少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

熱血勳章

十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重讀中四又如何,米又係態度問題!讀邊間都一樣死得慘烈!眼中只有朋友,屋企就如免費酒店,爸是提款機、媽是家傭、妹是丫鬟妹仔!機不離手地微訊,不論任何時間、地點!多谢老公送上這6仟多玩的電話比個女,我癲還癫,但未至於同錢鬥氣,如果吾係我早就掟爛左部電話了!估吾到她未到十八、未考DSE,我會選擇提前戴上眼罩,無眼睇了!擇定好日同佢執定包伏、歡送佢離塲!或許这樣才能放過自己、放下他人!心灰了

男爵府

回覆 LKS媽媽 的帖子

我果個細你件少少,但已經好有同感。

伯爵府

引用:十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-26 發表
十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重讀中四又如何,米又係態度問題!讀邊間都一樣死得慘烈!眼中只有 ...
點解你老公仲會送個咁貴嘅電話比佢?

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:LKS媽媽 的帖子

都好心傷!反叛期真難搞

男爵府

熱血勳章

回覆:投降了!放開-棄好了

老公將最好的會比女兒,是有求必應的菩薩,或许他們只面相對時間較少,老公要用物質去取悦女兒的心

男爵府

熱血勳章

近呢三個月,我鬧女頻密,她轉過頭就無晒事咁,係我漸漸心淡,女大女世界!勞呢D氣死好多细胞!

複式洋房

所以從少就不要讓細路仔享受物質生活,家長要有要求,如細路達到標準,先再satisfy佢地既要求,例如: DSE要有3科拎5,先送新款手提電話,唔好等佢地認為咩野都係要有才應該。家長要多陪下細路仔,去下街去下旅行,家長點都會抽到時間出黎。

另外,唔好怪我長氣,要你呀女離開佢地壞朋友就真係無咩可能,只惟有帶佢出去做下義工,見識好D,識番D好朋友。End

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重

十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重讀中四又如何,米又係態度問題!讀邊間都一樣死得慘烈!眼中只有 ...
完全明白你既感受,我亦曾經歴過,確實好傷心無助,不過可能只係反叛期,遲些佢一定知道你既苦心,加油呀

男爵府

回覆:LKS媽媽 的帖子

媽媽你好嗎,我個仔同你個女一模一樣。佢出年升中四。佢有阿氏保加症,有某些科目可以全級第一,不用溫書輕易就取到,但中文就吾合格。我都放棄了,心痛明明可以好D,但佢選擇舉求求其其就算。常常家曹屋閉,好煩!咁大個人仲要蝦個妹,鬧個妺。所以我好明白你。真是同一個人咁,

男爵府

熱血勳章

女在小學時期都能在我掌握之中,成績、品行能令到我虛榮的!到左中學她更多姿多彩,校內校外亦是活躍份子,課外活動全程投入!(全是正經的活動,証書、義工時數無得暪騙我!)成積一直插水!老師、同學家長都好锡我女,唯獨成绩總叫人搖頭!她是好多同學的知己!人們階找她盡诉心中情!除返學時間無開電話,其餘時間都在開咪中!只有我吾體諒佢!怪責佢、怨佢!

男爵府

熱血勳章

她快的話2年後就考完DSE,吾讀書就返工做野了!希望她自己識冧、吾好放棄

大宅

引用:她快的話2年後就考完DSE,吾讀書就返工做野

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-27 發表
她快的話2年後就考完DSE,吾讀書就返工做野了!希望她自己識冧、吾好放棄

...
好明白,就算我們幾幫佢地舖路前佢地,若佢地唔受,總覺得父母是欠佢咁. 應份受佢氣,忍讓是必然咁。

水晶宮

LKS媽媽 發表於 15-4-27 00:05
女在小學時期都能在我掌握之中,成績、品行能令到我虛榮的!到左中學她更多姿多彩,校內校外亦是活躍份子, ...

正常課外活動是需要的,但應以學業為重,應該在成績開始下降時就要出手.

水晶宮

LKS媽媽 發表於 15-4-27 00:08

...
如果可以,跟囡囡詳談,如能動之以情,就最好.

囡囡還跟這個男生拍拖嗎???

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:老公將最好的會比女兒,是有求必應的菩薩,

老公將最好的會比女兒,是有求必應的菩薩,或许他們只面相對時間較少,老公要用物質去取悦女兒的心

...
呢種教法係最差,想當年我做女,我父母都係咁對我,咩乜有乜,然後縱到我⋯學到非常壞

男爵府

回覆:投降了!放開/棄好了

有時諗生仔女做咩⋯生來受氣?!人生短暫,生了小朋友後,就好像活在他們影子裹,完全無了自己!她們長大成人後,好就好,唔好仲要繼續擔挑!

濛查查    發表於 15-7-22 23:52
piklam1    發表於 15-5-29 16:20
Ahling2004    發表於 15-4-30 15:09

男爵府

回覆:投降了!放開/棄好了

BB細時,父母是好開心的,因為他們比較容易妥協。人大了,有自己思想世界,父母就得千就子女。俗語說:只有仔女放下父母,並沒有父母放下子女。

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:LKS媽媽 發表於 15-4-27 00:08 她快

原帖由 MariaTsui 於 15-04-27 發表
如果可以,跟囡囡詳談,如能動之以情,就最好.

囡囡還跟這個男生拍拖嗎???
這個女並無拍拖!心水清的你,細女仍在拍拖中

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:LKS媽媽 發表於 15-4-27 00:05 女在

原帖由 MariaTsui 於 15-04-27 發表
正常課外活動是需要的,但應以學業為重,應該在成績開始下降時就要出手.
她懂得以學業為重就好啦!

翡翠宮

畀面勳章

今晚我都同你有同一感受。

兒孫自有兒孫福,佢身在福中不知福,我亦準備豁出去,佢將來條路點行,佢自己負責。

你個女中四,都叫做青少年,我個女11歲,仲未上中學,已經令我好心淡。
日日是好日

首頁
12345...8

尾頁

跳至