自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:popo0825 發表於 15-5-12 19:40 有皮

原帖由 frenchmay 於 15-05-13 發表

請問係咪痕都keep 住食定轉藥?如果無轉,咁有咩方法止痕 ...
我都係食左1個月到。。係好熱個陣先身痕咪拎濕紙巾抹下。忍唔到先r 下

大宅

引用:Quote:原帖由 frenchmay 於 15-05-13 發表

原帖由 popo0825 於 15-05-13 發表
我都係食左1個月到。。係好熱個陣先身痕咪拎濕紙巾抹下。忍唔到先r 下
我都食藥食到好痕,探無比膏都止痕唔到好耐, 重有失眠添! 我現在已經開始肥緊, 有冇辦法可以令到身體,唔肥得太緊要?

大宅

引用:Quote:原帖由 popo0825 於 15-05-13 發表我

原帖由 meii939 於 15-05-14 發表
我都食藥食到好痕,探無比膏都止痕唔到好耐, 重有失眠添! 我現在已經開始肥緊, 有冇辦法可以令到身體, ...
我同你相反,瘦得好快

男爵府

請問有咩病徵?

子爵府

popo0825 發表於 15-5-13 23:10
請問你食嘅綠色藥丸一日要食幾多粒?係咪食咗一個月後無以前咁痕?

大宅

引用:Quote:popo0825 發表於 15-5-13 23:10 我都

原帖由 frenchmay 於 15-05-14 發表
請問你食嘅綠色藥丸一日要食幾多粒?係咪食咗一個月後無以前咁痕?
1日食9粒,早午晚,係不定時痕,心口最多粒粒

大宅

引用:Quote:原帖由 meii939 於 15-05-14 發表我

原帖由 popo0825 於 15-05-14 發表
我同你相反,瘦得好快
你每月覆疹,是唔要驗血?

大宅

引用:Quote:原帖由 popo0825 於 15-05-14 發表我

原帖由 meii939 於 15-05-14 發表
你每月覆疹,是唔要驗血?
下個月抽血覆診啦

大宅

引用:Quote:原帖由 meii939 於 15-05-14 發表你

原帖由 popo0825 於 15-05-15 發表
下個月抽血覆診啦
你睇一次, 連埋抽血幾多錢呀?

大宅

引用:Quote:原帖由 popo0825 於 15-05-15 發表下

原帖由 meii939 於 15-05-15 發表
你睇一次, 連埋抽血幾多錢呀?
第一次睇未抽血連藥1200蚊內。。

大宅

引用:Quote:原帖由 meii939 於 15-05-15 發表你

原帖由 popo0825 於 15-05-15 發表
第一次睇未抽血連藥1200蚊內。。
好貴啊!我睇普通科炸

複式洋房

回覆:甲狀腺如何選擇… 飲碘水還是做手術?

