在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從做全職媽之後,出街著衫都係幫個囝著得齊齊整整先,之後先到自己著衫,梳一梳頭,就出街,冇乜時間打扮下,整一下儀容甘,有一次同我媽媽出街,我媽話我聽我係咪反轉左件衫黎著,後尾我睇真d ,真係反轉左,好彩件衫係黑色,唔多覺。

複式洋房

回覆:終於明白點解成日會覺得師奶比較污wa,求其d

無錯。但有時見朋友都會打扮下,但都係好求其😑

公爵府

回覆:pollywong123 的帖子

我都覺,平時好少打扮

別墅

完全認同,攪完個仔出街既野,仲邊有心情攪自己

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

忙中有錯總會有, 我都試過。

但打扮方面反而係事在人為,睇你有冇心機同埋肯唔肯抽時間去做。FTM 又好, 在職媽媽都好,大家都係一腳踢,點解在職媽媽仲可以朝早著靚衫打靚妝返工?因為佢地點都要擠出少少時間去打扮,FTM可能忽略左要俾番d 時間俾自己去打扮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

又唔可以咁講,我ftm那六年,有時約一大班人出街食飯,我比起其中兩個有返工無小朋友的還打扮,佢仲污wear我好多

那六年我都間中買衫、買化妝品,仲會電髮,敷mask化妝

大宅

可能我manger 時間冇其他媽媽甘叻,同埋跟本冇多餘錢買靓衫

男爵府

之前一個女去親街我都會化妝整頭,令令去街…二年前細女出世,去街搞二個真是無時間搞自己,連平時無打扮的奶奶都睇五過眼,叫我同朋友去街換反件令衫果下我真是覺得有問題,現在細女可以有時間執令令先出去

琥珀宮

其實都係睇性格姐,我絕對接受唔到我個樣老過我老公,所以我一定會執正d,同埋唔會著到咁老,

大宅

我覺得非常depends on 你有冇姐姐/家人/體貼既老公,可以畀你偷到少少私人時間買野/梳洗

水晶宮

引用:我覺得非常depends on 你有冇姐姐/家人/體

原帖由 pokey 於 15-05-17 發表
我覺得非常depends on 你有冇姐姐/家人/體貼既老公,可以畀你偷到少少私人時間買野/梳洗

...
完全同意

男爵府

開心吸收勳章

pokey 發表於 15-5-17 21:40

...
我反而覺得非常depends on你識唔識應付個小朋友。平日我都好求其,但如果帶個女行下街,就算係一個人都會執執,更唔好講約朋友。通常我會睇嗰期個女被咩吸引,同佢換好衫之後就分散佢注意力再搞自己。講真化個妝十分鐘都搞掂,兩分鐘又著完衫,可以好快,只係睇你重唔重視從而會唔會抽呢個時間出嚟~

複式洋房

以前返工日日化妝著靚衫
而家...生完又肥左..冇心機打扮 咩都求鬼其算 同b出街事前一大堆工夫要做 再姿整下真係唔知要預幾多時間出門口 約左屋企人飲茶食飯搞太耐佢地又催...有時見到熟人或者好耐冇見嘅朋友 真係想佢地見唔到我好過....唉

複式洋房

pollywong123 發表於 15-5-12 18:52
自從做全職媽之後,出街著衫都係幫個囝著得齊齊整整先,之後先到自己著衫,梳一梳頭,就出街,冇乜時間打扮 ...
其實結左婚之後已經係咁

複式洋房

tammi_mavis 發表於 15-5-19 15:33
以前返工日日化妝著靚衫
而家...生完又肥左..冇心機打扮 咩都求鬼其算 同b出街事前一大堆工夫要做 再姿整下 ...
無計啦, 時間分左比小朋友
但係我同C6結左婚, 搬左出黎之後就無乜打理自己
平時星期六日要執屋都已經無時間扮靚靚

大宅

回覆:tammi_mavis 的帖子

以前我自己都好姿整,而家求其笠件衫走人,一陣又比人催

複式洋房

pokey 發表於 15-5-17 21:40

...
同意+1
我細妹有時都幫下手, 都可以有一個晏就出下街...

複式洋房

pollywong123 發表於 15-5-19 15:41
以前我自己都好姿整,而家求其笠件衫走人,一陣又比人催
比屋企人?
有時比個C6吹我, 我都有D扯扯地火, 我會話, 咁叻吹我唔識幫手?你幫手做下家務就唔駛搞到我無時間啦

大宅

都唔好講去行街shopping,淨係想抽時間剪個髮都有難度

大宅

回覆:buzzvan 的帖子

未生前係慢條斯理去執自己,而家係要快青快腳甘去執自己,所以係有所分別

首頁

尾頁

跳至