論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,

菲:32, single, no child, 英文比較好, 應該溝通到

再之前係新加坡做過,

之後來咗香港, 第一個約2年, 第二個6年, 第三個3個月 (話因家事自己走) ... 咁會唔會考慮?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家事自己走? 走去邊? 家事咪返咗菲? 佢海外再重新申請過嚟?

我諗法係, 佢第2個約做咗6年, 已有自己嗰套, 去新家庭要適應唔係易事, 如果你覺得佢可以, 想請佢, 要事先同佢聲明, 嚟到你度要跟你嗰套, 態度要謙遜, 每個家庭要求唔同, 唔好將佢以前做開嗰套擺入你屋企叫你跟。

大宅

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

她說是家事自走,現在係菲,想再申請來香港做嘢;我都會怕係old sea food, 但我主要找人幫忙打掃買菜煮飯,唯一家中個9月升小一,可能要工人跟下,幫忙接放學;佢英文又係暫時我最聽得明,其他幾個我怕自己都溝通唔到

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hobby 發表於 15-5-8 16:11
她說是家事自走,現在係菲,想再申請來香港做嘢;我都會怕係old sea food, 但我主要找人幫忙打掃買菜煮飯, ...
哦 ~ 如果佢喺菲,可能真係家事。

大宅

我嗰個菲係之前僱主做左8年幾,因家事自己辭職,
佢係我度做非常好,所以可能呢個原因係真都唔出奇。
後尾問佢佢話因為要返去攪離婚,雖然唔知真假,但佢做得好就唔理。其實都係博架咋

禁止訪問

侯爵府

回覆:hobby 的帖子

Can\'t ga,佢地你請畤依套叫佢跟佢話0k之後唔㗎,我賤賓renew 前話change then no lor up to now

大宅

有得睇佢既PASSPORT VISA 記綠先考慮, 可能佢或者個AGENT作野都唔定架喎

男爵府

回覆 hobby 的帖子

如果你唔介意佢比較有主見, 有自己個套..可以諗下....

大宅

回覆 hobby 的帖子

我會問多少少問題才決定, 例如佢2年約要做些什麼日常工作, 6年約又做些什麼日常工作, 老實講, 6年約可能只係個顧主家庭簡單無乜嘢做, 同佢做事的能力和態度毫無關係, 3個月斷約可能新顧主要求高所以反正儲了點錢就唔想受氣就唔做。亦可以問佢要前顧主電話拿reference, 佢敢俾應該無問題。

大宅

回覆:ryan-mama 的帖子

謝謝大家,
我們最後跟姐姐視像傾完,覺得她好好;我見佢分CV有做咗3個月就完約那僱主的電話,agent也說問過,辭職因姐姐要返菲解決土地問題;CV有晒護照和身分證影印;姐姐可以詳細講返之前幾份工太約做什麼;雖然話係香港做咗咁耐,但傾計又仲覺得佢好純和帶點天真,例如問到她平日放假做什麼,當她說到的時候,完全自然流露,由心發出笑容,所以我相信,至少她心地不壞,其他,都要真正返工至知,希望一切順利平安

大宅

引用:她說是家事自走,現在係菲,想再申請來香港

原帖由 hobby 於 15-05-08 發表
她說是家事自走,現在係菲,想再申請來香港做嘢;我都會怕係old sea food, 但我主要找人幫忙打掃買菜煮飯, ...
你小朋友算大,可以博下

男爵府

畀面勳章

hobby 發表於 15-5-11 18:14
謝謝大家,
我們最後跟姐姐視像傾完,覺得她好好;我見佢分CV有做咗3個月就完約那僱主的電話,agent也說問 ...
小朋友大個,我都會請個有經驗嘅,懶得慢慢教!
最緊要小朋友安全,放工返到屋企有飯食,唔洗我做家務,咁已經合格~

大宅

是的, agent都話, 我哋2個要返工, 都冇時間慢慢教, 阿囡又開始大個, 有事識得講俾我知, 加埋返放學接送都不用過馬路, 真係萬一有問題, 阿囡自己都返到屋企, 或找到其他人幫, 所以姐姐只要做到家務, 煮到飯, 阿囡安全, 咁我就覺得合格了

首頁

尾頁

跳至