樣非常簡潔,連雪櫃仔都無。浴室地板留有剛裝修完的污漬,淋浴屏未能完全擋水,淋浴後在浴室地下會有一大灘水。房間俾人感覺未完工已營業,酒店硬件方面有好大改善空間。

由於酒店房間同餐廳晚膳的現驗,對酒店提供的早上自助餐不抱任何其望,只求白粥麵包填肚。但去到餐廳時絶對喜出望外,中西餐點款式眾多,而且味道不錯。員工勤快,由於帶了小公主同行,職員在安排坐位後主動問是否需要BB櫈又很快收拾碗碟,每次也面帶笑容先查問是否食完才收拾,抵讚!

用餐後回酒店房間收拾check out,寄存行李,再戰樂園。酒店住客可提前於9:30入園,但估唔到只限留於海洋大街而不是整個園區。早了進場只能留在海洋大街觀賞頭上大銀幕。

10:00正式開園,原本想去玩旋轉水戰,但樂園是分階段開放,海豚灣11:00點先開,只好先到繽紛世界玩,玩左3次碰碰車之後人潮湧現,住客專利時間完結。

由於是星期五有多間學校到樂園旅行,由小學同中學。除左學校旅行,亦有公司旅行,同之前一日簡直係兩個世界,各樣遊戲平均排隊半小時。

好彩之前一日已玩機動遊戲,是日專攻表演同再次參觀展館,先到企鵝館再到鯨鯊館另外觀看12:00海獅表演及1:00海豚表演.海豚表演埸地旁正是旋轉水戰,當其他人蜂擁到埸地找坐位時,我們就先玩水戰再到表演埸。最後到園內餐廳食午飯再返酒店拿行李回港。

總結是次經驗
1)園區餐廳較酒店好
2)假日人多,平日去優遊自在
3)表演埸地坐位眾多,如非要一級靚位,大可先享用附近遊樂設施,省回排隊時間

fionaleung43    發表於 15-4-25 22:52

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:分享~橫琴長隆海洋王國+馬戲酒店

多謝分享。

但我想問你點解會選擇馬戲酒店嘅?

別墅

因為東記有個3人package包船飛住馬戲酒店,免費送早餐及海洋王國兩日入場卷。之前問其他旅行社都係二人package,另加小朋友船飛丶車飛、入埸卷、早餐加加埋埋無咁抵玩.

子爵府

引用:因為東記有個3人package包船飛住馬戲酒店,

原帖由 Akikoyam 於 15-04-25 發表
因為東記有個3人package包船飛住馬戲酒店,免費送早餐及海洋王國兩日入場卷。之前問其他旅行社都係二人packa ...
請問3人package幾錢?

男爵府

Akikoyam 發表於 15-4-25 18:37
因為東記有個3人package包船飛住馬戲酒店,免費送早餐及海洋王國兩日入場卷。之前問其他旅行社都係二人packa ...
我們復活節去完!係中旅買,都是3人套票!

公爵府

哦,你𠴱陣係咪冇得轉企鵝酒店架?

別墅

有企鵝, 剛系中旅訂3人 $2797 包船,車,酒店和入場和早餐

大宅

東記即係邊間?

子爵府

引用:一早中港城岀發到九洲港再轉車到酒店,由於

一早中港城岀發到九洲港再轉車到酒店,由於九洲港往長隆的車 ...

你幾時去??

別墅

我報既係x瀛遊package,4月中去,一家三囗唔洗2700。
因為想同公公婆婆再去多次,上網再睇過其他package,見永X仲抵,有企鵝酒店,大家可以問多幾間格下價

公爵府

我買x安package,

企鵝酒店
來回九州港
來回接駁車
早餐
海洋王國(兩天入場)

每人為返起:768一人

因為當時有優惠,每人減200

公爵府

我開頭都考慮,馬戲酒店還是企鵝酒店,

馬戲酒店好似色彩繽紛一點,但企鵝酒店就有機會食早餐有企鵝夠陪

洋房

我都準備5月頭去
day1一早去去海洋王國玩,
day2 朝早就落澳門玩, 晚上先走
所以撘金光飛航氹仔來回.

請問邊間旅行社既氹仔來回海洋王國接駁車會密D?定係間間旅行社係用緊同一架車? 諗住去東記買package~ 950 per person

別墅

Mrs周 發表於 15-4-26 14:11
我買x安package,

企鵝酒店
嘩好抵呀!個優惠做完未,心思思想去多次

別墅

回覆 bananaeggwong 的帖子

澳門果面唔知喎,九洲港果邊唔同旅行社都係坐同一架車,旅行社只係代訂車票,唔係旅行社自己安排專車。

公爵府

引用:Quote:Mrs周+發表於+15-4-26+14:11+我買x安

原帖由 Akikoyam 於 15-04-28 發表
嘩好抵呀!個優惠做完未,心思思想去多次
佢做到25/4咋。每人平200真係好抵

洋房

Akikoyam 發表於 15-4-28 12:50

澳門果面唔知喎,九洲港果邊唔同旅行社都係坐同一架車,旅行社只係代訂車票,唔係 ...
唔該哂我係中X訂左去程九洲港,返程澳門玩返日先走, ~1050 PER PERSON
住企鵝,包海洋王國門票同碼頭來回酒店巴士

請問海洋王國入面有咩好食?同埋俾唔俾拎水同乾糧入去架

別墅

可以拎水,食物唔可以帶入園.入園前會搜袋,不過搜得好hea下.
入園後見D同胞有各色各樣外來食品於園內享用,亦未見職員阻止.

珍珠宮

bananaeggwong 發表於 15-4-26 17:35
我都準備5月頭去
day1一早去去海洋王國玩,
day2 朝早就落澳門玩, 晚上先走
我睇緊想5月尾去, 但想問橫琴酒店同企鵝酒店同唔同???
由酒店去海洋王國,會唔會好远??

首頁

尾頁

跳至