夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我試過拕到8、9個月時,喺地鐵有個阿婵同

原帖由 ce3021 於 15-04-27 發表
我試過拕到8、9個月時,喺地鐵有個阿婵同我爭位囉,應該係我正準備坐低之際佢涉咗埋黎,仲同我講"大肚婆 ...
我果時都係啊,大住個肚行到坐位距離只差一步就可以坐底,個亞嬸就沖左過來坐,心諗你好人好者使唔使做到咁啊

別墅

回覆:明明有人大肚d人都唔讓坐

我一定讓,根本唔使問,人家受不受是一回事,自己要做對先。讓座還要看地點,上水和中環可以好唔同,要阿叔阿嬸讓亦難。基本上,我好少見大肚無位坐。

大宅

我以前返工,要西鐵轉地鐵,我發現西鐵係特別少人讓位架。我大肚果時一上西鐵,d人見到多數都係即刻扮訓覺,試過一次,係我準備坐的時候,比人一手推開自己坐。但係轉地鐵果程,多數都會有人讓座。

宜家,上車見到有人需要坐,我一定會敎自己個小朋友讓座比人。

男爵府

angieboey 發表於 15-4-27 17:57
Haha...我開頭以為你講緊我呀!
今朝由上水去到九龍塘,40幾吋肚推住bb車我都企左全程

我同你一樣又深水涉企荃灣好累

子爵府

我試過讓坐給大肚婆,她反而十分為難,話自己其實已生咗,唔知點解佢咁誠實,所以眼見未必真。而且讓座既嘢是美德唔係法律,你嘈人都冇用,即使你係警察都冇用。

大宅

回覆 jj032008 的帖子

講起又好似係,我踏其他,都有人讓,,但係西鐵,,嚟嚟去去,我駝出九個月,都係俾人望一眼,即刻DUN番低個頭,炸睇唔見,諗起都心酸,

我為有一邊肚痛,一邊摸住個肚同BB講,唔好咁嬌氣,好多人大肚仲要番工米仲辛苦,我偶然一次外出啫,BB你要撐住吖

大宅

若果想人讓座咪開聲囉,有時唔唯意真係未必睇到,俾人無喇喇係網上評論都幾慘。

別墅

好正常吾讓
由其係香港人
肯主動讓坐我只試過1個係香港人
其他都係大陸人

複式洋房

香港人......

複式洋房

回覆:iamhongkongese 的帖子

宜家d人成日扮睇唔到唔讓坐!

翡翠宮

又係呢d
一大家都低頭族
二吾通一坐低就金睛火眼望住邊度要救急扶危咩
我朋友老公係順丰courier,一日跑足10 個鐘,佢真係上車訓到落車陰公

大宅

試過有次有個大肚婆上地鐵,返工時間都少少迫,好多坐嘅都係後生仔女。個大肚婆企咗陣都冇人讓坐,我企喺度好恨自己冇位坐,如果唔係一定讓俾佢。過多陣有人讓坐了,但讓坐果個係個企都唔係企得好穩嘅婆婆!睇到真係眼火爆,呢個咩世界?婆婆讓座俾大肚婆,後生嘅就坐哂喺度!大肚婆見婆婆讓座都唔好意思,但婆婆猛叫佢坐…

首頁

尾頁

跳至