婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:其實我覺得你老公未必真係信佢細妹搵7千,

原帖由 菇兒 於 15-05-10 發表
其實我覺得你老公未必真係信佢細妹搵7千,只係唔想你煩先咁講

我都係人個妹,我亞哥好清楚 ...
咁你阿哥可能搵得夠,或者屋企唔使你阿嫂點出錢!但而家我個個月都俾得多過我c6,但c6為頭家已經係節衣縮食,次次食飯一千幾百,我唔想c6食得太差,有時借啲以幫佢俾其他開支,或者偷偷放錢喺佢銀包,“使阿哥應份”,我都想 “使老公應份” !如果我老公搵得多搵得夠,頭家唔使我煩,我理佢請阿豬阿狗食飯!果個姑仔,成日借啲以出去食出去食,想玩我兩個女,食飽玩夠拍拍羅友走人,可以唔嬲咩?

大宅

回覆:我c6竟然相信佢個妹搵$7000一個月……

算啦,年年母亲节父亲节中秋节,我6299都会叫4个姑奶加佢地全家成20个人来饮茶,次次我老公买单,从无例外,又唔系揾得多,但佢地食完从来无主动话买单,拍拍屁股就返我度打麻将,晚上又开两围食饭,佢地系有俾一千几百6299过节,但饮茶食饭都系我老公俾,十几年都系甘,我未嫁来人地就系甘,你无声出!

珍珠宮

feifei_baby 發表於 15-5-10 08:23
咁你阿哥可能搵得夠,或者屋企唔使你阿嫂點出錢!但而家我個個月都俾得多過我c6,但c6為頭家已經係節衣縮食 ...
如果你c6再係咁,你試下唔好幫佢比其他開支,又唔好放錢係佢銀包,等佢山窮水盡,佢就會開始同個妹計較。
(你咁好,你c6見自己有錢夠洗,咪慷慨對個妹囉。佢唔會諗到佢手頭鬆動係因為你額外比左錢佢,只會覺得「咁我夠洗又鬆動,唔洗同個妹計較)

大宅

係咁架啦

大宅

引用:Quote:原帖由+菇兒+於+15-05-10+發表其實我

原帖由 feifei_baby 於 15-05-10 發表
咁你阿哥可能搵得夠,或者屋企唔使你阿嫂點出錢!但而家我個個月都俾得多過我c6,但c6為頭家已經係節衣縮食 ...
嬲係正常,我只係想帶出其實你c6可能係知情,不過因責任問題佢會take care個妹。

我老豆都係咁教亞哥,父母無得食都要比仔女食,亞哥要睇住細妹

咁當然,如果你姑仔擺明係痴飲痴食又另一回事啦

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 15-05-10 發

原帖由 菇兒 於 15-05-10 發表
嬲係正常,我只係想帶出其實你c6可能係知情,不過因責任問題佢會take care個妹。

我老豆都係咁教亞哥,父 ...
我c6應該唔知情,基本上佢唔會懷疑親人同佢講嘅說話,係我忍唔住計俾佢睇佢先恍然大悟!佢唔係唔知我地捱緊貴租養緊兩件,佢可能覺得係應份吧,要個窮嘅阿哥養個富貴嘅妹都係應份吧,佢都三十歲,三十而立,佢都係時候負返下責任,佢唔夾我會當面叫佢夾,佢面皮厚,我都陪佢厚,大家一齊樣衰!

侯爵府

可能真係7000一個月,打散工又唔比心機搵工搵錢。

伯爵府

feifei_baby 發表於 15-5-10 08:23
樓主,你咁樣竉老公,係間接令自己受苦之一原因喎。。

你唔好再做蝕大底事啦!留返d錢錢對自己好些啦!

公爵府

引用:Quote:feifei_baby 發表於 15-5-10 08:23

原帖由 M.A.C 於 15-05-10 發表
樓主,你咁樣竉老公,係間接令自己受苦之一原因喎。。

你唔好再做蝕大底事啦!留返d錢錢對自己好些啦!
老公只係太好人,太愛家人,佢好錫我的,唔通由佢餐餐捱面包?衰啲講,佢捱差身子,最後咪又係我受?唔通佢個妹會嚟照顧佢咩?

子爵府

引用:我嫁咗六年,從未見過姑仔請大家食嘢,even

原帖由 feifei_baby 於 15-05-09 發表
我嫁咗六年,從未見過姑仔請大家食嘢,even一塊餅,成三十歲人夾錢都未試過,老馮阿哥埋單,有時仲帶埋個男 ...
甘你同姑仔講,你地得5仟收入詐,你7仟好過我啦。

琥珀宮

我贊成唔好幫老公俾其他錢,真的,佢無錢用,自然會明白要問返你姑仔夾返d錢,信我,心痛老公我明白的,未駛試好耐架,試一個月即見效,因為我試過

M.A.C    發表於 15-5-10 20:17

伯爵府

同枱分單

翡翠宮

你C6係大哥上身,咩都信曬個妹,如果唔係夾好多錢,算喇

子爵府

一人世親兄妹,唔通唔幫佢咩

大宅

信佢都傻喇

大宅

回覆 BabyFungT 的帖子

認同

公爵府

引用:一人世親兄妹,唔通唔幫佢咩

原帖由 ya_01 於 15-05-10 發表
一人世親兄妹,唔通唔幫佢咩
難講,多年前仲同c6拍緊拖,c6工傷,傷到個腦,又行唔到,都係我同啲朋友俾錢c6養家,佢個妹,一個仙都唔幫屋企,過咗排仲去旅行,你話呢啲咩人嚟?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 ya_01 於 15-05-10 發表一人

難講,多年前仲同c6拍緊拖,c6工傷,傷到個腦,又行唔到,都係我同啲朋友俾錢c6養家,佢個妹,一個仙都唔幫 ...

複式洋房

點講都係個妹衰格㗎啦,不過你c9人真係好,自家人無計較,如果唔係成日見,一餐半就算啦!免得激親自己吖嘛~

別墅

引用:Quote:原帖由 ya_01 於 15-05-10 發表一人

難講,多年前仲同c6拍緊拖,c6工傷,傷到個腦,又行唔到,都係我同啲朋友俾錢c6養家,佢個妹,一個仙都唔幫 ...
真係無野講

首頁

尾頁

跳至