跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地下個月去去墨爾本做 PR visa first landing, 我想到步後開個澳洲銀行戶口,方便之後買樓……但系澳洲hsbc email 答覆, 因為我沒有固定澳洲地址, 所以不能夠開澳洲銀行戶口……

請問其他媽媽有冇遇到相同問題?唔知系咪每間銀行都系咁嫁………>_<

謝!

公爵府

回覆:saraho2015 的帖子

冇地址,乜都申請唔到的。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

吾洗急住開,你無TAX FILE NUMBER 開了戶口銀行好似吾知比小D息你還是每月收你錢(忘了)

別墅

引用:吾洗急住開,你無TAX+FILE+NUMBER+開了戶口

原帖由 queencaribbean 於 15-04-29 發表
吾洗急住開,你無TAX FILE NUMBER 開了戶口銀行好似吾知比小D息你還是每月收你錢(忘了) ...
冇tax file no. 所收嘅利息會扣稅

複式洋房

回覆:queencaribbean 的帖子

系唔系開咗TFN, 就一定要每年交報稅表?
(我地打算first landing 后,一至兩年后先全家過去……)

另外,打算系呢一至兩年買樓……依家開唔到銀行戶口,都唔知點調動資金~_~

大宅

回覆:系澳洲開銀行戶口

我唔清楚hsbc,好耐之前,09年,我係commonwealth bank開戶口,冇固定地址都得,用附近郵局地址,不過唔知而家得唔得呢……

大宅

你香港有無HSBC premium account? 有的話,可以係香港開澳洲HSBc戶口。用香港住址就得。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

其實唔需要固定地址都得,地址主要係用黎寄張卡俾你,之後有需要可以再轉地址。

複式洋房

回覆:Jvanvan 的帖子

開咗TFN, 就一定要每年交報稅表?

男爵府

saraho2015 發表於 15-4-30 14:31
開咗TFN, 就一定要每年交報稅表?
no need..................if you dont have any official income

複式洋房

我以前在westpac 香港公司先開戶口,佢會俾到一組戶口號碼你,但要到澳洲後親身到銀行才可activate 個戶口,有了戶口後你可以在網上銀行加入澳洲的銀行戶口,再經網上銀行做滙款,希望幫到你啦

洋房

咁... 你地搵左地方住未架??

大宅

我3月時係香港HSBC 開戶,用香港地址,方便自己transfer $去澳洲。nab 我都有一個戶口,係買樓mortgage 個陣nab開埋俾我

複式洋房

We can open a bank account at ANZ Australia before moving there.

http://movingtoaustralia.anz.com ... -arrangeyourbanking

請問在Sydney, ANZ 還是 HSBC比較好(分行地點, 服務, 收費)?

複式洋房

我在香港HSBC直接開澳洲戶口啊,咩都唔使!

複式洋房

回覆 penlin 的帖子

是否要做PREMIUM客戶才可?
如要, 請問幾錢存款先可以做PREMIUM?

公爵府

引用:回覆 penlin 的帖子是否要做PREMIUM客戶才

原帖由 eliselin 於 15-09-16 發表

好似普通account holder 都可以架。

我十几年前过黎時,hsbc hk 都有叫我系hk 开定澳洲戶口。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

不是premium客戶都可以開,但要俾HK$800手續費,要在中環總行先可以開還要預約。

大宅

引用:回覆 penlin 的帖子是否要做PREMIUM客戶才

原帖由 eliselin 於 15-09-16 發表

我2年開就hk$1m, 唔知依家有冇變

複式洋房

回覆:siusiu128 的帖子

I think anz is better than hsbc, just my personal opinion.
I applied for mortgage before, hsbc take ages to give me the approval, and the rate/borrowing amount are not good. Anz give me straight away, very efficient.

首頁

尾頁

跳至