自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

部冷氣開一陣就跳...
唔係電箱跳,係冷氣插頭入面粒FUSE燒左,請問有冇人知道係咩問題?

侯爵府

引用:部冷氣開一陣就跳...唔係電箱跳,係冷氣插頭

原帖由 阿紫 於 15-05-12 發表
部冷氣開一陣就跳...
唔係電箱跳,係冷氣插頭入面粒FUSE燒左,請問有冇人知道係咩問題? ...
即刻搵水電師父好話過自己整,火燭就大鑊了

男爵府

畀面勳章

回覆:部冷氣開一陣就跳FUSE....

唔好開
有漏電危險

每逢佳節倍思親確確切切說中我心炊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

漏电!揾人check

男爵府

畀面勳章

你先可做
1)睇下隔塵網是否好厚塵, 係就洗下佢, 因太厚塵, 個冷氣機做唔到吸風, 會大力去吸, 噤個功率會加大左,粒fuse會頂唔順

2) 睇下個隔塵網下嘅金屬片有冇結冰, 如有, 要熄機溶雪, 搵師父加雪種

每逢佳節倍思親確確切切說中我心炊

公爵府

換一次FUSE, 再燒就要搵人整冷氣
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

部機一定有問題先會跳fuse,
你快d搵冷氣師傅睇!
因為之前我地廳部分體又係咁,
點知我老公諗住慳,自己買fuse換,
換左係得呀!但好快搞到跳大掣,
之後就慘咯,部機著到但完全冇冷氣出,
最終搵師傅整,整唔返但都要照收人工錢,
結果要成部換!
黎裝機個師傅話,如果最初我地冇自行換fuse,
冇夾硬打著部機,可能唔洗certify咁大劑!

侯爵府

影月紅 發表於 15-5-12 22:24
你先可做
1)睇下隔塵網是否好厚塵, 係就洗下佢, 因太厚塵, 個冷氣機做唔到吸風, 會大力去吸, 噤個功率 ...

CHECK 左
唔係呢2個問題

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:部冷氣開一陣就跳...唔係電箱跳,係冷氣插頭

原帖由 阿紫 於 15-05-12 發表
部冷氣開一陣就跳...
唔係電箱跳,係冷氣插頭入面粒FUSE燒左,請問有冇人知道係咩問題? ...
妳冷氣電掣係咪直接插入插頭……
定係駁住拖板出電……
如後者一定跳硬掣\'

男爵府

跳fuse是因為電壓過大所以燒了條保險fuse缐。即係話電器有漏電短路才這樣。以前試過一開洗衣機即跳fuse,找人來check是洗衣機漏電,如果唔理都幾大獲。

男爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

可以係部機或者個本身插頭漏電

侯爵府

jessie814 發表於 15-5-12 23:05
妳冷氣電掣係咪直接插入插頭……
定係駁住拖板出電……
如後者一定跳硬掣\'

係前者

首頁

尾頁

跳至