在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我返工搵20k左右,我份糧除左比工人4010,娘家3000,其他就係攞來自已洗,買嘢比仔仔,但成日無乜剩,想學識管理自己d$,所以請大家教下我點樣理財,儲蓄!Thx

禁止訪問

別墅

回覆:cn9670 的帖子

成曰5知洗左去邊

大宅

回覆:想學識婆仔數,識慳家

我之前都係唔知洗晒去邊度,後尾10年前開始,每月自動係出糧戶口扣幾千去另一個戶口,而儲錢個戶口係冇提款卡,。另又做港幣零存整負,我目標係果筆錢唔比動用,所以我唔理佢有冇息。或者你都試下

別墅

回覆:chinyuetbb 的帖子

謝謝你,我上綱睇下

男爵府

vivianki 發表於 15-5-13 16:35
我返工搵20k左右,我份糧除左比工人4010,娘家3000,其他就係攞來自已洗,買嘢比仔仔,但成日無乜剩,想學 ...
我開多一個戶口淨係用黎儲錢, 每個月都儲一筆(1、2k), 如果呢個月買左$2000野, 我又會罰自己儲多$1000入去(如果呢個月冇錢剩就下個月一出糧就入), 總之自己固定每個月儲一筆之餘, 每次自己失心瘋大洗左就要罰自己下個月之前儲返果舊錢入去, 而呢個淨係用黎儲錢的戶口係冇卡、冇支票,總之就唔方便攞錢的, 咁就冇咁易唔小心洗左..........

別墅

回覆:EudyptulaMinor 的帖子

哈哈,好方法:)

洋房

😁好方法

男爵府

學個好既理財方法好過學婆仔數,有好多時,爭加收入好過勉強減少支出。計得婆仔數,朋友唔方多,無朋友有時無平野。

男爵府

引用:Quote:vivianki 發表於 15-5-13 16:35 我返

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-05-14 發表
我開多一個戶口淨係用黎儲錢, 每個月都儲一筆(1、2k), 如果呢個月買左$2000野, 我又會罰自己儲多$1000入去( ...
好方法

水晶宮

每個月出糧先將部分錢轉落儲蓄戶口等自己使唔到

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:每個月出糧先將部分錢轉落儲蓄戶口等自己使

原帖由 貧窮媽媽 於 15-05-23 發表
每個月出糧先將部分錢轉落儲蓄戶口等自己使唔到

複式洋房

引用:我之前都係唔知洗晒去邊度,後尾10年前開始

原帖由 chinyuetbb 於 15-05-14 發表
我之前都係唔知洗晒去邊度,後尾10年前開始,每月自動係出糧戶口扣幾千去另一個戶口,而儲錢個戶口係冇提款 ...

公爵府

回覆:vivianki 的帖子

我平時會記賬,睇下自己用得最多錢係邊

琥珀宮

回覆:vivianki 的帖子

一出糧就儲起一舊先,當自己得萬五一個月

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至