論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的菲傭將在今年10月滿4年約, 不會續, 因為多多要求, 黑面, 屋企唔見嘢(但無証據), 只不過我老公成日話好lai好去, 唯有忍.....

咁我打電話去1823勞工處問, 完4年約後要點計, 他的回覆簡直難以罝信:-

1. 遣散費 : 他問我為什麼要不同工人續約, 我說想轉印傭,
他說工人有沒有另我不滿的地方, 而工人知唔知? 我話有, 但沒有出warning letter; 他便說工人有機會懷疑你不想付長期服務金, 而不跟他續約, 所以要付遣散費! 我即時O咀, 我話mud 我無權選擇續唔續約咩? 唔係第5年先要俾長期服務金? 點解要俾遣散費? 1823有無搞錯

請問各位, 到底完4年約, 僱主要提供什麼給呢D公主走? 我理解要付以下: -
1. 單程機票 + 100 (其實上年12月我已付了單程機票$1800給她, 她自己付一半)
2. 8+9 日合共17日大假, 但我工人上年12月已放了21日回去探仔, 我話扣annual leave, 咁我仲要唔要俾錢代假佢?
3. 仲有無嘢要俾?
4. 咁煩, 可唔可以暑假我一家人去旅行前炒? 1823 又話唔可以無理解僱

點解mud 都幫哂D工人? 咁唔公平

麻煩各位幫忙解答,到底1823 果個人講D嘢啱唔啱?

謝謝

大宅

我理解係1823咁答你佢係保護佢自己者

實情係唔使, copy from 勞工處︰

問1. 僱 主 在 甚 麼 情 況 下 須 支 付 遣 散 費 給 僱 員 ?
答1.
僱 員 按 連 續 性 合 約 受 僱 不 少 於 2 4 個 月 , 並 符 合 下 列 其 中 一 項 條 件 , 可 享 有 遣 散 費 :

( 1 ) 因 裁 員 而 遭 解 僱 ;
 ( 2 ) 在 固 定 期 限 的 合 約 期 滿 後 , 因 裁 員 而 不 獲 續 約 ; 或
 ( 3 ) 遭 停 工 。

問2. 甚 麼 是 裁 員 ?
答2.
僱 員 若 基 於 以 下 原 因 , 即 視 作 因 裁 員 而 被 解 僱 :

( 1 ) 僱 主 結 束 或 準 備 結 束 營 業 而 解 僱 僱 員 ;
 ( 2 ) 僱 主 停 止 或 準 備 停 止 經 營 僱 員 受 僱 的 工 作 場 所 而 解 僱 僱 員 ﹔ 或
 ( 3 ) 僱 主 對 僱 員 所 擔 任 的 工 作 , 或 對 僱 員 在 其 受 僱 地 點 所 擔 任 的 工 作 需 求 量 縮 減 或 預 期 會 縮 減 而 解 僱 僱 員

唯一有位俾佢入係第3點
所以你要話炒佢係因為舊工人工作態度唔好要轉工人
而唔係因為小朋友大左唔再需要請工人

大宅

謝謝你回覆!

咁即10月完約係唔洗俾啦!真係俾1823嚇死!

但1823好堅持仲話我仲要俾多一程單程機票工人返菲, 我話已經在12月俾咗單程! 佢都話仲欠工人一程!

子爵府

但係你最好去agent度登記搵緊另一個工人

子爵府

咁佢就入唔到你第三點

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實你唔應該advance俾完約回國機票工人, 假設佢完咗你份約唔再喺香港打工要返去, 只要佢話冇錢買機票, 佢一樣可以追你攞, 因為喺香港政府立場, 外傭係因為僱主申請而來港, 所以僱主係有責任送佢哋返國, 喺完約前俾工人嘅嘢, 佢哋可以當係饋贈, 當然, 你工人若然會繼續喺香港打工, 佢未必會追你, 但的而且確係有哩個可能性, 因為一打上庭, 無論咩理由, 工人冇錢買機票返去, 就一定要僱主負責送佢返去, 政府唔會理, 亦唔會用公帑遣返佢哋。

如果你再請外傭, 係唔駛俾遣散費, 但1823答你嘅答案, 未必係錯晒, 香港的確係有無理解僱哩個名堂, 係為阻止僱主逃避對僱員嘅責任而設立, 當然未必個個外傭會咁做, 但如果有證明僱主因為不滿意外傭表現而唔再續約, 對僱主嚟講較保障, 同埋最好唔好寫推薦信俾外傭, 如果佢工作表現咁好, 點解僱主唔續佢約? 係咪因為要逃避長服責任? 推薦信係捉蟲之舉!

大宅

多謝各位的意見!

我6月會開始簽新工人, 安排10月到港!

DoReMi 媽咪, 請問我係咪要俾工人知我們有什麼不滿地方? 但之前我已經同佢講過佢成日黑面, 又同我個仔嘈交, 我個仔都唔鍾意佢, 不過, 我哋唔想仲有幾個月大家面咗咗!

佢放完假返嚟D態度好咗好多, 但我唔會再種計, 我好記得佢之前剛續完約之後的態度, 黑面, 駁咀, 叫極唔應, 坐地起價!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然你以前已經提出過佢黑面, 同你囝唔咬弦, 我做法係會喺佢走嗰日結數時, 俾返一封信佢, 話俾佢聽唔再同佢續約, 原因係哩幾點, 並要提及當時(最好有埋月份)曾經要求工人改善, 但未見好轉, 所以決定不再續約。 我會喺佢走嗰日當一封離職信咁俾佢, 連埋所有收條, 叫佢簽收。 但唔會先前俾佢聽咩原因, 其實到差唔多完約前一個月你仲冇行動, 佢都知你唔會續佢。

複式洋房

CRAZY 1823
唔駛比
,不過你真的要搵另一個工人

大宅

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

Thank you for your comment

首頁

尾頁

跳至