以前我21歲也有甲狀腺偏高,頸腫,眼凸,手震,人好攰,心跳加速,出汗,體重下降,食左一年藥冇事,一直到現在40歲冇番發過

別墅

BK Milk勳章

引用:如題…謝謝分享

原帖由 lamlam1609 於 15-05-07 發表
如題…謝謝分享
我22-23歲既時候將頸上面既甲狀腺全部切除!甲狀腺唔穩定既人會有眼突、手震、頭暈、想嘔、情緒暴燥、訓唔著、同埋諗野成日諗埋一邊、體重會特然之間急重/跌……等等!我條頸不嬲都腫同埋眼突,情緒問題當然有!有日條頸既位置禁落去好痛仲好似有粒野係到!之後去check!原來我有2粒瘤係甲狀腺到!照左1粒係良性1粒開始有d惡性!醫生話唔可以做微創!就做左傳統開刀!做左4個幾鐘!其實有d人可以唔洗割哂全部!睇情況!因為我細胞增生得快醫生怕會再發!所以媽咪同意情況下我全部甲狀腺割哂!住左8日醫院!做完手術要插個放血水袋係頸到!怕血水係頸到!之後沖涼唔得洗頭唔得!做完手術要食藥去補充返我自己製造唔到既甲狀腺素!但係藥要夾返!我之前一個禮拜食足7日100g既藥會多得濟暈!之後醫生叫我一星期食6日!慢慢就好好多!做完手術之後個個禮拜去睇醫生!抽血!之後慢慢一個月一抽一次!到依傢27歲啦!依傢4個月左右抽一次!都算再無咩特別!只係我身體超差成日病同食藥!醫生話如果唔食甲狀腺藥停藥的話只有2個星期既命!所以為有成世食藥啦!甲狀腺素係一樣對身體好重要既野!因為我自己製造唔到就要用藥補充!我上次等唔到係法國做埋單十二萬!我唔係有錢好在有保險保8成!至於我媽咪係我20歲既時候都做左呢個手術!但佢只割左3/4!醫生話遺傳比我!但係好奇怪既係!我做完手術甲狀腺素穩定左之後我對眼唔知點解真係縮返入去!而情緒都無咁波動!不過如果比我揀多次我都係做手術!辛苦半年一勞永逸!過程辛苦但係唔洗再擔心!雖然要食藥!但係樓主記住!有得醫既病總好過無得醫既病!加油!btw 幸運地2年前生左bb佢無遺傳我既甲狀腺問題!不過陀b既時候每個月都要抽血check住!依傢對打針抽血已經係0感覺!😄如果有問題想問可以隨時問我呀!雖然我唔係專業不過我係過來人!😊😊😊加油呀!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:甲狀腺如何選擇… 飲碘水還是做手術

食藥,手術,碘水,三樣我都試過,千萬唔好飲碘水,因幅射傷身體,甲狀腺隱定後勤於運動少機會復發
(你家人屬甲亢)

大宅

我岩岩CHECK到有甲亢進, 而家開始食綠色豆豆(2粒 X 3次)
唔知要食幾耐, 真係好擔心會肥胖, 因為我體重不嬲都係95 ~ 105 尼個RANGE,
平時心跳九成時間都OVER 100, 但有時會OVER 150 (會想暈)
我好擔心, 對尼個病好陌生, 好突如奇來, 好唔開心!

大宅

回覆 lamlam1609 的帖子

有得揀一定係飲碘,除非入面有瘤就揀手術,我食藥食左3年都控制吾到就飲碘水,飲咗3次,以後都要食補充劑,之後一直無事,係有左時D藥食多少少分量,到而家一直無乜事,都十四年了

大宅

其實我都有呢個問題,究竟做手術好定飲碘水好,我都食左綠豆仔3年,仲未醫好,個個月要返醫院抽血,之前醫生叫我飲碘,但家人都話怕有癌,所以拖拖拉拉咁,最後同醫院醫生講想做手術,經過幾次堅持,終於可以安排10月做手術,但而家又好擔有後遺症。

大宅

引用:Quote:原帖由 popo0825 於 15-05-15 發表第

原帖由 meii939 於 15-05-15 發表
好貴啊!我睇普通科炸
普通科連抽血幾錢呀。。。而家個個月千幾蚊好貴呀

子爵府

回覆:甲狀腺如何選擇… 飲碘水還是做手術?

我食藥控制,定期復診,依家無再食藥

大宅

聽醫生講,有甲亢既人,食完第一次療程後,有部分人係會完全好番唔再覆發,但如果有第一次翻發既人,之後再次翻發既機會只會越來越高。所以如果翻發過1,2次既,醫生會建議飲碘水。

政府,私家我都睇過,都唔建議做手術覺得飲碘水好係因為風險問題,醫生話甲狀腺後面就係聲帶,兩者好近,怕手術會整到聲帶,而且手術一定有風險。

但有個朋友既情況就唔同,因為甲狀腺上有啲水泡,所以就做手術。

首頁

尾頁

跳至