興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

啱啱喺條村執到隻貓b, 諗住自己養入屋!已經開眼,識周圍走,比咗d雞柳都識食! 本身屋企都有貓,但係係成貓同埋係自己走嚟,食飯時間先見,其他時間走出街玩!

第一次養貓b,請問有咩要注意? 依家係咪食濕糧? 使唔使沖涼? 使唔使打針? 幾時要絕育?

大宅

回覆:karenball 的帖子

如果貓b識得食雞柳,乾糧加水或罐罐都可食啦,如果只食罐罐,要揀主食罐,否則會唔夠營養,因為有些罐罐只可當副食,要配合乾糧,乾糧要選for幼貓的。沖涼暫時都唔好,咁細易冷親,用濕毛巾抹身就可以啦。幼貓足兩個月要打第一針,bb咁細建議你帶到獸醫身體檢查一次。祝貓bb身體健康!

大宅

還有新貓記得要困籠2星期觀察比較好

男爵府

畀面勳章

引用:如果貓b識得食雞柳,乾糧加水或罐罐都可食

原帖由 Ivy.C 於 15-04-28 發表
如果貓b識得食雞柳,乾糧加水或罐罐都可食啦,如果只食罐罐,要揀主食罐,否則會唔夠營養,因為有些罐罐只 ...
多謝你覆我呀!咁有無話咩牌子罐罐同乾糧好d? 我陣間去買!

係咪由今日起計2個月就同佢去打針? 去獸醫到檢查係咪話執到隻貓想同但檢查吓就可以? 大概幾錢? 唔該哂你!

民房

回覆:新手養貓b

我剛帶貓b去檢查,診金$250 。另醫生開杜蟲藥$150, D藥夠食2、3次。

大宅

係由出世起計兩個月大就可以打預防針,到時醫生會話你知貓仔幾大,打針檢查大約$250-$350,下圖嘅貓糧你可參考吓,都係一啲好好嘅幼貓糧,希望幫到你

大宅

貓籠要夠大,因為要放貓沙盤、水、糧碗。貓糧加水浸軟俾佢食就可以

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 Ivy.C 的帖子

** 借位查詢 **

hello.

我都係新手 (6個月家貓), 有事想請教一下:
1) 一直無做... 要定期拔耳毛嗎 (同事叫我做...) ??
2) 有定期剪甲, 但玩得巔時, 仍然抓傷人, 如何是好 ??
3) 鬍鬚長左要修剪?
4) 個肚好多時 "姑姑" 聲 = 什麼意思??
[應該唔係餓... 有人在旁, 坐響度或在床上自己清潔就會發出了)
5) 對植物好奇, 又喜歡咬葉及花, 要開始餵食 "貓草葉"?? 每餐都要放進嗎??
6) 一直無帶出街, 亦要去打針 ??
7) 何時絕育 ??

tks.

大宅

引用:回覆+Ivy.C+的帖子**++借位查詢+**hello.我

原帖由 yokochiu 於 15-04-28 發表
回覆 Ivy.C 的帖子
1)不需要的,貓貓耳內是不長毛的, 外耳殼的毛是具有保護作用的,只要平時定期清潔耳仔就可以
2)剛剛剪完的指甲是會比較利,可以買個抓板俾佢磨爪,或者用磨甲器,剪完的時候磨返滑佢
3)萬萬不能剪!貓鬚等於係貓貓嘅探測器和平衡器,剪咗會失去平衡和牠平時最喜歡損去啲好窄嘅地方,就係靠的鬚去探測自己能唔能夠損得過
4)\'姑姑\'叫係心情放鬆舒服時發出嘅,因為佢覺得喺你身邊好有安全感呀,佢鍾意你嘅表現
5)貓草對貓貓好好,但唔需要餐餐食,間唔中食吓就得,可以幫助吐毛。你話佢鍾意咬葉和花,要小心!有些花對貓貓是有害
6)唔出街都一定要打針
7)一般6個月以上可以,如果女仔發情緊最好唔好做住,要過發情期先,因為子宮充血,做的時候有危險。如果男仔嘅手術就好簡單

唔知有冇答錯,有錯請其他貓奴更正

男爵府

畀面勳章

引用:係由出世起計兩個月大就可以打預防針,到時

係由出世起計兩個月大就可以打預防針,到時醫生會話你知貓仔幾大,打針檢查大約$250-$350,下圖嘅貓糧你可 ...
帶咗貓貓去獸醫到檢查,話佢個半月大,已經出夠牙仔可以食乾糧,但佢有蚤同偏瘦, 幫佢滴咗蚤水同食杜蟲藥!我諗住喺屋入面養,滴咗蚤水係咪唔怕架? 醫生介紹食呢隻糧,o唔ok?

但貓貓返到嚟係咁喵同唔肯食嘢,飲水,咁點算?

