自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

我身邊有個奇怪的同事,稱呼佢做A,佢既事蹟計有:

1. 本來我自己慣左係辦公室叮飯或call外賣,某次在外面一間餐廳見到A食lunch,咁佢話一齊我都冇所謂。之後佢就日日過來搵我食飯,中間有時我約左其他朋友食飯唔同佢食,佢會黑面,有時我會出遠少少同朋友食飯,佢又會睇下我幾點返來,如果遲左佢會俾說話我聽。

2. 同事專心工作期間,A會突然靜悄悄站到你身後好似背後靈咁,唔出聲望住你同你部電腦。擰轉問佢有咩事,佢就會話”冇,睇下你做緊咩之嘛。”

3. 我同A分開兩層坐,佢會成日失驚無事過來我個位或者打EXT搵我,咁我工作成日都要離開個位搵資料或者去其他層數搵其他同事傾野,佢一搵唔到我就會whatsapp問我去左邊,但其實係冇公事要搵我,之後又會俾說話我聽話”頭先你去左邊?”大佬我去左邊關你咩事?佢又唔係我上司,唔知點解要同佢匯報。有一次佢問我信口吹話”去左洗手間呀,得唔得呀?”,佢竟然答我”我頭先有去洗手間搵過,你都唔係入面。”

4. A鍾意趁其他同事唔係位度,走去人地個位,睇下人地個月曆mark左d咩,枱面有d咩,甚至望人地個垃圾筒有d咩,開人地櫃桶睇下有d咩。跟住mark底或用手機影底佢有興趣八掛的事慢慢返去研究

5. 承上,如果A發現其他同事在月曆記事,因多數人可能用自己先明的縮寫mark低提醒自己,佢會好努力想辦法破解,譬如佢成功破解甲同事星期三下午請假要見減肥醫生,佢星期三早上就會留意個同事會唔會同個醫生double confirm個appointment,跟住中午會同大家講佢知道甲同事下午的去向,星期四早上甲同事返工後就會搵機會去佢個位搵野。

6. 人地已經表明開緊OT,只想快快手做完d工作,歸心似箭,A會無端端走埋你身邊問你做緊咩,跟住話陪你OT,坐在你身邊不停係你隔離問三問四,你唔理佢佢開始去隔離同事個位度搵野影相,一邊不停同你講有咩發現。

7. 我地公司有個圖書館可以俾我地借工作上所需的書,佢好鍾意睇下D同事借左D咩書,跟住CALL番來等個同事唔可以再續借,但其實本書佢自己冇用。

8. 基本上對8成同職級同事都睇唔順眼,每次同級同事有d product出,一定會拎住人地件製成品好似驗屍咁睇下人地有咩錯,even老細冇出聲

9. 承上,A唔鍾意某d同級同事,even件事唔係佢incharge,一捉到d同事有咩出錯,佢會send email俾老細cc俾個同事。咁被捉錯的同事自然心有條刺,之後遇到A有出錯,人地照辦煮碗同老細講番,A事後狂鬧人地賤格,鍾意同老細打小報告。

10. 承上第6,有一次我手頭有d工作要趕出來第二朝交,但又約左人,希望可以快快手做完,當時已過公司辦公室時間,我又見到A CALL我,於是扮見唔到,我唔聽,之後又用whatsapp搵我,我只好扮睇唔到,個心已經好驚佢會落來搵我煩住我或追問我做咩唔聽電話,好似我20分鐘已完成份野,我覆左佢一個msg話我已不在office,同時打算即刻逃離現場起碼唔算俾佢捉住,正當我離開公司大門,出lift check番電話見佢有幾個msg,分別係"你走左咩?我見到你個位附近重有燈喎?", "其實你未走架係未?", "如果唔係你,重會有邊個在office呢......"真係救命!

諗到再講

後記:其實呢位同事係女性,真係好似有d JM估咁,由於佢d親人全部不在香港而且單身,令到佢有好多空餘時間,人地個個趕住收工返屋企, 佢會連星期六都可以返公司hea。

我本身唔鍾意人地跟住晒同煩住晒,初時以為自己對佢有偏見,但睇完大家的回應先知自己咁諗好正常,但佢實在幾煩,我都唔敢太強硬拒絕,驚後患無窮,我只想安安靜靜地做完工作就收工,唔想生事,點解都咁難,唉.....

bennypoon6    發表於 15-6-15 21:08
mmami    發表於 15-5-12 10:53
wcpcelia    發表於 15-5-12 09:29
PCMW    發表於 15-5-11 19:25
SiuBBee    發表於 15-5-11 15:49

大宅

回覆:你地身邊有冇呢類奇怪同事? (長篇)

下淨係#4 已經要同HR 講啦

wcpcelia    發表於 15-5-12 09:31
popocat    發表於 15-5-11 23:35
丫雅    發表於 15-5-11 17:59
tsung    發表於 15-5-11 13:31

珍珠宮

BK Milk勳章

未遇過

子爵府

回覆:你地身邊有冇呢類奇怪同事

好變態!

翡翠宮

佢係唔係好孤獨無朋友屋企人又唔O岩既人?

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

睇字都覺得佢煩.

Chowying    發表於 15-5-11 19:36
丫雅    發表於 15-5-11 18:00
funfun759    發表於 15-5-11 16:19
lailaiha    發表於 15-5-11 15:14
carebearsss    發表於 15-5-11 14:00

禁止訪問

珍珠宮

回覆:bkcookie 的帖子

咁痴線概, 男定女呀?咩職位?

珍珠宮

回覆:bkcookie 的帖子

咁痴線概, 男定女呀?咩職位?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我會疏遠佢,我好怕人咁樣。

珍珠宮

畀面勳章

佢係咪餓底黎的,要報上級喎,一陣公司同同事既資料出晒街咁點呀?

子爵府

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crazy

公爵府

男爵府

你個同事本身做咩架,可以咁得閒既。你地有冇同佢上司反映呀!同埋佢咁鍾意開人櫃桶,如果萬一唔見野,其實可以報警喎。

伯爵府

男定女?
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

佢好得閒喎

伯爵府

畀面勳章

唔理係男/女,佢一定係變態+暗戀你

bennypoon6    發表於 15-6-15 21:10
peggypeggy820    發表於 15-5-11 13:57

大宅

得閒到咁.....

首頁
12345...8

尾頁

跳至