少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔15個月,同佢講野成日唔望住人,好唔專心呀! 有時喺屋企同佢講嘢佢好似聽唔到唔望住我咁,淨係掛住望佢嘅玩具,隻眼唔會望到我,同埋一唔比佢想要嘅嘢佢就大發脾氣尖叫叫得好大聲!

平日夜晚好早訓7:30pm,琴晚同佢出咗街食飯慶祝母親節唔知係唔係太攰,係咁發脾氣同大叫對住條街叫得好大聲!。唔肯坐係度要周圍行,大家遇到咁嘅情況會點處理呢? 可以點教?

伯爵府

回覆:15個月男仔,講野唔望住人

佢每日嘅常規破壞了咁發下脾氣好正常。如果你覺得佢冇眼神接續咁18個月返健康院時要同姑娘講。

大宅

回覆:Amazingb 的帖子

佢糸未特別中2會轉圈的玩具,中2爬高,中埋匿埋一角或衣櫃裡?

別墅

引用:佢糸未特別中2會轉圈的玩具,中2爬高,中埋

原帖由 DaiDaiBaby 於 15-05-10 發表
佢糸未特別中2會轉圈的玩具,中2爬高,中埋匿埋一角或衣櫃裡?
鍾意爬高爬底,轉圈玩具我冇所以唔知,鍾意搭高積木同埋拆開玩具, 今日佢訓醒同佢講野好在都有望住我,但發嬲個時就唔會望!

別墅

回覆:DaiDaiBaby 的帖子

So far 未有入過衣櫃

大宅

引用:Quote:原帖由+DaiDaiBaby+於+15-05-10+發表

原帖由 Amazingb 於 15-05-10 發表
鍾意爬高爬底,轉圈玩具我冇所以唔知,鍾意搭高積木同埋拆開玩具, 今日佢訓醒同佢講野好在都有望住我,但 ...
建議你同健康院約時間帶BB番去檢查下,之前系電視上有個節目,介紹自閉症的小朋友與人系吾會有正面眼神接觸之外,還有我以上講的症狀,你帶他去撿查下先。

別墅

回覆:DaiDaiBaby 的帖子

好呀!唔該

男爵府

Amazingb 發表於 15-5-10 11:42
我個仔15個月,同佢講野成日唔望住人,好唔專心呀! 有時喺屋企同佢講嘢佢好似聽唔到唔望住我咁,淨係掛住 ...
唔駛咁擔心先,對小朋友來講, 聽人講嘢唔望人係再再再正常不過, 尤其係起佢專心做梗其他嘢 或者 身體狀態比較差(例如肚餓、攰、病)的時間。
最重要係同佢玩果陣佢知道要望你, 嘻戲追逐果陣佢會搵你, 願意同你一齊玩玩具, 有交流就OK喇。
至於發脾氣,小朋友攰自然係脾氣大架咯, 大人都會啦。
如果佢想要D嘢唔俾佢佢會發脾氣, 咁最後你會唔會到因為佢發脾氣而俾佢, 定係會講解佢聽點解冇得俾, 又或者搵其他嘢分佢心? 如果佢次次發脾氣都得到佢想要的, 咁梗係繼續發啦.......不過當然唔好乜要求都唔滿足小朋友啦, 佢會覺得好冇安全感, 所以最重要係睇件事合唔合適去做。

別墅

引用:Quote:Amazingb+發表於+15-5-10+11:42+我個

原帖由 AJIM 於 15-05-11 發表
唔駛咁擔心先,對小朋友來講, 聽人講嘢唔望人係再再再正常不過, 尤其係起佢專心做梗其他嘢 或者 身體狀態比 ...
多謝你呀!。 我平時同佢玩佢會望住我既,我讀書俾佢聽佢都會同我睇哂既佢有興趣既話,。皮氣就真係大,而家出街食飯成日想落地行!

