自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問下點由旺角火車站去地面?

男爵府

回覆:成日話人推bb車搭扶手電梯

Ps 推住bb車

子爵府

回覆:yusostupid 的帖子

我個人係 接咗㗎BB車 抱BB用扶手電梯
我架B車可以單手可接的

伯爵府

引用:我個人係 接咗㗎BB車 抱BB用扶手電梯我架B

原帖由 micling 於 15-05-12 發表
我架B車可以單手可接的
如果2.9之類既bb車就可以,但係推住p3甚至更重,除佐帶定咩帶,如果唔係好似你甘,應該唔得

Ruph出世啦,2010

男爵府

好似係A出口有lift

港鐵網站有"無障礙設施搜尋"
http://www.mtr.com.hk/ch/custome ... earch.php?station=6

補充: Sorry, 睇錯咗, 你係問火車站......由新世紀廣場去旺角行人天橋係有一小段扶手電梯位只有輪椅昇降台, 如果推B車唔想冒險, 唯有響九龍塘轉地鐵去旺角

babytoffee    發表於 15-5-12 15:32

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

micling 發表於 15-5-12 15:10
我架B車可以單手可接的
就算係咁,職員見到都會叫你搭LIFT
平時拉車仔個D佢地都會叫

公爵府

醒目開學勳章

引用:把起BB++摺起架車+++如果一個人摺唔到++搵

原帖由 fionko 於 15-05-12 發表
把起BB 摺起架車 如果一個人摺唔到 搵路人幫手丫 最好就緊係唔好搭扶手電梯 ...
我得90磅,如果左手抱B, 右手摺車,我肯定唔夠力,到時仲危險過坐電梯

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:我個人係 接咗㗎BB車 抱BB用扶手電梯我架B

原帖由 micling 於 15-05-12 發表
我架B車可以單手可接的
甘都好危架,又要抱b又要拎車,重邊有手扶實?

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+15-05-12+發表我

原帖由 may273815238 於 15-05-12 發表
如果2.9之類既bb車就可以,但係推住p3甚至更重,除佐帶定咩帶,如果唔係好似你甘,應該唔得

...
如果係用 Q字高車 S字高車 大型重型車
我個人係唔會單拖
我用大型重型B車 我老公一定做司機同搬B車 同只去 shopping mall element etc
因為我生B後 我老公就唔再俾我揸車
所以如果真係要平日出去 又一定要拖B車 我都用輕便B車

男爵府

補充: Sorry, 睇錯咗, 你係問火車站......由新世紀廣場去旺角行人天橋係有一小段扶手電梯位只有輪椅昇降台, 如果推B車唔想冒險, 唯有響九龍塘轉地鐵去旺角

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+15-05-12+發表我

原帖由 momo06 於 15-05-12 發表
我個人係一手抱緊阿B 一手(jar)扶手
B車放一格 如我向上B車前方用身頂住
如向下 B車後面 到之前 (立)車
字面唔太識寫出來 不過我自已試過 我做到的 不過是在商場
地鐡同火車 就冇做過 因為人多
我老公話我笨唔好帶B去坐地鐵同火車

伯爵府

用孭帶,我明知有啲地方唔方便bb車,就一定用孭帶,小朋友係自己嘅,人地無責任照顧埋自己同小朋友,有嘅都係bonus,做人阿媽就要諗多方面嘅野

ivory0915    發表於 15-5-12 23:45
芭芭拉

水晶宮

引用:用孭帶,我明知有啲地方唔方便bb車,就一定

原帖由 媽咪面 於 15-05-12 發表
用孭帶,我明知有啲地方唔方便bb車,就一定用孭帶,小朋友係自己嘅,人地無責任照顧埋自己同小朋友,有嘅都 ...
無錯,唔好咩都將個責任擺去人地度。
我以前會check定有無lift先帶bb車,如果無就用揹帶, 如果去到無開或者壞左,會搵職員幫手。

大宅

幾年前去新世紀,我又係遇到呢個問題,結果係搵職員幫手,佢地會叫你抱住個b佢地搬車,唔想煩到人就拎定揹帶,收車搭扶手電梯。

珍珠宮

畀面勳章

......沿馬路旁邊嘅行人路推佢落去

sorry 真係唔知

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 媽咪面 於 15-05-12 發表用孭

原帖由 bluetulip 於 15-05-12 發表
無錯,唔好咩都將個責任擺去人地度。
我以前會check定有無lift先帶bb車,如果無就用揹帶, 如果去到無 ...
x2

男爵府

引用:幾年前去新世紀,我又係遇到呢個問題,結果

原帖由 ACLOVE 於 15-05-12 發表
幾年前去新世紀,我又係遇到呢個問題,結果係搵職員幫手,佢地會叫你抱住個b佢地搬車,唔想煩到人就拎定揹 ...
冇錯!我就係試過咁

伯爵府

原帖由 momo06 於 15-05-12 發表
係啦,其實會企唔穩

首頁

尾頁

跳至