自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

回覆:hellohelloruby 的帖子

子爵府

但新加坡又比香港少喎...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:香港假期福利非常落後

真係咁差咩? 我喺舊公司做超過10年,5天工作、放紅日,走時有19日年假。
而家份工都係5天工作、放紅日,入職有18日年假。
即係一年365日入面,放假既日子>⅓,我覺得好ok喇。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

伯爵府

產假少,只得70日,如可以到3至3個半月就好D

珊瑚宮

引用:+

原帖由 hellohelloruby 於 15-05-14 發表
係勞工假期少。

公眾假期系亞洲之冠。

呢個要多了解香港文化歷史,記者編輯勤力少少,咪成日抄膳稿。

BTW,我贊成加勞工假的。

孖朗媽716    發表於 15-5-14 10:50

水晶宮

回覆 eeb 的帖子

你公司都幾好喎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:真係咁差咩? 我喺舊公司做超過10年,5天工

原帖由 eeb 於 15-05-14 發表
真係咁差咩? 我喺舊公司做超過10年,5天工作、放紅日,走時有19日年假。
而家份工都係5天工作、放紅日,入 ...

珊瑚宮

我都唔明點解要分勞工假,公眾假期, 點解唔可以劃一

chamomile    發表於 15-5-14 19:26
jpangel    發表於 15-5-14 19:20
esmehouse    發表於 15-5-14 14:52
stepchk    發表於 15-5-14 13:44
OM123321    發表於 15-5-14 12:18
SuSu2011    發表於 15-5-14 11:02
bebeamazing    發表於 15-5-14 09:52
hellohelloruby    發表於 15-5-14 08:57

水晶宮

我想多d假參加下阿仔學校活動, 同佢考試時陪佢温習!

子爵府

eeb 發表於 15-5-14 08:45

大假好似唔同勞工假,12天勞工假資料應該係如下

法定假日,一般稱為「勞工假期」。按《僱傭條例》,所有僱員,包括外籍家庭傭工,不論服務時期的長短,或是否按 連續性合約 受聘,均可放取法定假日。

《僱傭條例》列明每年有 12 日法定假日,包括:

• 元旦(1 月 1 日);
  • 農曆年初一;
  • 農曆年初二;
  • 農曆年初三;
  • 清明節;
  • 勞動節(5 月 1 日);
  • 端午節;
  • 香港特別行政區成立紀念日(7 月 1 日);
  • 中秋節翌日;
  • 國慶日(10 月 1 日);
  • 重陽節;及
  • 冬至或聖誕節(由僱主選擇)。

任何僱員,都可享有上述法定假日,如法定假日適逢僱員的休息日,應於休息日翌日補假。該補假須並非法定假日、另定假日、代替假日或休息日的日子。如僱員已按連續性合約受僱滿3個月,便可享有假日薪酬,款項相等於僱員於假日前12個月的每日平均工資。

子爵府

不過仲有好多公司一入職係得7天有薪大假, 的確好少。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

cbeyond 發表於 15-5-14 08:56
我都唔明點解要分勞工假,公眾假期, 點解唔可以劃一
工作性贊唔同

如果調轉叫OFFICE唔好返5日,轉勞工假咁劃一又得唔得?

我2樣工都返過,其實放勞工假仲自由,當然唔係返足6日果D工啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大把公司勞法min。。。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:不過仲有好多公司一入職係得7天有薪大假,

原帖由 huiwo太太 於 15-05-14 發表
不過仲有好多公司一入職係得7天有薪大假, 的確好少。
我覺得好多呢d公司

huiwo太太    發表於 15-5-14 09:21

珊瑚宮

引用:Quote:cbeyond 發表於 15-5-14 08:56 我都

原帖由 sasa0208 於 15-05-14 發表
工作性贊唔同

如果調轉叫OFFICE唔好返5日,轉勞工假咁劃一又得唔得?
唔係所有office都係近5日, 5.5日唔少, 仲有6日工添。
大家都係工作,我唔覺得要分勞工, 公眾假期, 大家享有假期應該一樣。工種唔同, 唔放正日, 可以補假。工種唔同要放勞工假, 只係俾多個籍口僱主啫。

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你公司咁好,我做咗15年,年假只得12天,仲小過賓妹。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

cbeyond 發表於 15-5-14 09:33
唔係所有office都係近5日, 5.5日唔少, 仲有6日工添。
大家都係工作,我唔覺得要分勞工, 公眾假期, 大家享有 ...
當然有假放我唔會唔放

至於僱主有乜籍口我唔理,我會自己去搵岩我既僱主

象牙宮

March 發表於 15-5-14 09:36
年假你可以去勞工處了解下,max唔係12日架

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 eeb 於 15-05-14 發表真係咁

原帖由 March 於 15-05-14 發表
仲唔告你公司, 應該係14日年假。

首頁

尾頁

跳至