男爵府

我個仔宜家28個月大,如果佢專心做緊自己野既時候,其他人同佢講野佢都唔會望住人,旦係如果佢真係同人講野,佢都會望住,你個小朋友仲細,你可以試下同佢講你同人講野一定要望住人地眼睛,因為有時佢地唔係唔望,而係唔識,所以你唔好太擔心住,教左佢再留意一輪先

別墅

回覆:karen_szeman 的帖子

多謝你 我會多點教佢望住人講野

大宅

回覆 Amazingb 的帖子

眼瞓係會扭計D~之於望人講0野, 我小朋友上咗K1慢慢學習到, 我見老師係用雙手, 輕輕放0係小朋友眼兩側, 話: 請望住我講, 咁小朋友就可以集中到, 慢慢養成習慣

男爵府

Amazingb 發表於 15-5-11 13:15
多謝你呀!。 我平時同佢玩佢會望住我既,我讀書俾佢聽佢都會同我睇哂既佢有興趣既話,。皮氣就真係大,而 ...
呵, 唔駛多謝, 交流下啫。
我果個都會想落地架, 對小朋友來講好正常啫.....所以我就會盡量搵一d 佢可以坐耐d 的食物種類, 等佢食耐d, 例如佢咬舊羊架骨可以拎住咬10分鐘的, 果陣我地大人就可以有鬆d時間食自己碟嘢, 有個大人食完落, 咪帶佢行下睇下嘢囉。又有個做法係食完可以俾d 玩具佢等佢坐定定玩, 但係呢個方法對我果個冇用

另外, 無論屋企同出街食都好, 我哋都有個習慣就係食晒先落得地, 習慣咗之後佢唔會未食完就扭落地, 因為知道返來會冇得食。

最最最重要, 想小朋友坐定定起餐枱, 就梗係有佢鍾意的美味食物啦, 呢樣就考父母心思咯。

琥珀宮

回覆:Amazingb 的帖子

帶佢去健康院評估下,有自閉徵兆

珍珠宮

引用:我個仔15個月,同佢講野成日唔望住人,好唔

原帖由 Amazingb 於 15-05-10 發表
我個仔15個月,同佢講野成日唔望住人,好唔專心呀! 有時喺屋企同佢講嘢佢好似聽唔到唔望住我咁,淨係掛住 ...
其實樓主小朋友仲細,咁嘅情況好正常。我仔同姪仔都係咁。你吾滿足佢,大叫大喊係一定嘅,唯一能夠做係教佢,俾佢知道發脾氣大叫吾等於乜都得。至於佢吾望人,可能係佢好專心於佢自己嘅事,或者知道你話佢,佢吾想聽啫。慢慢佢大D,返埋學,識講嘢,就會識望人。你可以試下同佢玩緊時,正面細力捉住佢個頭,要佢同你眼對眼咁,只要佢無回避同抗距,應該問題不大

大宅

回覆:15個月男仔,講野唔望住人

我小朋友以前都係唔望人講野
老師同導師教佢要一樣野 就一定要佢望住你講完先比佢
開始果陣要幫下佢 我地用雙手放係佢雙眼旁邊 幫佢集中返
或者用2個廁紙筒當望遠鏡 同佢玩

別墅

回覆:mandy952 的帖子

多謝你 帶左去健康院 一切正常!

別墅

回覆:MamaBbPapa 的帖子

多謝呀 可能我之前太緊張 而家好好多喇 會主動搵我 望住我地

大宅

引用:Quote:原帖由 AJIM 於 15-05-11 發表唔駛咁

原帖由 Amazingb 於 15-05-11 發表
多謝你呀!。 我平時同佢玩佢會望住我既,我讀書俾佢聽佢都會同我睇哂既佢有興趣既話,。皮氣就真係大,而 ...
小朋詞彙不足,表達吾到時,多數會發脾氣大聲叫。我仔又係成日扭,我會買啲德育故事書,用故仔黎教佢,介紹呢本,我仔好鐘意呢個恐龍系列,成日拎出黎要我同佢講

別墅

回覆:siuyatyat 的帖子

多謝 我都去買呢先!

首頁

尾頁

跳至