大宅

呢隻糧我唔係咁熟悉,不過獸醫通常都係介紹呢個牌子。貓貓返屋企係咁喵,應該係搵媽媽,得個半月仲好細,你預佢會喵幾日,唔食嘢係咪佢唔夠力咬糧?有冇浸淋?識吓用手餵,餵到佢自己識去食就唔好再手餵,唔飲水唔得呀,如果真係一啲都無飲過,就用餵藥針筒餵少少水俾佢,貓係好耐喝,好少自己會去飲水,等佢大啲最好買部流動飲水器,吸引佢自己去飲。加油呀!貓貓遇到你真好!

男爵府

畀面勳章

引用:呢隻糧我唔係咁熟悉,不過獸醫通常都係介紹

呢隻糧我唔係咁熟悉,不過獸醫通常都係介紹呢個牌子。貓貓返屋企係咁喵,應該係搵媽媽,得個半月仲好細,你 ...
流動飲水器係點樣架? 頭先用針筒餵到少少水比佢飲,但糧都係餵都唔食,會唔會佢唔鍾意呢隻糧?

好多謝你一直解答我呢個新手嘅問題,希望我同佢都一齊努力!

別墅

引用:Quote:原帖由+Ivy.C+於+15-04-28+發表呢隻

原帖由 karenball 於 15-04-28 發表
流動飲水器係點樣架? 頭先用針筒餵到少少水比佢飲,但糧都係餵都唔食,會唔會佢唔鍾意呢隻糧?

好多謝你一 ...
佢唔食糧,你試下買d專係比貓貓飲既奶比佢飲,太細隻飲奶都係好d,有營養嘛~

別墅

引用:Quote:原帖由+karenball+於+15-04-28+發表

原帖由 Vick2yeung 於 15-04-28 發表
佢唔食糧,你試下買d專係比貓貓飲既奶比佢飲,太細隻飲奶都係好d,有營養嘛~

...
獸醫介紹個隻皇家貓糧鹽分比較多架,唔好比佢拉,你揀d天然糧拉,記住你要考慮埋會唔會成曰缺貨呀~
幼貓糧我又唔係好熟,你去Q-pet睇下

大宅

引用:Quote:原帖由+Ivy.C+於+15-04-28+發表呢隻

原帖由 karenball 於 15-04-28 發表

好多謝你一 ...
有冇試吓俾罐頭?如果都唔食,就買貓奶餵佢,太細唔可以餓咁多餐,慢慢學食糧。飲水器我貓貓用緊呢款,有很多不同類型,你可以去寵物店睇吓。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 karenball 於 15-04-28 發表

...
請問奶係咪喺寵物店會有? 係咪咩牌子都可以?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Vick2yeung 於 15-04-28 發表

獸醫介紹個隻皇家貓糧鹽分比較多架,唔好比佢拉,你揀d天然糧拉,記住你要考慮埋會唔會成曰缺貨呀~
幼貓糧 ...
依家獸醫介紹嗰隻都唔肯食!應該點分係咪天然糧?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 karenball 於 15-04-28 發表

原帖由 Ivy.C 於 15-04-29 發表
有冇試吓俾罐頭?如果都唔食,就買貓奶餵佢,太細唔可以餓咁多餐,慢慢學食糧。飲水器我貓貓用緊呢款,有很 ...
唔該哂你!你介紹嗰隻幼貓罐頭係咪寵物店有得買?

其實依家困籠係咪完全唔好放佢出嚟行或者抱佢?

別墅

引用:Quote:原帖由+Ivy.C+於+15-04-29+發表有冇

原帖由 karenball 於 15-04-29 發表
唔該哂你!你介紹嗰隻幼貓罐頭係咪寵物店有得買?

其實依家困籠係咪完全唔好放佢出嚟行或者抱佢?
梗係可以抱拉,抱佢個時你可以摸佢多d,特別係下巴仔、肚仔、頸仔,如果佢舒服,佢會有咕咕聲架,好得意架
其實我個人覺得困籠佢好慘,不過初初咁細隻又要比d時間佢熟習下環境,佢係會叫下架,揾同伴同媽媽嘛,由其係夜晚,會叫好耐,你預兩三日至一個星期拉,我個時都無困籠架,咪成日陪住佢囉,放條毛巾(最好有你d氣味)係一個暗暗地既地方,放佢上去,比佢訓下,耐左佢會週圍走,但你小心個會入左去d死角位(梳化底、櫃底⋯)因為佢仲係怕嘛,所以d人話要困籠~
困籠有佢既好處,我朋友個隻,屋企無人同夜晚就困籠,有人係屋企就放佢出黎,佢係會乖D,有時會自動自覺入籠訓教

別墅

回覆:Vick2yeung 的帖子

佢唔食糧你就餵奶比佢飲拉,等佢大d,三個幾月左右先比乾糧佢食

首頁

尾頁

跳至