跳至

首頁

尾頁

別墅

相關手續一問!有無姊妹們試過?

別墅

回覆:同仔仔入籍一問!急

如仔仔未有特區護照,如回港證,可否取代?

複式洋房

回覆 Mis_ca 的帖子

NO KA

別墅

引用:回覆+Mis_ca+的帖子NO+KA

原帖由 jerrysun 於 15-04-25 發表
回覆 Mis_ca 的帖子

NO KA
咁如果無特區護照,咁其他旅遊證件果度點?

大宅

引用:Quote:原帖由 jerrysun 於 15-04-25 發表回

原帖由 Mis_ca 於 15-04-25 發表
咁如果無特區護照,咁其他旅遊證件果度點?
我填無其他travel documen

大宅

引用:Quote:原帖由 Mis_ca 於 15-04-25 發表咁如

原帖由 KHBaba 於 15-04-25 發表
我填無其他travel documen
漏咗個t

別墅

引用:Quote:原帖由+KHBaba+於+15-04-25+發表我填

漏咗個t
咁請問係問都無問題咖?

別墅

你小朋友係咪已成功入籍?

別墅

引用:Quote:原帖由+KHBaba+於+15-04-25+發表我填

漏咗個t
你小朋友系咪已成功入籍?

大宅

引用:Quote:原帖由 KHBaba 於 15-04-25 發表漏咗

原帖由 Mis_ca 於 15-04-25 發表
你小朋友系咪已成功入籍?
yes, 攞埋passport. 我無攞特區passport, 第一次出境時要帶埋bc, hope this be useful to you.

別墅

引用:Quote:原帖由+Mis_ca+於+15-04-25+發表你小

原帖由 KHBaba 於 15-04-26 發表
yes, 攞埋passport. 我無攞特區passport, 第一次出境時要帶埋bc, hope this be useful to you.

...
congratulations!同埋想問問,certify文件的時候,有無特別的format?

別墅

引用:Quote:原帖由+KHBaba+於+15-04-26+發表yes,

原帖由 Mis_ca 於 15-04-26 發表
congratulations!同埋想問問,certify文件的時候,有無特別的format?
特定的format

別墅

引用:Quote:原帖由+Mis_ca+於+15-04-25+發表你小

原帖由 KHBaba 於 15-04-26 發表

...
特定的format

大宅

引用:Quote:原帖由 KHBaba 於 15-04-26 發表yes,

原帖由 Mis_ca 於 15-04-26 發表
特定的format
無咩特定format

大宅

Mis_ca 發表於 15-4-26 01:15
特定的format
我啱啱幫我B搞掂了, 我都係上IMMIACCOUNT搞, 好快就收到張CERT, 收到後再要去灣仔交FORM, 填好張FORM後, 帶兩張相 (其中一張要給CERT了的), 同埋出世紙及CITIZEN CERTIFICATE, 最緊要帶埋你張CREDIT CARD去交錢, 咁就得, 我今日會去灣仔交FORM, 好似話三個星期會有護照架喇.

複式洋房

回覆 hkwai222 的帖子

Hello hkwai222, 想問一問,用immiAccount 上網申請citizenship by descent. 交相係去鰂魚涌定係灣仔? 同埋全程要唔要帶埋阿B去辨理?thanks!

大宅

回覆 newbaby2015 的帖子

用IMMIACCOUNT申請CITIZENSHIP BY DESCENT, 全部嘢都係SCAN就OK, 張相要CERTIFY的, 但係都係照SCAN, 總之你填好晒SCAN完UPLOAD埋, 要常常CHECK下自己個MAILBOX同埋登入IMMIACCOUNT, 睇下佢有冇話漏咗乜, 因為佢七日內要UPLOAD齊晒啲文件的. 當然張證件相, 要CERT咗, SCAN埋, UPLOAD埋俾佢就OK, 全程唔駛出街去灣仔.

之後佢會用順豐速遁寄份CITIZEN CERT俾你, 係突然收到MESSAGE話有件收, 之前無聲無息, 大概兩星期內會收到.

然後申請PASSPORT, 咁按佢指示, 入PASSPORTS.GOV.AU, 佢可以在網上入資料, 然後你自己PRINT出嚟去交, 也可以叫佢PRINT出嚟, 然後寄俾你, 之後你拎住呢份嘢去交. 因為佢對紙張的大小及重量有要求, 我費事煩叫佢寄嚟, 呢張FORM要CERT的, 最好搵返申請CITIZENSHIP BY DESCENT嗰個搞啦, 張FORM仲要搵見証人簽名, 簽好晒, 就可以帶埋BB出世紙, 同埋兩張相 (同申請CITIZENSHIP嗰張相個規格係一樣, 一張要CERT一張唔駛CERT), 最緊要帶埋申請費用或CREDIT CARD, 咁WALK IN去澳洲領使館海港中心嗰個位置, 如果你冇填漏或帶漏嘢, 唔駛十分鐘你可以走得.

我5月尾會幫我B拎到護照, 之後就輸到我自己個VISA申請喇.

希望大家全部一TAKE過成功啦!!

複式洋房

唔好意思我想問入籍張form填nb 有特區護照ok ma?

複式洋房

想問一問上網register Immi account 申請citizenship by descent 時,user details 填我定係bb?我只係parent apply on behalf of child...thanks

首頁

尾頁

跳至