夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:老公離家出走 (歡迎比D男仕意見)

Mabel, 找他的哥哥幫忙,問問他想怎樣?是否願意挽回這段婚姻?是否維繫這個家?小朋友還需要愛,他還有感覺?困難是否不是問題,重要是還有一個心。
一段感情從好到壞不是朝夕的事,要修補也需要相當時日,看看你倆是否接受第三者協助,專家們會用不同方式(有理論,有程序,並非胡來)。第三者以旁觀者扮演中間人角色,尋找根源,引導你倆如何重新建立彼此角色,修補關係。
我們這裡所知有限,更是由你單方面說話,難有中立意見。
最重要是倆個人還對這份感情有希望,不想就此放棄,其它事則簡單。

伯爵府

好明顯中年危機

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Cheeselover 的帖子

搵了婚姻輔導,,, 等緊見... thx

大宅

回覆:老公離家出走 (歡迎比D男仕意見)

問人冇用,每對夫妻有自己生活方式
其實最清楚是你自己
你老公去到離家出走的地部(一個佬可以不要面去細佬家)其實好嚴重

其實你是冷靜下用D時間回想大家十多年相處
最好調轉角色。過去十多年你們經過的開心和痛苦的事。你對佢説過什麼窩心和痛心的説話,最好用紙筆寫下

如果你是你老公,想不想同你走下餘生?

大宅

回覆 hanguyen 的帖子

真係唔知呀,, 只覺好煩

大宅

回覆 besmart 的帖子

明白你用意,,, 我會想想 ,, Thx

大宅

mabel_yu 發表於 15-4-27 20:26
我估2樣都有d掛。 但問題未出現前,其實咩都會問佢意見,但咁耐以黎,佢都會答是但,你鐘意呢d答案。 其實 ...
Hi 我係男人
聽落你一直都係性格好強, 佢表現出黎弱, 但佢而家大反彈, 我諗可能會唔會佢一開始就唔係好 like 你咁強, 有机會你可以了解吓.

BTW 你話你問佢乜, 佢都答是但咁... 會唔會係佢表達過佢意見同想法, 但你因為個腦轉得快, 好快咁就 reject 咗佢呀? 久而久之, 佢都廢示再表達佢意思, 所以就答是但咁... ?

見婚姻輔導, 係非常之好, 希望你哋快 d 見啦, 我諗有心一定得, 其實呢 d 問題, 當你哋都想解決佢, 就唔會係問題, 一定有方法可以 work out 的, 努力努力!! 你老公又冇小三又唔係想離婚, 我覺得有得救的! 努力呀!!!!

大宅

回覆 granzo 的帖子

謝謝你,,,呢位男人噈意見, 你講得對,, 係我太強, 佢又太唔理事, 先會攪成咁,,,, 我唔係好明點解, 而家明左D,,, 如果佢再番黎都係咩都唔講,話是但咁, 其實我知條路唔易行

大宅

mabel_yu 發表於 15-4-29 12:32
回覆 granzo 的帖子

謝謝你,,,呢位男人噈意見, 你講得對,, 係我太強, 佢又太唔理事, 先會攪成咁,,,, 我唔 ...
唔好諗住難啦, 只要大家都肯面對問題, 一齊努力, 一定會有個方法解決的!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+mabel_yu+於+15-4-28+13:35+編

原帖由 mabel_yu 於 15-04-27 發表

C6離家出走, 一起生活十幾年... 無神神就話對家無感覺, 唔 ...
問題已發酵咁耐,要好有技巧才由根咁找出問題,不如搵輔導幫下手啦。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

引用:Quote:mabel_yu 發表於 15-4-29 12:32 回覆

原帖由 granzo 於 15-04-29 發表
唔好諗住難啦, 只要大家都肯面對問題, 一齊努力, 一定會有個方法解決的!!
...
今日知佢尋晚見完輔導,知佢肯講同上去見已經係好開始。其實一心估佢死都唔講

大宅

引用:Quote:原帖由 mabel_yu 於 15-04-27 發表本

原帖由 alphabetagamma 於 15-04-29 發表
問題已發酵咁耐,要好有技巧才由根咁找出問題,不如搵輔導幫下手啦。

...
有呀。揾了,謝,希望有好轉

大宅

mabel_yu 發表於 15-4-29 20:10
今日知佢尋晚見完輔導,知佢肯講同上去見已經係好開始。其實一心估佢死都唔講

...
唔會啦, 我其實覺得佢都有心解決問題, 因此一定解決到, 你都會去見輔導嗎, 如果你都可以去見, 效果事半功倍嫁, 人要好多好多縁份先可以响埋一齊, 要努力呀!!

mabel_yu    發表於 15-4-30 09:37

禁止訪問

水晶宮

有一日,我C6對著我阿B講,你媽咪係我的。

我就醒水,唔好將生完同未生的感情生活太大分差。

比耐性, 每日一WHAT'S APP佢,讓他期待每日一APP,
人呢......是習慣性的動物, 習慣了,有一日收不到就攞攞LU。

可以影相比佢,煮左D咩, 教小朋友整手工比爸爸, 小朋友的功課(有趣的地方),
畫左D咩畫,教佢畫全家幅,寫爸爸掛著你, 創意的短訊等等,親子合力發揮吧。
當你APP左第15日之後會有改變(除非佢連APP都唔想收)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mabel_yu 發表於 15-4-29 20:10

...
你C6肯見輔導,是好消息,
他肯去挽救,
你也要加油,
性格不能改,
但可以微調呀。

大宅

回覆:sean60 的帖子

係。一見就噪。好攰了

大宅

回覆:spikenard 的帖子

你個方法。我會遲d 試下。佢走左2星期了。佢家人同社工都發現佢有情緒問題。可能情緒病,影響了,但問佢係咪要離婚又話唔係,又識同仔女講遲d先番屋企。一見到佢又噪,大家都噪到癲左,可以點做。help

大宅

回覆:soso1227 的帖子

見左,佢竟然係講比社工咩問題。 但佢可能已經患有情緒病

首頁

尾頁

跳至