論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我屋企個菲姐,上年12月入職,當時我就生bb,請佢返來係湊bb的,因為我要返工
佢自己有兩個仔,但佢地湊b果套根本唔適用於香港,例如夜晚攬住個b訓、一歲都未戒夜奶因為揭起件衫就餵人奶太方便...

我三個月產假,日日嘔心瀝血教佢點湊b,但佢都好似拿手唔成世咁,個b餓又去tum佢訓,個b扭眼訓又走去撩佢玩...

佢表面好勤力、好肯做、好肯學,但睇得出佢骨子裡係懶、無耐性、星期一等星期日、起身等訓覺,而且好鍾意發夢、做野那西...

例子一:bb 3 個鐘食一次奶,佢可以餵完個半鐘,就再餵第二餐,原因係佢記錯時間喎!!! 但已整左個表俾佢自己mark時間,幾時換左片、餵左奶全部都有紀錄,但佢咁都可以記錯!

例子二:餵b飲奶又成日chok到個b,餵一餐奶chok 3次,仲要若無其事咁既樣,個b chok緊都繼續餵

例子三:成日發夢,陪我帶bb去健康院,成個魂魄唔知去左邊,問佢攞針卡無反應、攞紀錄冊又見我唔到。放個b係bb車叫佢睇住,佢對眼望住天花板,我行左埋去放低埋個手袋係車底佢都唔知...

例子四:用來抹窗個把,佢可以成個頭由幾十樓飛左落街

例子五:廁所板多次出現m血

例子五:朋友上黎我屋企後,就問我做咩個工人黑面! 事關個工人無同客人主動打招呼之餘,仲坐係sofa抱住個b神態自若,唔知以為佢係女主人! 到個b俾我抱走左,佢就即閃左入房發mo,水都唔識斟杯俾人! 佢個樣,只要唔笑就係黑面樣一個,天生黑面...

更厭重既問題係,佢份人唔誠實,大大隻眼講大話!!!

1. 用我把生果刀開罐頭(行為本身已經好低能),結果斷左...之後將把刀條屍放係灶底!!!仲要落街買過把唔同款既刀放返係廚房當無事發生! 一日後俾我發現,跟住就話自己打算同我講架喇,不過唔記得左講咁話喎!

2. 有次我係cam見到bb喊但個工人唔見人,於是我開個喇叭聽下咩事! 點知俾我聽到個工人唔知係邊個位置傾緊電話,我清清楚楚聽到佢係到搵緊工! 之後我打俾佢,問佢頭先係咪傾緊電話,叫佢bb喊要睇左bb先,唔好掛住傾電話! 佢竟然誓神劈願話自己無傾電話! 最好笑既係,果晚返到去,佢主動走過黎話,係d朋友打俾佢,佢只係接電話叫d朋友咪再打黎阻佢專心工作!

我同我先生都唔太滿意個工人,星期日見佢唔到人都開心d!

但佢都有好處:

1. 食野好隨便,無要求
2. 襟話,永無駁咀
3. 好緊張份工,好怕俾人炒

我係咪應該考慮換過個工人?

男爵府

如果唔like,唯有換人。

大宅

其實你聽到佢搵緊工, 即係冇心做

大宅

如果唔鐘意,自己又負擔到,咪換囉.
聽你咁形容.都覺得呢個姐姐唔係好得

大宅

LuyiuLady 發表於 15-5-5 15:52
我屋企個菲姐,上年12月入職,當時我就生bb,請佢返來係湊bb的,因為我要返工
佢自己有兩個仔,但佢地湊b果 ...你工人好似博炒喎。。。

男爵府

其實我想知,我呢個工人算唔算係差? 我擔心請過果仲差,心大心細!

搏炒佢一定唔係,佢已被炒過兩次,再俾人炒恐怕好難再搵工! 而且佢似乎好想得到我認同,經常搏表現,係我面前勁殷勤,會搶住d野黎做(但我一擰轉背佢就發夢、發mo...)

複式洋房

佢已被炒過兩次你都請??

if no kids or babies, just handle the housework, no problem.

but you have to work and she has to handle the baby herself, don't you think it's a bit too risky?

大宅

佢難唔難揾工唔關你事, 唔使同佢諗, 講真好的姐姐大把, 只係大家只講唔好的姐姐, 如你環境唔差就換過個了, 有機會請到個好好的, 佢係你面前博表現有咩用, 你反而係要佢係你唔係到時表現好先有用

珍珠宮

引用:其實我想知,我呢個工人算唔算係差

原帖由 LuyiuLady 於 15-05-05 發表
其實我想知,我呢個工人算唔算係差? 我擔心請過果仲差,心大心細!

搏炒佢一定唔係,佢已被炒過兩次,再俾 ...
你問自己,佢湊你b湊成點,你o唔ok

最重要,你返工後你放唔放心交個b比佢

大宅

回覆:LuyiuLady 的帖子

換啦,當自己唔好彩

大宅

回覆:就快5個月,仲覺得個工人好唔順眼,係咪要換?

炒吧,同我件中東七年仙一樣,扮主人,唔serve客人,黑客人面,我有d㕑房嘢唔見咗都仲未搵返

珍珠宮

引用:佢難唔難揾工唔關你事, 唔使同佢諗, 講真好

原帖由 amyyiu888 於 15-05-05 發表
佢難唔難揾工唔關你事, 唔使同佢諗, 講真好的姐姐大把, 只係大家只講唔好的姐姐, 如你環境唔差就換過個了, ...
係咪真係有好工人?我請過4 次,只有第二次個肥印做到完約,但佢都係懶,有啲dirty

第三次直頭no report duty

其餘兩次,冇眼睇!

大宅

引用:Quote:原帖由+amyyiu888+於+15-05-05+發表

原帖由 小mama 於 15-05-05 發表
係咪真係有好工人?我請過4 次,只有第二次個肥印做到完約,但佢都係懶,有啲dirty

第三次直頭no report d ...
Omg, 我懷疑呢版d怨氣仲勁過婆媳版

伯爵府

畀面勳章

Fatpei 發表於 15-5-5 18:00
佢已被炒過兩次你都請??

if no kids or babies, just handle the housework, no problem.
贊同

大宅

回覆:LuyiuLady 的帖子

d工人大多都是一般!係睇下大家夾不夾到,及工人識不識做!難講

大宅

你以上舉既5個例子, 我都唔會接受得到, bb仲要new born添, 點會放心比佢湊? 一次意外, 可以令你後恢一世, 睜開眼講大已經話冇得醫, 萬一佢整到bb又扮唔知唔話你聽, 咁點算 ? 佢有心改善既, 唔會嚟左幾個月都仲係咁, 比我就唔留佢啦, 太令人擔心

禁止訪問

複式洋房

回覆:fionaleung43 的帖子

佢咁樣都叫做係緊張份工??

洋房

回覆:就快5個月,仲覺得個工人好唔順眼,係咪要換?

換啦,起碼有機會搵過好工人!

大宅

引用:其實我想知,我呢個工人算唔算係差?+我擔心

原帖由 LuyiuLady 於 15-05-05 發表

搏炒佢一定唔係,佢已被炒過兩次,再俾 ...
Quite poor, can fire if you can\'t trust her with the baby

首頁

尾頁

跳至