跳至

首頁

尾頁

別墅

我喺香港帶咗部過嚟(105),喺香港用嘅時候都係去阿信屋買麵粉酵母,冇一次失敗過,次次都成功。

嚟咗之後唔知係啲材料問題定係部機有事,整十次我諗得一兩次係可以,其餘情況都好似發唔起咁,有冇人可以幫下我?thx

複式洋房

回覆:emily_hm 的帖子

加個雞蛋落去試下。澳洲D麵粉同香港噶唔同,而且你要看清楚酵母係邊種喔,有D係for機器,有D for人手。有D要拿溫水開。

男爵府

畀面勳章

回覆:有冇人喺澳洲用緊P牌麵包機?

澳洲超市的麵包粉和依士粉做出嚟係差啲架。
我係香港帶金燕或日清來,麵包粉用華人超市的高筋粉。

而發酵時間都要自觸摸過,無完全靠麵包機。

別墅

有都係用香港機105,之前用日清酵母粉,係發得高大d,但用本地就冇咁高

別墅

唔該晒,我已經係買超市裡面最高筋嘅麵粉(12.5%蛋白質),睇嚟我都要試下去唐人舖買過啲材料再接再厲

男爵府

2018復活節勳章

在唐人舖買過一隻台灣高筋唔得。韓國舖有759隻韓粉,但只有低冇高粉。最後在超市買lighthouse pizza and bread ok.

別墅

引用:在唐人舖買過一隻台灣高筋唔得。韓國舖有75

原帖由 Snow 於 15-05-11 發表
在唐人舖買過一隻台灣高筋唔得。韓國舖有759隻韓粉,但只有低冇高粉。最後在超市買lighthouse pizza and br ...
我試過lighthouse,就係唔得;台灣高筋都試過,又係麻麻地

唯一成功過,就係超市買嗰隻defiance white baker\'s flour, 12.5%protein

今日我再買過dry yeast, 再試

男爵府

I have a Panasonic one bought in Australia. I\'ve been using flour and dry yeast bought from Woolworths or Coles so far no problem at all. But I do think the proportion of ingredients maybe different as the recipes that come with the bread maker are different for Australian or nz ingredients.

Did you have success with your bread maker lately?

別墅

引用:I+have+a+Panasonic+one+bought+in+Austral

原帖由 Maxki 於 15-05-24 發表
I have a Panasonic one bought in Australia. I've been using flour and dry yeast bought from Woolwor ...
最尾我買過隻yeast, so far okay

男爵府

我都發覺用麵包機整麵包唔好食,我以為因為我用cheap 機(Breville),原來你哋用P仔都唔掂即係材料問題

男爵府

想生BB熱投

你可以試下用christine's recipes 個blog d 食譜
佢都係住係澳洲
可能可以提高成功率

大宅

引用:我都發覺用麵包機整麵包唔好食,我以為因為

原帖由 henry102 於 15-05-25 發表
我都發覺用麵包機整麵包唔好食,我以為因為我用cheap 機(Breville),原來你哋用P仔都唔掂即係材料問題:naug ...
我都系用哩個牌子,整出黎冇問題

男爵府

引用:Quote:原帖由 henry102 於 15-05-25 發表我

原帖由 MrsGemmaR 於 15-06-04 發表
我都系用哩個牌子,整出黎冇問題
咁即係人嘅問題

大宅

引用:Quote:原帖由 MrsGemmaR 於 15-06-04 發表

原帖由 henry102 於 15-06-04 發表
咁即係人嘅問題
會唔會材料問題?
我用bread flour, 有隻袋鼠果個牌子....5kg紙袋裝

之前用普通超市牌最平果啲整都唔好食

大宅

引用:Quote:原帖由 MrsGemmaR 於 15-06-04 發表

原帖由 henry102 於 15-06-04 發表
咁即係人嘅問題
會唔會材料問題?
我用bread flour, 有隻袋鼠果個牌子....5kg紙袋裝

之前用普通超市牌最平果啲整都唔好食

首頁

尾頁

跳至